of 61441 LinkedIn

Sterkste groei vacatures in openbaar bestuur

De arbeidsmarkt in het openbaar bestuur wordt krapper en krapper. Er kwamen in het laatste kwartaal meer vacatures bij, terwijl ook het aantal banen groeide. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over arbeidsmarkt. In het vierde kwartaal nam het aantal vacatures in het openbaar bestuur met 2.600 zelfs het meest toe van alle sectoren.

De arbeidsmarkt in het openbaar bestuur wordt krapper en krapper. Er kwamen in het laatste kwartaal meer vacatures bij, terwijl ook het aantal banen groeide.

Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over arbeidsmarkt. In het vierde kwartaal nam het aantal vacatures in het openbaar bestuur met 2.600 zelfs het meest toe van alle sectoren. Eind 2019 stonden er 15.800 vacatures open. In het derde kwartaal was er nog sprake was van een afname.

 

Banengroei

Ook het aantal banen in het openbaar bestuurde groeide weer: ten opzichte van het derde kwartaal van 2019 kwamen en in het vierde kwartaal liefst 4.000 banen bij.

Die trend is overigens over vrijwel de hele linie van de arbeidsmarkt zichtbaar. In een jaar tijd kwamen er volgens de CBS-cijfers 153.000 banen bij. In het derde kwartaal waren dat er nog 90. Al bijna zes jaar achtereen groeit het aantal banen. Vanaf 2014 zijn er ruim 100.000 banen bij gekomen. In het vierde kwartaal kwam het aantal werklozen op 316.000 en het aantal vacatures op 291.000. De spanning op de arbeidsmarkt is daardoor weer opgelopen tot gemiddeld 92 vacatures per 100 werklozen.

 

Hoogtepunt

Bij drie van de veertien bedrijfstakken heeft het aantal openstaande vacatures een nieuw hoogtepunt bereikt. In de financiële dienstverlening is het beeld totaal anders: daar bedraagt het aantal vacatures nu minder dan de helft van het aantal vacatures van voor de economische crisis.

 

Toename vast werk

Het aantal vaste werknemers neemt sinds een paar jaar weer toe, maar het is nog wel lager dan voor de economische crisis. In het vierde kwartaal hadden 5,6 miljoen werknemers een vaste arbeidsrelatie, 205.000 meer dan een jaar eerder. Het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie is tot 2019 vrijwel voortdurend gegroeid, maar is in de loop van vorig jaar gaan dalen. In het afgelopen kwartaal hadden 1,9 miljoen werknemers een flexibele arbeidsrelatie, ruim 100.000 minder dan een jaar eerder.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ruben op
@Jan, op je reactie dat jongeren moeten focussen op de centen vanwege de woonlasten. Deels is dat waar. Maar deels kiezen mensen er ook voor om exorbitant veel geld uit te geven aan wonen. Ik kwam een tijd terug een woning tegen. Ergens in Amsterdam, private huur, 1800 p/m, inkomenseis: tweeverdieners met minimal 5.000 bruto p/m samen. Oppervlakte: 50 m2.

Dan denk ik bij me eigen, waarom zou je voor dat geld, voor die beperkte ruimte, in Amsterdam willen wonen? Is die stad je zoveel waard, dat je het dubbele wilt betalen voor wat je elders, niet al te ver in de regio, kunt huren? Voor 900-1000 euro in de maand, kan je gewoon woningen van 100+ vierkante meters huren, en niet aan de grenzen van Nederland, maar gewoon in de directe omgeving van Amsterdam, of elders in de Randstad. Dat scheelt toch snel 10.000 euro per jaar dat je aan andere zaken kunt uitgeven of kunt sparen.

Maar dat zijn keuzes die men zelf maakt.
Door Jos op
Ik vraag me af of de heer Jan Janssen spreekt uit ervaring. Kennelijk heeft hij nog nooit bij de overheid gewerkt en is het hem ook niet gelukt voorbij die groep met "grijze duiven" te komen waar hij niet vrolijk van wordt. Maar goed ook. Ik denk niet dat de overheid zit te wachten op mensen die er slechts hun leven willen slijten. Voor het overige lijkt hij niet echt te weten waarover hij het heeft.
Door Jan Janssen op
Ooit wel eens iemand gedacht aan cultuur en sfeer waar veel mensen van schrikken als ze bij de overheid solliciteren? Ja, de campagnes zien er flitsend uit, maart als je dan een gesprek hebt met een groep van grijze duiven, dan word je daar ook niet vrolijk van.

En de gigantische imago problemen van de overheid zijn vaak ook gewoon waar. Dus weinig aantrekkelijk om daar je leven te slijten.
Door doeterniettoe (-) op
Het bedrijfsleven is op veel punten vele malen beter geworden dan de overheid was. Waar dat (nog) niet het geval is is dat vaak wisselend per bedrijf/sector, de afstand van de overheid tot de realiteit, of beter: van de politiek tot de realiteit, wordt steeds groter.
Personeel níet waarderen, puur om populistische redenen niet willen investeren in ambtenaren en tegelijk zelf wel allerlei regels en wetten blijven bedenken (die die ambtenaren dan moeten proberen recht te breien), het gaat echt fantastisch met Nederland...
Door Spijker (n.v.t.) op
Het personeelsbestand bij de Rijksoverheid groeit gestaag ondanks veel decentralisaties richting Gemeenten. In plaats van minder dus meer personeel.
Het personeelbestand van Gemeenten groeit slechts bij mondjes maat. Ra ra, hoe kan dat?
Door Karel op
@WD. Komt het nooit eens in je op dat je blijkbaar niet aan de hoge eisen voldoet die de overheid -terecht- nog steeds stelt aan haar personeel?
Door WD op
Ik zou ook wel bij de overheid willen werken maar het is als buitenstaander haast onmogelijk om er tussen te komen. Ik krijg de indruk n.a.v. mijn sollicitaties dat men veel reacties van buitenaf krijgt, maar toch liever in de interne vijver vist. Nieuw talent krijgt bij maar weinig gemeentes echt een kans.
Door Jan op
@Paulus en Ruben. Jongeren zullen noodgedwongen wel gefocust moeten zijn op de centen. Anders lukt het ze nooit zelfstandige huisvesting te vinden. In idealisme kun je niet wonen. En de tijd dat je een huurwoning kreeg aangeboden als je bij de gemeente kwam werken is nu eenmaal voorbij. Ze zijn dus aangewezen op een dure vrije sector huurwoning of een bijna onbetaalbare koopwoning. Daar moet je wel behoorlijk voor verdienen. Bij de overheid lukt dat niet. En flexibel werken kan ook in jet bedrijfsleven.
Door Paulus (jurist) op
Jammer Jan en MdC dat jullie altijd in de hoek zitten waar de klappen vallen ......ik zou er iets aan doen! Helemaal eens met Ruben ........er is hoop!
Door Mark op
Er zijn enorme tekorten bij gemeenten. Het gevolg zal zijn bezuinigingen de komende jaren en daardoor de toename van de werkdruk. We hebben in gemeenteland goede mensen nodig. Maar die gaan juist nu weg vanwege de hoge werkdruk en de goede betaling in het bedrijfsleven. De goede mensen blijven krijgen alles over zich heen. Ook ik raad helaas niemand aan bij de overheid te gaan werken.

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!