of 63908 LinkedIn

Thuisvoordeel

Thuiswerken in plaats van op kantoor leidt tot meer focus en efficiëntie. Twee derde van de gemeentemedewerkers geeft aan ook na corona minimaal twee dagen per week thuis te willen blijven werken.

Thuiswerken in plaats van op kantoor leidt tot meer focus en efficiëntie. Twee derde van de gemeentemedewerkers geeft aan ook na corona minimaal twee dagen per week thuis te willen blijven werken. Dat blijkt uit een quickscan van de Hogeschool van Amsterdam, ondersteund door het A&O fonds Gemeenten. Aan het onderzoek deden 672 ambtenaren mee van in totaal acht gemeenten.

Verwachting thuiswerken
Vóór de in maart van dit jaar ingestelde coronamaatregelen werkte 69 procent van de gemeenteambtenaren weleens thuis. Gemiddeld werkte 66 procent minder dan een dag per week thuis. Als voornaamste reden voor het niet thuis werken vóór corona wordt aangegeven dat het ‘niet de norm was’ binnen de organisatie. Na de coronacrisis wil 64 procent van de ambtenaren twee of meerdere dagen per week thuiswerken. In de toekomst wil zelfs 79 procent vaker thuis gaan werken. 82 procent heeft de verwachting dat ze in de toekomst ook vaker mogen thuis werken. 70 procent geeft aan dat zij verwachten dat thuiswerken in de organisatie de norm gaat worden indien taken plaatsonafhankelijk kunnen worden uitgevoerd.

Betere werkprestaties
Tijdens het thuiswerken ervaart de helft van de medewerkers dat hun productiviteit is toegenomen in vergelijking met werken op kantoor. Op het gebied van flexibiliteit is eveneens een stijging zichtbaar. 48 procent ervaart een toename in flexibiliteit. Ten aanzien van de snelheid van reageren (responsiviteit) geeft 30 procent aan dat de snelheid van reageren is toegenomen in vergelijking met werken op kantoor. Op het gebied van bereikbaarheid (25 procent), kwaliteit (24 procent) en innovatie (27 procent) ervaart een deel van de medewerkers een toename.

Minder beweging
Van de medewerkers geeft 41 procent aan dat ze tijdens de coronacrisis minder zijn gaan bewegen. Tevens geeft 30 procent aan meer last te hebben van fysieke klachten. 16 procent zegt meer last te hebben gekregen van geestelijke klachten, zoals somberheid of lusteloosheid. 16 procent is minder goed gaan slapen. Een op de vijf medewerkers voelt zich eenzaam. De zorgen over de gezondheid van naasten zijn dubbel zo groot dan die om de eigen gezondheid – 36 versus 17 procent.

 


Klik hier voor de pagina's uit het blad


 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers