Advertentie
carrière / Nieuws

Stijging pensioenpremie ambtenaren gecompenseerd

Gisteren kregen ambtenaren te horen dat ze per volgend jaar meer pensioenpremie moeten betalen aan het ABP. Vandaag maakt het kabinet bekend dat het 330 miljoen uittrekt om deze kosten van de ambtenaren te compenseren.

25 november 2016

Het kabinet van VVD en PvdA maakt 330 miljoen euro vrij om ambtenaren volgend jaar te compenseren voor de stijging van de pensioenpremie. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten, zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën na afloop. Ambtenarenpensioenfonds ABP maakte donderdag bekend dat het de pensioenpremie volgend jaar structureel verhoogt omdat het fonds er niet goed voor staat. 

Loonsverhoging
Door de maatregel van het kabinet kunnen de salarissen toch nog stijgen, aldus de bewindsman. ,,Als je er geen extra geld bijlegt gaat dat ten koste van de loonsverhoging'', aldus de minister. ,,Dat zou betekenen dat leraren, soldaten, politiemensen allemaal geen loonsverhoging zouden krijgen. Dat vinden wij voor deze tijd slecht te verantwoorden. Mensen hebben lang op de nul-lijn gezeten. Dat willen we niet meer.'' Het geld moet worden ingepast in de Voorjaarsnota, zei premier Mark Rutte.

Bezuinigingen
Door de premieverhoging dreigde volgens hem een bezuiniging bij politie en onderwijs. Dat is nu voorkomen. Verder blijft er door de stap loonruimte in andere overheidssectoren, aldus Rutte. De premie van het ABP is nu nog 18,8 procent en dat wordt volgend jaar 21,1 procent van het loon waarover pensioen wordt gespaard. Verder heeft het fonds met 2,8 miljoen deelnemers ook besloten dat de pensioenen komende vijf jaar niet of nauwelijks kunnen meegroeien met de gemiddelde prijsontwikkeling (indexatie). (ANP)

Reacties: 19

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

faber
@Wiersma: een beetje glazenbol. Het abp heeft een te lage dekkingsgraad volgens de normen vd DNB. Dat moet hersteld worden en tot dat klaar is, mag er van de DNB niet geïndexeerd worden. Dit om te voorkomen dat ten laste van toekomstige pensioenen de huidige verhoogd worden terwijl daar gelet op de dekkingsgraad geen ruimte voor is.
Henk
En als de loonsverhoging niet doorgaat kunnen we geen 5, maar slechts 4 keer op vakantie?
Piet van Noort / Bestuurder DCCM
Wat is dit voor discriminatievoorstel ? Krijgen andere pensioenbedrijven ook zo'n donatie ?
Bloomberg.com / participatiesubsidiecommissievoorzitter
-@Door H. Wiersma (gepens.) op 28 november 2016 17:56

Leeft u wellicht onder een steen? Kijk eens gewoon op IEX wat het rendement van een tienjarige NL-staatslening is? Dat is praktisch nul. En meer beleggen in aandelen mag het ABP ook niet omdat de rendementen daarvan uiterst onzeker zijn. Man, man man....
henk
Gelet op de reacties zijn we heteens over dat het abp niet meer van deze tijd is. Opheffen dus
H. Wiersma / gepens.
@Bloomberg.com en Hoekstra. Niets is veranderlijker dan de toekomst. Het is natuurlijk belachelijk dat het ABP voor toekomstige verplichtingen rekening moet houden met een rendement van 1,2%, terwijl de laatste 20 jaar een rendement wordt behaald van 6 - 7%. De rekenrente voor toekomstige verplichtingen zou derhalve gemakkelijk naar 4% kunnen stijgen, waardoor de dekkingsgraad van het ABP ook sterk verbeterd. Sinds 2009 is de pensioenpot van het ABP overigens nog steeds gestegen van ca. 350 miljard naar 375 miljard. Het is mijn intentie om de discussie daarover eindelijk eens goed op gang te krijgen, want ook een (gedicteerd?) DNB standpunt is aanvechtbaar. Bovendien is er in het verleden door het Rijk een fors bedrag weggesluisd (waarde nu ca. 35 miljard). Geld is er dus wel of kan/moet op tafel worden onderhandeld. Het is de hoogste tijd dat het ABP-bestuur en vakbonden daar eens iets aan gaan doen! Het ABP belegt trouwens gelukkig veel meer in aandelen en equityfondsen dan in 'waardeloze' staatsobligaties. En.... ook beleggingsverplichtingen van de DNB zijn aanvechtbaar, maar het ABP-bestuur en de vakbonden moeten zich er natuurlijk wel hard voor maken. Je kunt je er bij neerleggen (dat is pas een steen Bloomberg) of je kunt proberen er iets aan te veranderen.

Overigens heb ik (natuurlijk) geen enkele moeite met een verhoging van de pensioenpremie, die mede een gevolg is van eerdere verlagingen en/of salarisstijgingen. Zoals al eerder vermeld werd er in het verleden een groot aantal jaren wel 24% door de huidige gepensioneerden afgedragen. Dat is nog steeds heel andere koek dan 18,8% of 21,1%.

Verder is er overigens niets slechter dan pensioengelden te gebruiken voor salarisverhogingen. Daar zal iedereen nu toch wel eens achter zijn mag je hopen.

Gerrit
AHUM De compensatie is eenmalig. Waar kennen wij dat woord toch van?
peter
Weer zo n balletje balletje truc van deze vvd PvdA regering. Bah
Ernst / ambtenaar
Gelet op de reacties zijn we het eens dat de meeste mensen roeptoeters zijn. Gewoon, omdat het kan. En omdat we boos zijn. Een wonder dat de halve wereld graag naar Nederland zou komen. Boze lieden. Om niks.
H. Wiersma / gepens.
@Ernst (toeschouwer). Reacties zonder ook maar enige inbreng worden gegeven door roeptoeteraars.
H. Wiersma / gepens.
@Gerben. Eenmalig met structurele doorwerking mag je hopen. Maar ik heb dat laatste nog nergen gehoord. En ......met dit Sorry-kabinet (VVD/PvdA) weet je maar nooit. Zouden ze wel weten wat dat betekent?
veestapel
waarom de nadruk op soldaten en deze tijd, zijn we wat van plan?
faber
In gemeentelijke sector zal dit wel weer het gebruikelijke gesteggel met de VNG opleveren die dit eerst weer in wil brengen in de CAO-onderhandelingen om er zodoende in ruil weer een andere concessie van de bonden wil hebben. Cazemier en consorten van het College van Arbeidszaken blijven hoogstwaarschijnlijk op de loonruimte zitten alsof ze het als werkgever zelf hebben verdiend. Het wordt tijd dat er weer één Cao voor alle ambtenaren komt.
henk
En dat om straks weer een paar miljard uit ons fonds te kunnen stelen!
criticus
@ Hoekstra:

op de VNG site:

"De werkgevers lieten daarbij weten dat de stijging van de pensioenpremie ten koste gaat van de arbeidsvoorwaardenruimte op de cao-tafels."

Voorspelbaar onbetrouwbaar als altijd...
Ria Huisman / directeur
Vestzak Broekzak
Hannes Haganum / kritisch lezer
En nu nog een nieuwe pensioenwet met een andere grondslag, zodat we een groter deel van ons pensioen terug zien. Het betekent wel het loslaten van de rekenrentenorm en van het gegarandeerde pensioenbedrag. Maak de uitkeringen meer afhankelijk van de resultaten en pas de opbouwschalen aan.
H. Wiersma / gepens.
Uiterst merkwaardig dat het ABP kennelijk nu al kan voorzien dat de pensioenen de eerstkomende 5 jaar niet of nauwelijks kunnen meegroeien met de gemiddelde prijsontwikkeling. Beschikt men daar soms over een glazen bol of zijn er soms nu al afspraken gemaakt in het kader van nieuwe pensioenwetgeving waar de deelnemers geen weet van hebben?

Overigens voor de duidelijkheid: de pensioenen van het ABP groeien al sinds 2009 niet meer mee met de prijsontwikkeling en inflatie en zijn zelfs licht gedaald. Een AOW-gat en enkele zeer lichte AOW-aanpassingen dekken bij lange na niet de extra kosten voor zorg, belastingen, prijsverhogingen e.d. Eerlijk delen noemt dit Kabinet (VVD/PvdA) dat. Bij de eerstkomende verkiezingen zullen ze vast wel merken wat eerlijk delen betekent en wat de gevolgen zijn!
henk
@Wiersma

Inderdaad. Oproep aan alle ambtenaren: Bij de komende verkiezingen GEEN vvd of pvda stemmen!
Advertentie