Advertentie
carrière / Nieuws

‘Structurele onderwaardering van ambtenaren’

‘Als er niet geïnvesteerd wordt in de publieke sector en de mensen die er werken, is er binnenkort geen blauw meer te zien op straat en loopt het lerarentekort nog verder op.’ Jean Debie, voorzitter van Ambtenarencentrum (AC), zet zijn statement stevig neer naar aanleiding van het witboek over hoge werkdruk en structurele onderwaardering onder ambtenaren. ‘Het is echt twee voor twaalf.’

22 juni 2021
werkdruk---shutterstock-126766469.jpg

‘Als er niet geïnvesteerd wordt in de publieke sector en de mensen die er werken, is er binnenkort geen blauw meer te zien op straat en loopt het lerarentekort nog verder op.’ Jean Debie, voorzitter van Ambtenarencentrum (AC), zet zijn statement stevig neer naar aanleiding van het witboek over hoge werkdruk en structurele onderwaardering onder ambtenaren. ‘Het is echt twee voor twaalf.’

‘Overheid geeft niet thuis’
Verschillende fractievoorzitters uit de Tweede Kamer namen dinsdagmiddag het witboek in Den Haag in ontvangst. In het rapport staan verhalen van zeven mensen die werkzaam zijn in de publieke sector over die hoge werkdruk en de structurele onderwaardering die zij ervaren. Marco Ouwehand, secretaris van de ACOP FNV, stelde vooraf al dat cao-onderhandelingen in de publieke sector ‘die zijn afgebroken, moeizaam verlopen of waarbij de werkgever zich maar voor een jaar wil committeren’, niet meer te tellen zijn. ‘De werkgever, de overheid, zingt in de media de lofzang over de fantastische inzet van de mensen in de publieke sector tijdens de coronacrisis. Maar als het gaat om het omzetten van die waardering in fatsoenlijke loonsverhoging of verlaging van de werkdruk, geeft die niet thuis. Blijkbaar heeft de werkgever bezuinigingen hoger op de agenda staan dan het welzijn van haar medewerkers.’

Menselijke maat ‘ver te zoeken’
In alle overheidssectoren piept en kraakt het bij de uitvoering van de publieke taken. Het gaat niet goed, vinden de verschillende vakbondsvoorzitter. Ze wijzen erop dat het onderwijs door tekort aan bevoegde leraren met 27 procent het hoogste percentage burn-out klachten kent, terwijl landelijk het percentage 17 is. Ook hebben politie en defensie te weinig personeel voor veiligheidstaken en hebben gemeenten vacaturestops ingesteld om financiële tekorten op te vangen die ontstaan zijn door decentralisatie van de jeugdzorg. ‘De menselijke maat is ver te zoeken: politieke regelgeving en strakke centrale richtlijnen geven medewerkers niet het gevoel dat zij medezeggenschap hebben bij de uitvoering van hun dagelijkse werkzaamheden of dat er vertrouwen is in hun vakmanschap en professionaliteit.’

‘Het roer moet om’
De vakbonden vinden de formatie van een nieuw kabinet het moment om het roer om te gooien en ‘die miljoen essentiële werkers te geven wat ze nodig hebben, en verdienen’. ‘Als we daar niet voor kunnen zorgen, dan blijven overheidsmedewerkers overstappen naar andere sectoren, omdat ze daar meer betaald krijgen. Wij zien dat al bij defensie, bij technisch en ict-personeel. De uitvoering van de cruciale, publieke taken komt zo in het geding.’

Hoge uitstroom
In het witboek wijzen de vakbonden op de hoge uitstroom bij gemeenten van ambtenaren tussen de 35 en 55 jaar (Personeelsmonitor 2019) vanwege betere arbeidsvoorwaarden elders. Ook nam het langdurig ziekteverzuim toen toe van 1 naar 4,2 procent en kwam 75 procent van het ziekteverzuim voort uit werkdruk en stress. Bij de provincies was het aandeel externe inhuur in 2019 maar liefst 20 procent en bij het rijk is het aandeel tijdelijke contracten in vijf jaar tijd gestegen van 5,5 procent in 2015 naar 12 procent en is het aantal vacatures verdrievoudigd. Verschillende uitvoeringsdiensten hebben te maken met onderbezetting ‘met als gevolg hoge werkdruk en roosterdiensten die moeilijk in te vullen zijn’.

