of 60715 LinkedIn

Toch geen burgemeester voor Hilvarenbeek

Op 18 december zou Maarten van de Donk als burgemeester van Hilvarenbeek worden geïnstalleerd, maar niets blijkt minder waar. Tot ieders verrassing heeft Van de Donk zich ‘om persoonlijke redenen’ teruggetrokken.

Op 18 december zou Maarten van de Donk als burgemeester van Hilvarenbeek worden geïnstalleerd, maar niets blijkt minder waar. Tot ieders verrassing heeft Van de Donk zich ‘om persoonlijke redenen’ teruggetrokken.

Erg teleurstellend
Een burgemeester die zich na zijn benoeming terugtrekt komt eigenlijk nooit voor. Cees van Hoof, fractievoorzitter van Gemeenschapslijst en voorzitter van de vertrouwenscommissie, is dan ook ernstig teleurgesteld, zegt hij tegen het Brabants Dagblad. ‘We hebben samen een hele procedure doorlopen, dus dan is dit erg teleurstellend.’ De vertrouwenscommissie zal de procedure hervatten met de tweede benoembare kandidaat die was voorgedragen.

'Dijk van een bestuurder'
Van de Donk werd eind oktober voorgedragen en bijvoorbeeld door VVD-raadslid Jan-Willem Verhey, die zeven jaar met Van de Donk in de Rotterdamse gemeenteraad zat, getypeerd als ‘een dijk van een bestuurder’. Iemand met kennis van zaken en een scherp analytisch vermogen. Van de Donk maakte ook naam als radicaliseringsexpert van adviesbureau Radar, waarvoor hij vaak optrad in de media. Op Twitter was hij eind oktober nog zeer verguld met zijn voordracht en de ontvangst op het gemeentehuis van Hilvarenbeek.

Illustere primeur
Teleurstelling en ongeloof heersen ook bij de andere fractievoorzitters in de gemeenteraad. Ronald Blok van de VVD, waar Van de Donk ook lid van is, zei tegen het Brabants Dagblad dat zijn partij ‘ontgoocheld’ is door het bericht. ‘Een donderslag bij helder hemel. Ik heb het zojuist nog even opgezocht en volgens mij heeft Hilvarenbeek hiermee een illustere primeur te pakken.’ Over de aard van de persoonlijke redenen van Van de Donk weten de fractievoorzitters niets. ‘We hopen maar dat er niets ernstigs aan de hand is’, zegt Silvia Bloemsma van LEV.

Ook wethouder gezocht
Van de Donk moest de opvolger worden van Ryan Palmen die na negen jaar burgemeesterschap in april 2019 burgemeester werd  van de Limburgse gemeente Horst aan de Maas. Palmen was ten tijde van zijn installatie in Hilvarenbeek in 2010 de jongste burgemeester van Nederland. In april 2019 werd Harrie Nuyten waarnemend burgemeester van Hilvarenbeek. Op welke termijn de nieuwe kandidaat voor het burgemeesterschap bekend wordt gemaakt is nog niet bekend. De gemeente is ook nog op zoek naar een nieuwe wethouder ruimtelijke ordening, nadat PvdA-wethouder Guus van der Put, een week na de voordracht van Van de Donk, per direct stopte vanwege 'persoonlijke omstandigheden'.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!