Advertentie
carrière / Nieuws

Strijd om Nedersaksisch als taal gaat door

Minister Spies vindt het erkennen als streektaal te duur. Maar daar neemt de Drentse gedeputeerde Rein Munniksma geen genoegen mee.

23 maart 2012

De provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland leggen zich er niet bij neer dat het Nedersaksisch geen officiële taal wordt. Dat meldde de Drentse gedeputeerde Rein Munniksma, bestuurlijk voorman van de Nedersaksische regio.

Spies vindt het te duur

De provincies willen al jarenlang dat het Nedersaksisch dezelfde status krijgt als het Fries. Maar eerder deze week liet minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) weten dat Nedersaksische dialecten niet in aanmerking komen voor een hogere status. Dat zou te veel geld kosten.

Betere argumenten

De betrokken Nedersaksische overheden houden op 16 april een bijeenkomst met Kamerleden, de Rijksuniversiteit Groningen en streektaalorganisaties. 'Het Rijk zal met betere argumenten moeten komen om onze aanvraag af te wijzen', zegt Munniksma. Het Nedersaksisch omvat onder meer het Gronings, Drents, Twents en Achterhoeks.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Abel Darwinkel / streektaalfunctionaris
Joschke: Rein Munniksma is inderdaad van Friese afkomst.

Hans: Vrijwel alle varianten van het Nedersaksisch hebben officiële spellingregels. Elke taal heeft natuurlijk een grammatica, ook als die niet is opgeschreven, maar gelukkig hebben de meeste varianten van het Nedersaksisch een geschreven grammatica.

Ruud, die erkenning kost Nederland en de belastingbetaler helemaal niks. Mooi hè!
Jan
Natuurlijk kost het de belastingbetaler geld. Denk eens aan al die overbodige vertalingen, verkeersborden en taalcursussen voor ambtenaren. Afschaffen al die officiële talen buiten Nederlands. Dus ook Fries niet meer erkennen. Iedereen wordt hier geacht Nederlands te spreken, te schrijven en te begrijpen. Dat verlangen we ook van allochtonen.
Pieter Dorhout
In Oost-Friesland wordt vrijwel geen Fries meer gesproken, maar een saksisch dialect. Alleen rond Cloppenburg is nog een groep van een paar honderd mensen die Saterfries spreken. Dat is de betekenis van het bovenste grijze stipje op de kaart.



Daarmee is het Saksisch een bijzonder dialect dat in een heel groot gebied wordt gesproken. Het schijnt ook onderling vrij goed verstaanbaar te zijn. Tot de Poolse grens kun je dus terecht met je saksische dialect.
a. middelveld / senior adviseur
Taal moet mensen verbinden en niet verdelen. Taal is slechts een communicatiemiddel en dat ontwikkelt zich voortdurend. Al die conservatieven, die het oude Drents willen behouden zijn met een narcistisch achterhoede gevecht bezig, dat de belastingbetaler veel geld kost. In Drenthe wordt voor dat soort hobbyclubs toch al veel geld uitgegeven. Laten we daar eens op bezuinigen.
Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Moet de belastingbetaler in deze crisistijd ook nog eens meebetalen aan dit soort uit de hand gelopen hobby's?

Daniel Hake / adviseur milieukwaliteit
Voor een deel van de bevolking in het oosten is het Nedersaksisch geen hobby, maar de moedertaal. Terecht dat de provincies zich sterk maken voor hun inwoners. Als Den Haag niet mee wil werken, dan moeten de provincies zich maar direct tot Brussel wenden. De Commissie heeft vorig jaar al laten weten dat Nederland slecht met streektalen omgaat, dus op begrip zullen ze wel kunnen rekenen.

E. van Bunnik / oud secretaris van een OR bij GVB-Amsterdam
Een taal(en daar valt het Fries ook onder) kent grammatica en spellingregels, een

dialect of streektaal kent dat niet. Als dit toch een erkende taal wordt, kunnen we ook vragen de tongval(dialect) van Zuid-Limburg, Leiden, Utrecht en Amsterdam tot taal te "verheffen"En binnen het Nedersaksisch is er al weer een verschil tussen Drente en Gelderland. Waar wil men heen?

Laten we het houden op Nederlands en Fries!
O. ten Hove
Ik meen mij te herinneren dat de hele kuststreek van Duitsland tot in Denemarken toe ooit Fries was en de bewoners van die streken de Saksische taal opgedrongen kregen. De naam Munniksma duidt ook al op een Friese en niet op een Saksische herkomst...
Advertentie