Fatsoenlijk loon
In het witboek komt Natascha, assistent bedrijfsadministratie bij de gemeente Amsterdam, aan het woord. Ze werkt al vanaf februari 2020 thuis en wijst erop dat onlangs door de toenemende tekorten op de jeugdzorg weer ‘sluipenderwijs’ een reorganisatie is gestart. ‘Een reorganisatie betekent weer bezuinigen op vaste collega’s en het aannemen van tijdelijke mensen in nieuwe functies.’ Ze vindt werken vanuit huis soms al moeilijk genoeg, ‘maar helemaal met steeds minder vaste collega’s en veel onervaren, nieuwe mensen’. ‘Al die extra werkdruk, onzekerheid en onrust, en we krijgen er niks voor terug. De VNG wil ons niet eens een fatsoenlijke loonsverhoging geven.’ Ze wil meer vaste collega’s, goede afspraken over hybride werken (met thuiswerkvergoedingen) en een fatsoenlijk loon, ‘want in het laatste loonbod van de VNG komt de waardering voor ons werk niet tot uiting’.

Reacties: 23

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

doeterniettoe / -
De politiek, die nog steeds heilig gelooft dat meer werk van een betere kwaliteit voor minder kosten mogelijk is. Die nog steeds stuurt op een kleine overheid i.p.v. een goede overheid. De politiek die met de WNRA wel de lusten heeft van mensen die zich als "ambtenaar" moeten gedragen terwijl die werknemer daar totaal niet voor beloond worden.

Op bijna elk punt heeft het bedrijfsleven de overheid ingehaald als betere werkgever.

"Ja maar, je werkt toch voor de publieke zaak, voor de samenleving?" --> die instelling is door de politiek vakkundig om zeep geholpen.

De steeds groter worden gaten in de bezetting gaan linksom én rechtsom grote problemen opleveren, maar ach, dan zit er waarschijnlijk toch al een andere politicus/bestuurder...
Hoekstra / Ambtenaar
Eén vd pijnpunten die hier naar voren gebracht wordt behoeft nuancering: de indexering vd pensioenen (het uitblijven daarvan). Nuancering één: het uitblijven van indexering raakt niet alleen gepensioneerden maar iedereen. Gepensioneerden monopoliseren dit probleem ten onrechte. Nuancering twee: indexering in de zin van prijscompensatie is in de afgelopen 10 jaar ook lang niet altijd noodzakelijk geweest; zeer lage inflatie en zelfs deflatie in een enkel jaar. De hogere netto lonen van ambtenaren in de afgelopen jaren zijn vooral gerealiseerd door de pensioenpremies te verlagen. Daarvoor de pensioenen indexeren is jezelf in de voet schieten.



De loonontwikkeling inclusief het uitgesteld loon is dramatisch slecht geweest in de afgelopen 20 jaar; eigenlijk sinds de invoering vd sectorale CAO's bij de overheid. Daar past maar één antwoord op: blijf bij de gemeente uit de buurt voor werk en zoek zo snel mogelijk een andere als je er toch verzeild bent geraakt.
Wietske
@de Jong: Inflatie afgelopen 6 jaar: 1 tot 3 procent. Een hele korte periode inderdaad 0. Opgeteld hebben we alleen over zes jaar al 9 % inflatie gehad.
Jos / Adviseur
Laat ik er dit van zeggen: als ik niet zo dicht bij mijn pensioen zat was ik de aflopen jaren vertrokken bij de overheid. Het is stuitend om te zien hoe de politieke overheid met haar medewerkers omgaat. In plaats van waardering voor de belangrijkste resource in overheidsland zijn medewerkers de eerste post om op te bezuinigen of het sluitstuk van menig begroting. Want "er kan best nog een tandje bij" of "het kan allemaal nog wel efficiënter" en alle andere obscure, ongefundeerde gemeenplaatsen die door het bestuur gebruikt worden. En ondertussen vliegen de lokale wensenlijtjes, extra taken zonder geld en ongebreidelde verwensingen en wobverzoeken uit een samenleving die overal "recht op heeft" je om de oren. Je moet in deze tijd wel gestoord zijn om voor de overheid te willen werken.
B. Janssen / Ambtenaar
@Jos: klopt echt wat je zegt.

Een fatsoenlijke CAO wil bijvoorbeeld maar niet lukken. De werkgever streeft de gelijkstelling met het bedrijfsleven alleen na in nadelige effecten. Inmiddels wordt de werkkostenregeling leeggeplukt doordat raadsvergoedingen af gaan van het budget. Voor de ambtenaar met een klein salaris wordt dit kleine "gelukje" ook nog eens tot een minimum beperkt. Je zal maar BOA zijn en letterlijk uitgespuugd worden, de kooltjes uit het vuur moeten halen en vervolgens te horen krijgen dat je vakbonds contributie niet eens onder het IKB valt, want dat potje is opgesoupeerd door de raadsvergoedingen.

