of 59082 LinkedIn

Steeds meer burgemeesters ontdekken twitter

Het aantal Nederlandse burgemeesters dat met regelmaat tweets de wereld instuurt is in anderhalf jaar tijd gegroeid van 8 procent naar meer dan 25 procent.

Burgemeesters zijn steeds vaker te vinden op het sociale netwerk Twitter. Dat blijkt uit onderzoek van De Hollandsche Meesters onder 415 burgemeesters. Het aantal burgemeesters dat met regelmaat tweets de wereld instuurt is in anderhalf jaar tijd gegroeid van 8 procent naar meer dan een kwart.

100 actieve burgemeesters
'De gemiddelde twitterende burgemeester is een man en actief op Twitter sinds mei 2010', aldus onderzoeker  Xander Coolen. Gemiddeld verzendt hij 12 tweets per week, heeft 932 volgers en volgt zelf 305 twitteraars. Van 415 burgemeesters hebben 108 een Twitteraccount. Daarvan maken 100 burgemeesters actief gebruik. Coolen: 'Bijna iedere burgemeester die start met twitteren gaat ermee door.'

Klagende burgers
Burgemeesters die Social Media inzetten als strategisch communicatiemiddel kunnen binnen hun gemeente de samenbindende factor zijn, vindt Coolen. Als voorbeeld noemt hij burgemeester @SjaakVanDerTak (Gemeente Westland) die op opmerkingen van klagende burgers op Twitter reageerde en hen uitnodigde via Twitter om met hem in gesprek te gaan. Hij belegde een bijeenkomst en liet via Twitter weten dat er met elkaar afspraken zijn gemaakt.

Trending topic
Social Media maken dat burgers, maar ook journalisten, sneller vragen stellen of opmerkingen maken die invloed hebben op het beeld van burgemeesters in de media, aldus Coolen. Verschillende burgemeesters waren met negatieve berichten trending topic op Twitter. Zoals burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht en oud-burgemeester Wilma Verver van Schiedam. Geen van deze burgemeesters is aanwezig op Twitter.  'Met als gevolg dat er veel over deze burgemeester gesproken wordt, zonder dat zij daarop inspelen', aldus de onderzoekers.


Nuance
Twitter lijkt vooral (nog) iets te zijn voor burgemeesters van kleinere gemeenten. Geen van de burgemeesters van de G4 is op Twitter te vinden. Van de tien grootste gemeenten twitteren alleen Annemarie Jorritsma ( Almere) en Peter Rehwinken ( Groningen), hoewel deze laatste onlangs meldde zijn dat hij Twitter even op een laag pitje zet, omdat hij vindt dat de nuance zoek is.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!