of 63908 LinkedIn

Tijdelijke ambtenaar sneuvelt bij sociaal onderhoud

Henk Vlaming Reageer

Je zou verwachten dat een ingreep in het ontslagrecht van ambtenaren zou inslaan als een bom, zo beladen is het onderwerp. Maar toen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de vakbonden vorige week bekendmaakten dat het ontslaan van ambtenaren goedkoper zou worden, bleef het opmerkelijk stil. Geen voorpaginaverhalen, geen verhitte politici, geen werkonderbrekingen. De meeste consternatie was bij de ambtenarenbonden. Die hadden hun handen vol om uit te leggen dat een ambtenaar nog steeds bijna niet weg te krijgen is. Bij de gemeenten denken ze precies het omgekeerde: het wordt makkelijker om ambtenaren te ontslaan.

 

De berichtgeving is dan ook misleidend, want het ontslagrecht is niet in het geding. Niets wijst erop dat dit anders gaat worden. De bonden en de gemeenten hebben alleen afspraken gemaakt over arbeidsvoorwaarden rond ontslag. Bij ontslag wordt de hoogte van de uitkering ingeperkt. Vooral hogere ambtenaren worden daardoor ontmoedigd om in een uitkering te blijven hangen. Gemeenten hopen dat het aantal gouden handdrukken hierdoor kleiner zal worden. Verder geldt dat er een wachttijd van vier tot twaalf maanden is voor ambtenaren die ontslagen worden. In die tijd gaat de gemeente op zoek naar vervangend werk, waarvoor 7500 euro beschikbaar is.

 

Spectaculair is dit allerminst, maar wel eigentijds. Buiten de overheid zijn uitkeringen al jarenlang karig. Het begeleiden van overbodig personeel naar nieuw werk is in het bedrijfsleven doodgewoon. De afspraken tussen VNG en vakbonden zijn dan ook nauwelijks meer dan achterstallig onderhoud aan sociaal beleid. Dit was trouwens al afgesproken in de cao die begin dit jaar is afgesloten. Bovendien maakt een wijziging van de WW, die de uitkeringsduur bijna halveert, een aanpassing noodzakelijk. Voor beide partijen zit er iets moois in de afspraken. Het begeleiden van werk naar werk leidt tot minder werklozen, minder zware uitkeringen, minder kosten en beter personeelswerk bij gemeenten.

 

Toch doen zowel bonden als gemeenten weinig moeite een blij gezicht te trekken. FNV Abvakabo hamert er op haar website op dat de ontslagbescherming bijna is aangescherpt in plaats van versoepelt. Het gaat dan om het uitgestelde ontslag en de betere ontslagbescherming voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten. De VNG is sober in haar reactie, maar is achter de schermen teleurgesteld dat het ontslag voor ambtenaren nog altijd moeilijk is.

 

De terughoudendheid komt vooral doordat de ambtenaar met een tijdelijke aanstelling de klos is geworden van de deal. Het uitgestelde ontslag en de begeleiding naar nieuw werk gelden niet voor de tijdelijke ambtenaar. Hierdoor hopen alle partijen dat uitzendkrachten en andere externen zullen worden vervangen door tijdelijk personeel, wat aanmerkelijk scheelt in de personeelskosten. Inderdaad is er niemand binnen gemeenten die hiervan de dupe wordt, mede dankzij de overgangsmaatregelen. Alleen de ambtenaren met tijdelijke contracten zullen het merken. Maar die weten toch al dat ze geen blijvertjes zijn.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers