of 62236 LinkedIn

Strategische personeelsplanning exit

Uit een enquête van Binnenlands Bestuur onder 1589 ambtenaren blijk dat overheden nauwelijks maatregelen nemen om de uittocht van oudere werknemers op te vangen
5 reacties

Overheden nemen nauwelijks maatregelen om de grote uittocht van oudere werknemers op te vangen.

Dat blijkt uit een enquête van Binnenlands Bestuur onder 1589 ambtenaren. Slechts twee van de tien respondenten geven aan dat hun werkgever anticipeert op de exodus van oudere werknemers, die vanaf 2015 op gang komt.

 

Op veel plaatsen was wel begonnen met strategische personeelsplanning, maar door bezuinigingen kwam daar de klad in. Twee van de drie respondenten denken dat door de huidige ontwikkelingen de overheid als werkgever voor jong talent minder aantrekkelijk wordt. 

Lees verder: Overheid wordt minder aantrekkelijk

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Marijke van der Maat (Algemeen directeur) op
Jammer dat juist de overheid zo'n slecht voorbeeld geeft. Minister Kamp heeft zelfs voor een ESF subsidie mogelijk gemaakt om het beleid voor Duurzame Inzebaarheid van medewerkers in organisaties mogelijk te maken. Zo wie zo is er een mentaliteitsverandering nodig bij werkgevers, om oudere mensen een arbeidscontract aan te bieden en in oudere medewerkers te blijven investeren qua opleiding, coaching etc. Hoe willen we anders dat mensen in goede staat tot hun 67e kunnen blijven werken. Daar zal een in de organisatie stevig ingebed Inzetbaarheidsbeleid voor nodig zijn. En dat beleid moet naar mijn mening beginnen op het moment dat een schoolverlater aan zijn carriere begint.
Door Erwin van Leeuwen (Vakredacteur) op
Terwijl het belang van duurzame inzetbaarheid en de toekomstige noodzaak langer door te werken toch steeds vaker worden onderkend. Zie bijvoorbeeld het onstaan van websites als www.overdi.nl.
Door Jan E (Advi-zeur) op
Ik denk dat de politiek het beeld heeft dat de meeste ambtenaren de hele dag niets doen dus dat ze die wel kunnen missen. Wordt echt lachen over een paar jaar. Moeten de heren politici zelf wat gaan doen, want ambtenaren die hun problemen voor ze oplossen zijn er dan niet meer. Ik verheug me er al op. Leefbaar in Rotterdam heeft het plan opgevat om ambtenaren van 36 uur per week verplicht terug te zetten op 32 uur. Kunnen over een paar jaar de Rotterdammers helemaal hun lol op. Of moeten ze dan weer terug naar 40 uur? Een boeiende ontwikkeling! Kijk ik nu al naar uit.
Door Hans van Dijk (projectleider / advieseur strategische personeelsplanning) op
Blijkbaar ontbreekt het inzicht bij de 'gemiddelde overheidsmanager' in de problematiek die gaat ontstaan na 2015. De focus zal, door de politieke druk, op het heden en daarmee op de bezuinigingen liggen. De HR adviseur kan hierin een rol pakken door met een aantal eenvoudige plaatjes de toekomstige problematiek in kaart te brengen. Door deze plaatjes te presenteren aan het management kan bewustwording van het toekomstige probleem ontstaan. Op deze manier kan strategische personeelsplanning weer de aandacht krijgen die het verdient. Uit een aantal analyses die ik heb gezien blijkt dat zelfs bij een krimp van de personeelsbehoefte van 1 a 2 % per jaar er vanaf 2015 tekorten gaan ontstaan. Ik vraag me af of de frictiekosten als gevolg van de korte termijn bezuinigingsacties niet veel hoger komen te liggen dan wanneer nu al selectief wordt geworven of intern of intern opgeleid voor een aantal knelpuntfuncties.