of 58952 LinkedIn

Steeds minder jonge ambtenaren

Bij gemeenten liep het aantal ambtenaren beneden de dertig jaar in tien jaar tijd terug met 53 procent: van een kleine 18 duizend in 2003 tot ruim 8200 in 2012.

In tien jaar tijd is het aantal jonge ambtenaren meer dan gehalveerd. Nieuwe instroom is er nauwelijks.

Cijfers zorgwekkend
Bij gemeenten liep het aantal ambtenaren beneden de dertig jaar in tien jaar tijd terug met 53 procent: van een kleine 18 duizend in 2003 tot ruim 8200 in 2012. Bij provincies was de daling nog groter: van 1056 jonge ambtenaren in 2003 waren er in 2012 nog 443 over. De eerste oorzaak is dat jongeren in die tien jaar 'oud' zijn geworden. De tweede is dat ze slechts mondjesmaat zijn opgevolgd door een nieuwe generatie. De cijfers over de instroom van 30-minners zijn namelijk nog zorgwekkender. In vijf jaar tijd daalde die overheidsbreed met 60 procent. De daling gaat in hoog tempo door. In een gemeente als Den Haag, met 6700 medewerkers, was aan het begin van 2013 nog 13 procent jonger dan 35 jaar. Aan het begin van dit jaar bedroeg dit percentage nog maar 11 procent.

 

Netwerken

Jonge ambtenarennetwerken lijden onder deze daling. Vele bestaan alleen nog op papier. In kleinere gemeenten zijn er nauwelijks jonge ambtenaren. Zo wilde de gemeente Bunschoten iets voor jongeren, maar het initiatief strandde al na een jaar. 'Je kunt zoiets wel willen, maar als er überhaupt nauwelijks jonge ambtenaren zijn, dan heeft het niet veel zin', zegt controller Bas van Laar (35). Hij is tevens voorzitter van de Stichting Jonge Ambtenaren, die eind maart de succesvolle Jonge Ambtenarendag organiseerde. Van Laar polst nu al mensen voor de organisatie van volgend jaar. 'Menigeen zegt: lijkt me heel leuk, maar ik weet niet of ik volgend jaar nog bij de overheid werk.'

Jongerennetwerk in het nauw
Ook in grote gemeenten zitten jongerennetwerken in het nauw. 'Door het niet verlengen van tijdelijke contracten zijn jonge ambtenaren veel zwaarder getroffen dan andere leeftijdscategorieën', zegt Pieter Bosma (32), voorzitter van het Rotterdamse Jong'R. 'Ons netwerk had het vorig jaar moeilijker. Trainees zijn vaak de aanjagers, maar als die niet binnenkomen is het heel lastig om de boel draaiende te houden. Sinds kort is er weer een traineegroep, dus hopelijk brengen die nieuw leven in de brouwerij.'

 

Bijbenen

Veel oog hebben gemeenten niet voor de ontgroening. 'Gemeenten hebben het druk met hun nieuwe taken en met bezuinigen', zegt Eileen van Kesteren (29), tot voor kort voorzitter van het landelijke jonge ambtenarennetwerk Futur. 'Ze kijken niet verder vooruit dan twee jaar. Terwijl we allemaal weten dat je over een langere termijn moet denken wil je straks een overheidsorganisatie zijn die de samenleving kan bijbenen. Bestuurders zeggen altijd dat ze goede ambtenaren willen. Dan denk ik: doe daar dan wat aan. Je kunt bijvoorbeeld de huidige oudere generatie inzetten om kennis en ervaring over te dragen op de jongere. Op die manier werken ouderen plezierig naar hun pensioen toe en geef je jongeren op een verantwoorde manier de mogelijkheid om hun creativiteit en energie te uiten en zich voor te bereiden op leidinggevende functies. Het is echt wel mogelijk om dat te organiseren, ook in het huidige klimaat. Ik zie ook jonge ambtenaren die initiatieven nemen in deze richting, maar op een gegeven moment moeten de managers van nu wel verantwoordelijkheidsbesef en commitment tonen – en bovenal actie ondernemen.'

 

Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nr. 8 van 25 april 2014

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Steven op
zelf ben ik benieuwd naar een onderzoek over de arbeidsmarktpositie van jongeren tov ouderen in de overheidssectoren. Als gevolg van vergrijzing/ontgroening zie ik de tendens om de hoge loonkosten die hiermee gepaard gaan te willen beheersen. Afbouw van toelagen, aanpassen functiegebouwen om de loonkosten van de grote groep ambtenaren op maximum van de schaal (of uitloopschaal) te kunnen beheersen.

Hiernaast vindt er door de doorsneepremie in de arbeidsvoorwaarde pensioen een grote waardeoverdracht plaats tussen de steeds kleiner wordende groep jongeren naar de oudere populatie (tot een jaar of 40 is de premie te hoog voor de aanspraak, hierna kantelt dit).

Deze druk vindt vervolgens ook plaats agv de populatie van het pensioenfonds. Doordat een grote groep (bijna) met pensioen is, worden de eisen aan het beleggingsbeleid ook stringenter (verplicht behoudend beleggen). Dit heeft met name gevolgen voor de rendementen welke behaald moeten worden voor de jongeren om in de toekomst ook een goede arbeidsvoorwaarde te behouden (ongeveer 80% van de waarde moet worden opgebracht door beleggingswinsten).

