of 60941 LinkedIn

Taakstraf voor geld verduisteren

Maar liefst negentig keer schreef een 41-jarige ambtenaar van de gemeente Maastricht tussen 2008 en 2017 geld over van de gemeente naar drie door hem beheerde rekeningen. 

Hij beheerde ook een tussenrekening van de afdeling Sociale Zaken. Met valse facturen en het vervalsen van e-mails van collega’s met betaalopdrachten wist hij ruim 75.000 euro te vergaren. Dat geld gebruikte hij voor zijn bruiloft, een auto, zonvakanties en de verbouwing van zijn tuin en badkamer.

Daarnaast zuiverde hij er zijn beleggingsverliezen mee aan en hij bekostigde er zijn gokverslaving mee. Volgens de rechtbank heeft de man misbruik gemaakt van zijn bijzondere vertrouwenspositie bij de gemeente en het vertrouwen van de samenleving in de integriteit van overheidsdienaren ernstig geschaad. Ook heeft hij onschuldige collega’s betrokken in zijn daden.

De man stopte niet uit zichzelf. De Bank Nederlandse Gemeenten vroeg de gemeente Maastricht de rechtmatigheid te controleren van een betalingsverzoek: er moest geld van de tussenrekening naar de SNS Jongerenrekening van de dochter van de man. De rechtbank woog mee dat hij niet eerder is veroordeeld, spijt heeft betuigd en het bedrag volledig heeft terugbetaald, althans: dat hebben zijn ouders gedaan, bij wie hij weer woont na de scheiding van zijn vrouw.

Na zijn ontslag vond hij snel een nieuwe baan. Door onvoorwaardelijke gevangenisstraf zou hij die baan verliezen en de schuld aan zijn ouders niet meer kunnen aflossen. Daarom legt de rechtbank een (maximale) taakstraf van 240 uur op en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden met een proeftijd van twee jaar.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Erik op
€75000/ 240 = €312,50 uurloon … misdaad loont.
Door Spijker (n.v.t.) op
De strafjes in Limburg zijn meer van het genre 'ons kent ons'.
Door VVD op
Ach... Dijkhoff kreeg onterecht reiskosten vergoeding en meldde dit niet. Rutte en Blok idem. Rutte kreeg 30000 euro en peinst er niet over dit terug te betalen. En de vergoeding van Zijlstra blijft geheim.
Integriteit.....?
Door Jan op
Ik praat zijn gedrag natuurlijk niet goed. Maar bedenk wel: alles is terugbetaald, weliswaar door zijn ouders, maar ongetwijfeld ten koste van zijn erfenis voor zover hij die schuld aan hen niet eerder aflost. Dus hij heeft de samenleving uiteindelijk niet benadeeld en dus ook geen 75.000 euro ontvangen voor 240 uur werk (taakstraf), zoals sommigen suggereren. Daardoor is deze straf in mijn ogen wel passend. Anders zou hij, met een gevangenisstraf, zijn nieuwe baan óók kwijtraken en daarna ongetwijfeld ten koste van de samenleving komen (ww en/of bijstand).
Door Sjoerd Otter (Jurist) op
Uitkeringsfraude wordt een stuk harder aangepakt en dat vind ik onterecht. Een bijstandsmoeder die uit onwetendheid te laat meld dat ze is gaan samenwonen kan als gevolg daarvan levenslang in de schulden komen en veroordeeld worden tot de voedselbank zonder dat er een rechter aan te pas komt.
Door Ria Huisman (Directeur) op
Het heet integriteit.
Vraag me af waarom er geen vier ogen principe is gebruikt dan had dit nl nooit kunnen gebeuren.
Kon deze man alleen bij het geld dan had zijn manager het slecht geregeld of zijn hier meer spelers in het spel?
Door Hans (plantoetser) op
75.000 euro voor 240 uur werk.
Is dat een straf of een beloning voor die taak?
240 uur taakstraf, 2 maanden bak èn verhalen, met of zonder regeling, zou ik zeggen.
Ik ben een beetje misselijk.
Je hoeft niet aan een boom te hangen om een eikel te zijn.
Door Ben (jurist) op
Deze ambtenaar heeft bijna 10 jaar lang gefraudeerd en daarmee de samenleving benadeeld en het in hem gestelde vertrouwen op ernstige wijze geschaad. Tevens heeft hij zijn directe collega's benadeeld door hun e-mails te vervalsen. Hij komt er genadig vanaf. Van mij had hij een jaar in de cel mogen zitten. Dit ook vanwege de afschrikwekkende werking voor potentiele fraudeurs.
Door WJB (adviseur) op
Meneer komt er, gelet op de omvang van de benadeling van zijn werkgever en daarmee de benadeling van de belastingbetaler, genadig van af. Hij zal wel flink gebiecht hebben en uitgehuild hebben bij paps en mams.