of 59185 LinkedIn

Stijging pensioenpremie ambtenaren gecompenseerd

Gisteren kregen ambtenaren te horen dat ze per volgend jaar meer pensioenpremie moeten betalen aan het ABP. Vandaag maakt het kabinet bekend dat het 330 miljoen uittrekt om deze kosten van de ambtenaren te compenseren.
19 reacties

Het kabinet van VVD en PvdA maakt 330 miljoen euro vrij om ambtenaren volgend jaar te compenseren voor de stijging van de pensioenpremie. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten, zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën na afloop. Ambtenarenpensioenfonds ABP maakte donderdag bekend dat het de pensioenpremie volgend jaar structureel verhoogt omdat het fonds er niet goed voor staat. 

Loonsverhoging
Door de maatregel van het kabinet kunnen de salarissen toch nog stijgen, aldus de bewindsman. ,,Als je er geen extra geld bijlegt gaat dat ten koste van de loonsverhoging'', aldus de minister. ,,Dat zou betekenen dat leraren, soldaten, politiemensen allemaal geen loonsverhoging zouden krijgen. Dat vinden wij voor deze tijd slecht te verantwoorden. Mensen hebben lang op de nul-lijn gezeten. Dat willen we niet meer.'' Het geld moet worden ingepast in de Voorjaarsnota, zei premier Mark Rutte.

Bezuinigingen
Door de premieverhoging dreigde volgens hem een bezuiniging bij politie en onderwijs. Dat is nu voorkomen. Verder blijft er door de stap loonruimte in andere overheidssectoren, aldus Rutte. De premie van het ABP is nu nog 18,8 procent en dat wordt volgend jaar 21,1 procent van het loon waarover pensioen wordt gespaard. Verder heeft het fonds met 2,8 miljoen deelnemers ook besloten dat de pensioenen komende vijf jaar niet of nauwelijks kunnen meegroeien met de gemiddelde prijsontwikkeling (indexatie). (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
@Gerben. Eenmalig met structurele doorwerking mag je hopen. Maar ik heb dat laatste nog nergen gehoord. En ......met dit Sorry-kabinet (VVD/PvdA) weet je maar nooit. Zouden ze wel weten wat dat betekent?
Door Spijker (n.v.t.) op
@Ernst (toeschouwer). Reacties zonder ook maar enige inbreng worden gegeven door roeptoeteraars.
Door Ernst (beschouwer) op
Gelet op de reacties zijn we het eens dat de meeste mensen roeptoeters zijn. Gewoon, omdat het kan. En omdat we boos zijn. Een wonder dat de halve wereld graag naar Nederland zou komen. Boze lieden. Om niks.
Door Peter op
Weer zo n balletje balletje truc van deze vvd PvdA regering. Bah
Door Gerben op

AHUM
De compensatie is eenmalig. Waar kennen wij dat woord toch van?

Door H. Wiersma (gepens.) op
@Bloomberg.com en Hoekstra. Niets is veranderlijker dan de toekomst. Het is natuurlijk belachelijk dat het ABP voor toekomstige verplichtingen rekening moet houden met een rendement van 1,2%, terwijl de laatste 20 jaar een rendement wordt behaald van 6 - 7%. De rekenrente voor toekomstige verplichtingen zou derhalve gemakkelijk naar 4% kunnen stijgen, waardoor de dekkingsgraad van het ABP ook sterk verbeterd. Sinds 2009 is de pensioenpot van het ABP overigens nog steeds gestegen van ca. 350 miljard naar 375 miljard. Het is mijn intentie om de discussie daarover eindelijk eens goed op gang te krijgen, want ook een (gedicteerd?) DNB standpunt is aanvechtbaar. Bovendien is er in het verleden door het Rijk een fors bedrag weggesluisd (waarde nu ca. 35 miljard). Geld is er dus wel of kan/moet op tafel worden onderhandeld. Het is de hoogste tijd dat het ABP-bestuur en vakbonden daar eens iets aan gaan doen! Het ABP belegt trouwens gelukkig veel meer in aandelen en equityfondsen dan in 'waardeloze' staatsobligaties. En.... ook beleggingsverplichtingen van de DNB zijn aanvechtbaar, maar het ABP-bestuur en de vakbonden moeten zich er natuurlijk wel hard voor maken. Je kunt je er bij neerleggen (dat is pas een steen Bloomberg) of je kunt proberen er iets aan te veranderen.
Overigens heb ik (natuurlijk) geen enkele moeite met een verhoging van de pensioenpremie, die mede een gevolg is van eerdere verlagingen en/of salarisstijgingen. Zoals al eerder vermeld werd er in het verleden een groot aantal jaren wel 24% door de huidige gepensioneerden afgedragen. Dat is nog steeds heel andere koek dan 18,8% of 21,1%.
Verder is er overigens niets slechter dan pensioengelden te gebruiken voor salarisverhogingen. Daar zal iedereen nu toch wel eens achter zijn mag je hopen.
Door Henk op
Gelet op de reacties zijn we heteens over dat het abp niet meer van deze tijd is. Opheffen dus
Door Bloomberg.com (participatiesubsidiecommissievoorzitter) op
-@Door H. Wiersma (gepens.) op 28 november 2016 17:56
Leeft u wellicht onder een steen? Kijk eens gewoon op IEX wat het rendement van een tienjarige NL-staatslening is? Dat is praktisch nul. En meer beleggen in aandelen mag het ABP ook niet omdat de rendementen daarvan uiterst onzeker zijn. Man, man man....
Door Piet van Noort (semie ambtenaar ) op
Wat is dit voor discriminatievoorstel ? Krijgen andere pensioenbedrijven ook zo'n donatie ?
Door Ook Henk (Ambtenaar) op
En als de loonsverhoging niet doorgaat kunnen we geen 5, maar slechts 4 keer op vakantie?