of 62812 LinkedIn

Topambtenaar vertrekt en neemt vier ambtenaren mee

Een opvallend bericht in het het Leidsch Dagblad vorige week: ‘Directeur ambtenarenorganisatie Voorschoten en Wassenaar stapt op en neemt vier ambtenaren mee’. Na zeven jaar en vlak voor een reorganisatie vindt algemeen directeur Jurriën Westhoek van Werkorganisatie Duivenvoorde het tijd een eigen bedrijf op te zeten. Vier ambtenaren van de afdeling financiën gaan met hem mee. Kan dat dan zomaar?

Een opvallend bericht in het het Leidsch Dagblad vorige week: ‘Directeur ambtenarenorganisatie Voorschoten en Wassenaar stapt op en neemt vier ambtenaren mee’. Na zeven jaar en vlak voor een reorganisatie vindt algemeen directeur Jurriën Westhoek van Werkorganisatie Duivenvoorde het tijd een eigen bedrijf op te zeten. Vier ambtenaren van de afdeling financiën gaan met hem mee. Kan dat dan zomaar?

'Vertrek staat los van reorganisatie'
Ja, dat kan. In een schriftelijke reactie op vragen van Binnenlands Bestuur laat burgemeester Leendert de Lange van de gemeente Wassenaar (die samen met de gemeente Voorschoten de Werkorganisatie Duivenvoorde vormt) weten dat Westhoek in die zeven jaar ‘vanuit verschillende rollen en functies beide gemeentes op een vakkundige wijze heeft bijgestaan’. ‘Over zijn besluit buiten onze organisatie verder te gaan heeft hij ons ruim op tijd geïnformeerd en dit staat geheel los van de toekomstige organisatieverandering.’

Besluit respecteren
Toch lijkt Westhoek de werkorganisatie wel voor een voldongen feit te stellen door in één klap vier ambtenaren uit de afdeling financiën te halen. Een brok ervaring vertrekt en het lijkt ook een slag voor de continuïteit van de afdeling. Is dit wel in overleg gegaan en is geprobeerd om de ambtenaren te behouden? ‘Als medewerkers besluiten onze organisatie te verlaten, dan respecteren we dat en wensen we ze veel succes in de toekomst’, stelt De Lange. ‘Vanwege privacy van onze medewerkers kunnen en willen we verder niets zeggen over de gesprekken die we voeren met de vertrekkende medewerkers.’

Geen inhuur van voormalig medewerkers
Het bedrijf van Westhoek richt zich op interim-management en detachering in gemeentefinanciën. Het is toch niet zo dat de organisatie straks het bedrijf van Westhoek moet inhuren om de verloren kennis weer binnen te halen?  De Lange schrijft dat de werkorganisatie ‘in zijn algemeenheid het standpunt hanteert om geen voormalig medewerkers in te huren’. ‘We zijn er van overtuigd dat we het vertrek van medewerkers op adequate wijze kunnen opvangen. Dat geldt ook voor de organisatieverandering, die onze volle aandacht verdient. De focus ligt nu op het aan de slag gaan met de keuze van Voorschoten en Wassenaar om anders te gaan werken en te organiseren. Hierbij staat niet de organisatie centraal, maar de opgaven voor onze inwoners.’

Geen conflict
In een korte telefonische verduidelijking zegt Alexander Oostermeijer, strategisch adviseur en loco-gemeentesecretaris van de gemeente Wassenaar, dat het ‘heel normaal’ is dat mensen op den duur iets anders gaan doen. ‘Klaarblijkelijk heeft hij ambities.’ De andere vier ambtenaren hebben keurig aangegeven per 1 september te vertrekken. Er ligt volgens Oostermeijer naar zijn weten geen conflict ten grondslag aan het vertrek. ‘Als gemeente en werkorganisatie moet je altijd rekening houden met veranderingen en dat goed oplossen. Je moet er verstandig mee omgaan en nieuwe mensen op de functies zetten. Ik neem aan dat nu al wordt gekeken naar de invulling van de functies. En sommige medewerkers zullen dan inderdaad even een tandje bij moeten zetten.’

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door p op
@Joost, ja draaideurconstructies moet je voorkomen, 1000 p/d is niet echt duur. Kost een beetje Rijksambtenaar ook
Door Mark op
Uitstekend. Creëert mogelijkheden voor nieuwe mensen.
Door ben (jurist) op
In feite is er niets aan de hand en reageren de burgemeester en de loco gemeentesecretaris heel keurig op het vertrek van deze vijf ambtenaren. Ook is aangegeven dat het beleid is geen ex medewerkers in te huren. Duidelijk verhaal dus en deze ambtenaren doen niets verkeerd. Vraag me dus af waarom BB vragen aan de burgemeester heeft gesteld.
Door Hans op
En welke juridische stappen zijn dat dan, Toine?
Door Toine Goossens (Toezichthouder gedrag en moraal) op
Dit komt ook bij bedrijven voor. Maar die zijn beschermd door concurrentie- en relatiebedingen. Een bedrijf kan ook stellen dat er sprake is van een onrechtmatige daad. Door het collectieve vertrek leidt het bedrijf schade.

Ook ambtenaren mogen niet naar willekeur met de belangen van hun werkgever spelen. Dit is zelfzucht ten top. Ik neem aan dat de gemeente juridische stappen onderneemt.
Door Kees op
Zo'n zinnetje dat Oostermeijer uitspreekt; "sommige medewerkers zullen dan inderdaad even een extra tandje moet bijzetten", zegt al genoeg als tweederangswerknemer. Dat extra tandje is al bijgezet en wordt eerder terugzet op deze manier.
Door Joost (ambtenaar) op
Ja, die ken ik. Bij het ministerie van VROM liepen in de jaren negentig ook enkele ambtenaren weg naar een detacheringsbedrijf. Die waren zo onmisbaar dat ze door VROM weer werden ingehuurd wat toen 1000,-- per werkdag kostte!
Door de vries (ambtenaar) op
Het feit alleen al dat dit gepubliceerd wordt geeft aan dat ambtenaren als een soort halve lijfeigenen worden beschouwd. Zelfs over het opzeggen van het dienstverband door een ambtenaar moet tekst en uitleg worden gegeven. Het stellen van de vraag 'Kan dat zomaar, met z'n vieren tegelijkertijd weggaan?' is natuurlijk ronduit belachelijk... Natuurlijk kan dat, wat had u dan gedacht?
Door Defaitist (voyeur) op
Ik snap het probleem niet.
De VVD en D66 willen toch zo graag marktwerking tot in het extreme. Van Peuterspeelzaal tot Hospice is het verdienmodel leidend en de burger lijdend.
Dus als deze mannen/vrouwen het buiten een gemeente beter kunnen dan is dat prima.

Als ze slim zijn sturen ze een ander bureau tegen provisie om de lege plaatsen op te vullen.

Het echte graaien wordt door Mark R. c.s. altijd gepromoot dus krijg je dat nu als boemerang in je snuit terug.
Succes voor het vijftal !