Je moet inderdaad wel bijkans gek zijn om voor deze niet loyale werkgever te willen werken.
Harry de Jong / Treasurer
De werkgever is in deze doof en blind. Een fatsoenlijke CAO (gemeenteambtenaren zitten al sinds 1 januari 2021 zonder) waarin o.a. de oplopende inflatie wordt gecompenseerd, is zelfs te veel. Ik werk nu ruim 40 jaar als gemeenteambtenaar en ben voor het eerst zeer bereid tot iets als werkonderbreking of staking.

marjolein / nvt
Geen collega te vinden. Onvervulbare vacatures. Geen vroegpensioenregeling waardoor velen een andere werkgever kiezen.
Henk
Ik sluit me helemaal aan bij de woorden van Jos. Zit ook dicht bij mijn pensioen, maar 20 jaar eerder had ik het wel geweten. Niet te geloven hoe ze denken met ambtenaren te moeten omgaan. Allerlei zwaarwichtige moties tijdens het VNG congres maar over beloning van het personeel maakt niemand zich druk.





H Dreef
Zit al jarenlang voor de vakbond in de medezeggenschap. Wat mij telkens weer teleurstelde is de zeer lage actiebereidheid van mijn collega's. Ook ik zit dicht voor mijn pensioen, voor mij is de "pret" voorbij. Ik adviseer nu jonge ambtenaren om een paar jaar ervaring op te doen en dan ergens anders te gaan werken waar wel waardering en carière mogelijkheden bestaan.
Ab / beleidsmedewerker
Ambtenaren en met name de ambtelijke top heeft het zover laten komen dat ambtenaren er zijn om politieke belangen, maar niet het algemeen belang, te dienen. We hebben ons zelf onder laten schoffelen. In de gemeente waar ik werk is de directie met name bezig met ervoor te zorgen dat ambtenaren exact doen wat het gemeentebestuur wil. De directie doet dat om het eigen baantje te kunnen behouden. Dat is de algemene trend. Het primaat van de politiek. Het teloor gaan van de echte ambtenarenstatus is ook een symptoom hiervan.

Het wordt tijd dat ambtenaren meer samen met de politiek gaan regeren. Politici zijn er voor hun eigen korte termijn belangen, ambtenaren voor het algemeen belang en de lange termijn. Laat de mening van ambtenaren maar net zo belangrijk zijn als die van de politiek.
F. Hakstro / Beleidsmedewerker
Politici zijn er steeds meer voor zichzelf en niet om een bijdrage te leveren aan de samenleving. Jonge ambtenaren zijn er tegenwoordig ook meer voor zichzelf. Wat heeft de overheid MIJ te bieden? En niet: wat heb ik de overheid te bieden. Dat is toch jammer allemaal. Zo ontstaat een klimaat waarin ambtenaren er steeds minder toe doen. Beste mensen laten we het niet alleen vanuit de IK bekijken.
Robin / influencer
Ben 2 jaar geleden nog eens terug geweest op het stadhuis waar ik ooit begon in 1979. Sommigen bleken er nog steeds te werken: wat een droogstoppels en zuurpruimen in dat sterfhuis, verschrikkelijk...
Hoekstra / Ambtenaar
@Jos: exact hetzelfde geldt voor mij. Ik ontraad iedereen in mijn omgeving met klem om bij een gemeente te gaan werken. De slimsten kunnen veel beter elders in de publieke sector aan de slag gaan en de minder slimmen: zoek het in private sector. De lonen zijn laag, de baanzekerheid die er voorheen was is helemaal weg en de werkgever beschouwd je als persoonlijk eigendom. Wegblijven en als het kan: weggaan.
Ben Quint
Je verdient tegenwoordig een beter salaris in de openbaar vervoer sector! Ik neem er een baan bij om rond te komen. Middeninkomens lijken wel de rekeningen van BV NL te moeten betalen. De rijken worden steeds rijker en dus ook de hoogst betaalden. Elke verkiezing weer opboksen tegen mensen die niet gehinderd door enige kennis hun mening doordouwen en de daaruit voorkomende 'prut' jouw in je schoenen drukken. Ik ben er wel klaar mee, passagiers stappen gewoon uit..

