of 60220 LinkedIn

'Steek je vinger op als er een mooie klus voorbij komt'

Gemeentesecretaris Peter Teesink liet Milene Leijs een dagje meelopen
Gemeentesecretaris Peter Teesink liet Milene Leijs een dagje meelopen

Het beroep van de gemeentesecretaris spreekt bij veel jonge ambtenaren tot de verbeelding. In de gemeentelijke hiërarchie is het de hoogste functie die je kunt bereiken. Andersom hebben de bazen van het gemeentehuis behoefte aan feedback van de collega’s uit het veld. Met name de frisse blik van een jonge ambtenaar kan inspirerend werken. Jonge ambtenarenorganisatie Futur en de Vereniging voor Gemeentesecretarissen (VGS) koppelden daarom onlangs tijdens de ‘Week van de Verjonging’ 85 gemeentesecretarissen aan jongere ambtenaren om van elkaar te leren. Algemeen directeur van Groningen Peter Teesink liet Milene Leijs uit Tilburg een dagje meelopen.

Scherp blijven
'Sommige mensen hebben het beeld dat het heel ingewikkeld en hoogdravend is maar dat blijkt dan in de praktijk best mee te vallen’, lacht gemeentesecretaris Peter Teesink. ‘Het is best overzichtelijk. Maar het heeft wel veel dimensies. 12, 13 afspraken op een dag is vrij normaal en dan gaat het over zowel strategische als operationele onderwerpen, je bent niet voor langere tijd met één onderwerp bezig.’ Voor de ‘meeloper’ is het weliswaar interessant om te zien wat er gebeurt op een werkdag van een gemeentesecretaris, maar andersom levert het ook vaak wat op. ‘Van trainees krijg ik regelmatig feedback over mijn manier van werken. En dat kan ook wel eens kritisch zijn, maar dat is juist goed. Voor een gemeentesecretaris, algemeen directeur of CEO is dat heel waardevol. Je moet je feedback blijven organiseren, zodat je scherp blijft’.

Minder abstract
Milene Leijs (35), ambtenaar bij de gemeente Tilburg, gaf zich in eerste instantie op om erachter te komen wat haar rol nu in het grote geheel is. ‘En ik was ook benieuwd tegen wat voor uitdagingen een gemeentesecretaris aanloopt’. De adviseur planning & control kwam, aan de andere kant van het land, terecht op het gemeentehuis van Groningen in het kielzog van gemeentesecretaris Peter Teesink. ‘Ik merkte al snel dat het werk van een gemeentesecretaris veel minder abstract was dan ik aanvankelijk dacht’, vertelt Milene. Wat ze met name inspirerend vond was dat ze aanwezig was bij de aftrap van een ‘management development’ programma.  En ze deed ook concrete ideeën op. ‘De klussenbank was een heel mooi voorbeeld’, vertelt Milene enthousiast, ‘dat je een dag in de week op een andere afdeling werkt. Dat is bij ons in Tilburg in ontwikkeling, dus leuk om te zien hoe dat werkt.’

Speelruimte
Een les van haar gastheer wat is blijven hangen is het idee dat je speelruimte moet creëren in je werk. ‘Je wordt zo gemakkelijk opgeslokt in je dagelijkse taken dat er weinig tijd over is om “te spelen”, zegt ze. ‘Wat ik daarmee bedoel is dat je met speelruimte sneller nieuwe initiatieven bedenkt. Leuk om te zien dat daar in Groningen speciale dagen voor worden georganiseerd. Dat is belangrijk om je organisatie scherp te houden, te vernieuwen en ambtenaren enthousiast te krijgen en te houden.’  Een dagje in het gezelschap van de gemeentesecretaris heeft haar op nieuwe ideeën gebracht. ‘Ik heb nooit de ambitie gehad om gemeentesecretaris te worden, maar ik zou als volgende stap wel graag een managementfunctie willen. En eerlijk gezegd’, glimlacht ze, ‘je weet het uiteindelijk maar nooit waar je carrière je brengt. Misschien gebeurt het toch ooit wel een keertje’. 

Vinger opsteken
Toen Teesink zelf jong was kwam het vak van gemeentesecretaris nog niet in zijn beroepenlijstje voor, bekent hij. ‘Maar ik wist al wel heel vroeg dat ik niet afhankelijk wilde zijn van anderen en leiding hebben en dan neem je wel bepaalde stappen die uiteindelijk hiertoe kunnen leiden’. Hij geeft als voorbeeld: ‘Als er dan een opdracht voorbij komt waarvan je nog niet zeker weet of je die aankan, steek je je vinger op of niet? Je moet ook wel een beetje durven als je verder wilt komen in ’, geeft hij als advies. 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.