In aansluiting op Henk: dit versterkt dus de verschillen tov de markt.
Door Anoniem (Management assistent) op
Ik ben inmiddels alweer 2 jaar geleden als 18jarige binnengekomen om mijn opleiding binnen de Gemeente volgen, ik doet dit met veel plezier.

Maar doorgroei mogelijkheden zijn er beperkt, binnen onze organisatie en vooral onze afdeling worden mijn collega's en ik ''klein'' gehouden. Ontwikkeling word behoorlijk geremd en elkaar iets gunnen is moeilijk.

Daarbij is onze manager vies van lager opgeleide personeelsleden en heeft zij er als enige binnen onze organisatie een handje van om mensen een schaal lager in te schalen dan de functie waardering aangeeft. Maar wat heb je te zeggen in tijden als deze.

Inmiddels begonnen aan mijn 3de contract weet ik nu al dat ik volgend jaar naar alle waarschijnlijkheid op straat word gezet, dat ik mijn werk goed en met plezier doe, en ik niet zeur over mijn feitelijk onderbetaling word even vergeten.

Ik kan wel begrijpen dat de jongere generatie niet staat te springen om een ambtenaren baan. Zelfs wij als personeel hebben last van de bureaucratie daarbij de bijkomstigheid dat je in je prive omgeving word aangekeken op de acties vanuit politiek Den Haag.

Ik denk dat het vooral tijd is voor een nieuwe generatie management! Iedere 4/5 jaar een verplicht doorstroom net als bij defentie lijkt mij niet verkeerd.
En een manager onder de 40 is ook niet verkeerd denk ik!
Door ernst (beschouwer) op
Wanneer houden we eens op eigenschappen aan leeftijden te koppelen?
Overigens is het heel normaal dat in bedrijfstakken waar personeelsoverschot is geen nieuwe instroom tot stand komt. Het zou pas een probleem zijn als dat wel zo is. Immers, we vinden toch met zijn allen dat de overheid best een beetje/veel kleiner kan? Dan is dit dus het resultaat. Een (dure) versnelde uitstroom van "oudjes", zodat jongeren weer een plek kunnen krijgen zou volgens sommige het beste zijn, maar wie wil die rekening betalen?
Door Fred Vollebergh (Ambtenaar) op
De overheid is de meest onbetrouwbare werkgever geworden. Door Henk is een mooie opsomming gedaan wat er allemaal "afgeroomd" is om welke reden dan ook. Vervolgens als er een vacature ontstaat, wordt het Kip met platina ei gevraagd, niet eens goud. Net Uni afgestudeerd, 5 jaar ervaring en het liefst voor schaal 8.
Door Mark op
Niet alleen het aantal jonge ambtenaren neemt af. Het totaal aantal ambtenaren neemt fors af.
Door Petra op
@Jan de zelfstandige:

Door de al jaren durende bezuinigingen bij de gemeenten én het danig verminderen van het aantal mensen dat ambtenarenwerk doet is er bijna geen ruimte meer in de werkpakketten om nog meer werk van anderen over te nemen. Zolang 'Den Haag' niets onderneemt om de regelzucht te verminderen en daarmee de belasting die dit met zich meebrengt voor de maatschappij is het niet mogelijk om 'miljarden te besparen door het samenvoegen van gemeenten, waterschappen en provincies. Los van de vraag of dit sowieso wel een goed idee is omdat de overheid dan nog verder van de burger komt te staan dan nu al het geval is.

Mijn voorzichtige conclusie is dat je reactie is gebaseerd op emotie en niet op werkelijkheid....
Door Minke (adviseur) op
Ik ben 56.. en ook al wil ik heel graag weg bij de gemeente, het lukt niet. Mijn leeftijd is spelbreker, ook al breng ik jarenlange ervaring mee.
Door Gerben op
Als je het met iemand echt goed voor hebt adviseer je deze -actief- om niet te kiezen voor de (gemeentelijke) overheid.
Door jan (zelfstandige) op
Zodra gemeentes, waterschappen, en provincies, samengevoegd gaan worden, wordt werkverschaffing zeer veel minder. Hierop kunnen miljarden bespaart worden. De jonge ambtenaren, kunnen militair, vrachtwagenchauffeur, of bouwvakker worden hier gaat een tekort ontstaan.$ gemeentes samen voegen dan kunnen we gemakkelijk volstaan met 1/3 van het aantal ambtenaren. en daarvan kan later door gerichte automatisering ook nog verdwijnen. De ambtenarij is het tegenovergestelde van het bedrijfsleven. Hier zoekt men robots om te automatiseren, ambtenaren houden automatiseren juist tegen, door regeltjes te verzinnen die absoluud niet zinvol zijn, buiten ons wetboek om natuurlijk..Idealisme drijft beginnende ambtenaren, zeker omdat ze elders niet aan de slag kunnen , dan is aangenomen worden als ambtenaar idealistisch.
Door Jan D (toezichthouder) op
Laten we er met z'n allen niet te moeilijk over doen.
Laat jongeren maar rustig eerst ervaring opdoen in het bedrijfsleven. Dan weet je als ambtenaar ook goed hoe het reilt en zeilt aan de overkant. Eerder een must dan een min. Heb zelf ook eerst 16 jr. aan de overkant gewerkt. Die ervaring doe ik nog elke dag mijn voordeel mee.