Ik ga weer voor kiezen voor het bedrijfsleven en start met een dag in de week, afwachtende houding of ik de prestatie kan leveren, dat vindt ik zelf belangrijk. Dat inkomen ligt dan 3x zo hoog als dat ik nu krijg! inclusief lunches en een fatsoenlijke km vergoeding.
Gerben
Het resultaat van het structureel uitmelken van gemeenteambtenaren is zichtbaar. Komt geen hond op wervingsacties af. Loonverschil is te groot met de markt.



Plus het is algemeen bekend dat het een schandalige werkgever is! Geen CAO, geen thuiswerkvergoeding en als het aan het VNG ligt nog minimale verlofuren.
Wietske
Naast de CAO is ook het PENSIOEN ver onder de maat. Inmiddels al 17% minder waard geworden door de 0 lijn



Nooit bij de gemeente gaan werken dus!
Jan / adviseur
@Pietje: je hebt duidelijk geen idee waarom er (eerst een 38 urige en daarna) een 36 urige werkweek is bij ambtenaren........ ga ik ook niet uitleggen. Zoek maar op.
Petersen
Nu ambtenaren zelfs in het buitenland mogen thuiswerken is het een top baan geworden. Ik heb een camper gekocht, ga al mijn reiskosten declareren en ga ook vragen of de camper in een leaseregeling van de gemeente kan. Het valt met de onderwaardering best wel mee hoor.
B. Janssen / Ambtenaar
Ondanks alle reacties zal de VNG wel tot de conclusie komen dat "het wel een tandje minder kan voor de ambtenaren" en zal de rekening ook daar worden neergelegd.

Deze werkgever is zich steeds meer aan het vervreemden van zijn werknemers. Vakbonden zijn meer nodig dan ooit, maar zelfs die aarzelen omdat onze actiebereidheid erg laag is en onze loyaliteit nog steeds belachelijk hoog. Het lijkt er inderdaad op dat wij de rekening krijgen voor de steun aan BV Nederland, zelfs nu blijkt dat die steun niet nodig is.
Jean / beleidsmedewerker
Ambtenaren moeten ervoor zorgen dat zij zelf meer een factor worden in het bestuur van dit land. Ambtenaren moeten meer samen met de politiek gaan besturen. Dat leidt tot een verhoging van de kwaliteit van het bestuur van het land in meerdere opzichten. Afwachten tot de werkgever ons komt omarmen, is geen optie meer. Er is een cultuur in de ambtelijke top van dit land die de politiek ruim baam geeft. Angst voor het eigen baantje. We moeten ons niet weg laten spelen door de politiek, maar de boer op. Dat betekent ook dat ambtenaren weer lid moeten worden van vakbonden. Uiteindelijk is, wat er nu aan de hand is, een symptoom van een decadente samenleving. Werknemers die verwachten dat de werkgever het maar voor ze moet regelen, zijn daar ook een symptoom van. Is dit tij te keren? Nee, historisch gezien niet. We moeten eerst fors op ons bek gaan. Dan ontstaat er misschien een andere cultuur op ambtelijk en op politiek niveau.
Ab / beleidsmedewerker
Er wordt niet geïnvesteerd in de publieke sector EN het land wordt niet bestuurd. Er wordt helemaal nergens op gestuurd, behalve dat private en politieke belangen consequent de doorslag geven in het bestuur van dit land.

De regering, provincie en gemeentebesturen worden permanent omringt en bestookt door mensen die allemaal centjes willen verdienen. En alleen dat is wat de richting in dit land bepaalt. Sturen op algemeen belang en uitvoering is voor de huidige politiek bijzaak. De rijken worden rijker en de armen worden armer.
Pietje / HR
Wat een bizarre reacties. Toont eens te meer aan dat het wel een tandje minder kan, alleen al de 36 urige werkweek (waar naar rato alles aan wordt ophangen) is een bizar goede arbeidsvoorwaarden t.o.v. het bedrijfsleven. Om over betaald (!) ouderschapsverlof maar te zwijgen. En waarom zou een 3e ziektejaar in gemeenteland wel nodig zijn en in de rest van het land niet? Bijna de enige CAO die dat nog kent. Niet van deze tijd die verschillen.
H. Wiersma / gepens.
Het is dus niet alleen bij de gepensioneerden al 12 jaar kommer en kwel (achterstand indexering inmiddels ca. 20%). Bij de werkende gemeenteambtenaren is het sinds enige jaren weer eens hetzelfde liedje. Het wordt tijd dat Rutte en zijn schaapskudde naar Siberië vertrekt.
Advertentie