of 61869 LinkedIn

Streefcijfer vrouwelijke topambtenaren gehaald

Het percentage van vrouwen in topfuncties bij de Rijksoverheid is gehaald. Het afgelopen jaar is de deelname gestegen van 28 naar 30 procent. In het algemeen gaat de emancipatie van topambtenaren maar matig.

Het is nog lang niet fifty-fifty, maar het gaat de goede kant op. Het aandeel van vrouwelijke topambtenaren bij de Rijksoverheid is nu 30 procent en daarmee is het streefcijfer uit het Regeerakkoord gehaald. In de non-profitsector, waar relatief veel vrouwen werken gaat het echter minder goed in de top. Bij zorg en welzijn is er geen toename en in de sociaaleconomische sector en bij maatschappelijke organisaties is het aandeel van vrouwen in topfuncties zelfs afgenomen. Dat blijkt uit de Emancipatiemonitor van het CBS.

Gestegen
Met een groei van 28 naar ruim 30 procent vrouwelijke topambtenaren heeft de Rijksoverheid haar streefcijfer dus bereikt. Ook het aandeel vrouwelijke hoogleraren en het aandeel vrouwen in topfuncties in het bedrijfsleven is iets gestegen. In de honderd grootste bedrijven is nu bijna een op de vijf leden van de raden van bestuur of toezicht een vrouw. Toch gaat de emancipatie van vrouwen in hoge functies veel langzamer dan men aanvankelijk dacht.

Tergend langzaam
In het algemeen zijn vrouwen bij de overheid en zorg sterk ondervertegenwoordigd in het hogere management.Minister Jet Bussemaker, die over het onderwerp gaat, riep vrouwen een paar maanden geleden op te solliciteren naar hoge posities - ook in de politiek - en minder bescheiden te zijn. Ze vindt dat vrouwenemancipatie ,,op een heleboel vlakken tergend langzaam'' gaat.

Raad van State 50 procent

De gestage stijging van het aandeel vrouwen in ABD-functies sinds 2000 is ook in de afgelopen jaren doorgegaan . Het aandeel topvrouwen is het hoogst bij Hoge Colleges van Staat, zoals de Raad van State (50 procent). Van de departementen hebben Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de grootste aandelen vrouwen in ABD-functies (ruim 40 procent). Op het ministerie van Defensie werken relatief weinig vrouwen in topfuncties (9 procent) en op het ministerie van Economische Zaken (EZ) ligt het aandeel ook onder het gemiddelde.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Willem op
Maar zijn ze ook echt top? ;-)
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Is het streven naar 50 - 50 wel fair zolang aanmerkelijk meer vrouwen dan mannen bewust kiezen voor hun gezin in plaats van voor een carrière?
Door Hans op
Tjonge jonge wat zal Nederland daar beter van worden. Krijgen we vandaag gebak?