Advertentie
carrière / Nieuws

Tilburg is beste overheidsorganisatie

De transformatie van een dienstverlener naar een netwerkorganisatie heeft de gemeente Tilburg geen windeieren gelegd: de gemeente werd dinsdagavond gekozen tot Beste Overheidsorganisatie van 2019. De directeur van Staatbosbeheer, Sylvo Thijssen, kreeg de prijs Overheidsmanager van het jaar.

19 november 2019
Logo-OOVHJ-2019-gemeente-Tilburg.jpg

De transformatie van een dienstverlener naar een netwerkorganisatie heeft de gemeente Tilburg geen windeieren gelegd: de gemeente werd dinsdagavond gekozen tot Beste Overheidsorganisatie van 2019. De directeur van Staatbosbeheer, Sylvo Thijssen, kreeg de prijs Overheidsmanager van het jaar.

Burgerinitiatieven

Naast Tilburg waren ook spoorbeheerder ProRail en het Centraal Justitieel Incassobureau de overgebleven finalisten, maar volgens de jury van de Overheidsawards was de positieve ontwikkeling die de gemeente Tilburg de afgelopen jaren heeft doorgemaakt een doorslaggevende factor. ‘Bij de gemeente is sprake van een brede en systematische beweging om te werken vanuit concrete problematiek. In de afgelopen jaren is de gemeente Tilburg in de misdaadmeter van het AD gedaald van plek 3 naar plek 24. De lokale dienstverlening wordt gewaardeerd met gemiddeld een 8,4, enkele jaren geleden was dit nog een 6,8.’ Wat speciaal opviel was hoe de gemeente ruimte heeft gegeven voor het ontwikkelen en steunen van burgerinitiatieven.

Standhouden

De bewondering van de jury voor managers die standhouden in een moeilijke periode voor hun organisatie, bleek uit de keuze voor Staatsbosbeheer-directeur Sylvo Thijssen. Ook de andere finalisten voor Overheidsmanager van het jaar, Rosemarie Bastianen (directeur Eenvoudig Beter, ministerie van Binnenlandse Zaken) en Anne Coenen (directeur Maatschappelijke Ondersteuning in de Wijk, gemeente Rotterdam) lieten volgens de jury indrukwekkende prestaties in het publieke domein zien.

Stip

Maar het vermogen van Thijsen om ‘een stip op de horizon te zetten en de organisatie mee te nemen, van boswachter tot vrijwilliger en werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt’ gaf bij de jury de doorslag. ‘Toen Sylvo Thijsen bij Staatsbosbeheer begon, stapte hij midden in het zware weer. Staatsbosbeheer stond aan de vooravond van een krimpopdracht en het bestaansrecht als publieke organisatie stond op losse schroeven. Sylvo wist in deze onzekere tijd een stip op de horizon te zetten voor zowel de medewerkers als de organisatie.’

Overheidslezing

De prijzen werden begeleid door de jaarlijkse Overheidslezing van Minister van Staat Herman Tjeenk Willink en een speech door minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops. Vorig jaar werden de prijzen gewonnen door Emine Özyenici, directeur Informatievoorziening en Inkoop bij het ministerie van Justitie en Veiligheid en het waterschap Aa en Maas.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mark
Nu nog goed voor hun eigen personeel gaan zorgen. Zij hebben de naam in gemeenteland een slechte werkgever te zijn.
Dennis
Erik, ik herken me niet in dat beeld. Waar komt die naam vandaan dan?
hans van dongen / ambtenaar
Sylvo Thijssen, is dat niet die man die de Grontmij naar de knoppen heeft geholpen?
Advertentie