of 65101 LinkedIn

Staphorst 2013: eerste vrouw ooit lijsttrekker

Liesbeth Lubberink (PvdA)
Liesbeth Lubberink (PvdA)

Je zou het anno 2013 niet denken, maar er zijn nog gemeenten waar een vrouwenstrijd gestreden wordt. In de gemeente Staphorst treedt er voor het eerst een vrouw aan als fractievoorzitter in de gemeenteraad. Liesbeth Lubberink (PvdA) heeft zich kandidaat gesteld. Zij is samen met een CDA-collega het tweede en derde vrouwelijke raadslid in de geschiedenis van de 17-koppige raad. Haar doel: het voorkomen van verzuiling in de Orthodox-Christelijke gemeente.

Hoe komt het dat er in Staphorster historie slechts drie vrouwelijke raadsleden zijn geweest?
Het is een Reformatorische gemeenschap, de SGP heeft hier 5 zetels. Van oudsher zijn vrouwen hier niet actief in de politiek. In de SGP is het zelfs niet toegestaan.


Waarom heeft u besloten pionier in dit mannenbolwerk te worden?

Ik zat al in een tweemansfractie. De mannelijke fractievoorzitter stopt ermee, dus is dit voor mij een logische stap. Ik vind het ook erg leuk, dat geef ik niet zomaar uit handen aan een man.


Hoe reageren de SGP-raadsleden hierop?

Op mijn kandidaatstelling hebben ze nog niet gereageerd. Maar toen ik in de raad kwam, met mijn CDA-collega Herriëtte Brinkman, hebben ze gezegd dat ze ons net als mannen zullen behandelen. Niet meer en niet minder.


Hoe reageert Staphorst op u als lijsttrekker?
Heel positief. Dat zijn natuurlijk wel alleen de reacties die ik te horen krijg. Maar ik krijg vooral bemoedigende woorden. De Reformatorische gemeenschap accepteert het ook omdat ik niet één van hen ben. Maar ik zou natuurlijk willen dat het normaal is, vanzelfsprekend dat een vrouw fractievoorzitter wordt.

Lilian Janse uit Vlissingen stelt zich als eerste vrouw ooit kandidaat voor de SGP. Voelt u zich met haar verbonden?

Ja, in zekere zin wel. Zo voel ik me ook verbonden met bijvoorbeeld Hilligje Kok, de vrouw die hier in Staphorst vecht voor emancipatie bij de SGP. Maar het grote verschil is natuurlijk dat ik PvdA’er ben.


Wat is uw belangrijkste verkiezingspunt?
Dat iedereen zich fijn voelt in Staphorst, niet alleen de Reformatorische gemeente. Ik wil er voor zorgen dat hier niet een soort nieuwe verzuiling ontstaat.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Pipadekloon (Voorlichter) op
Mooi zo en succes.Misschien kan je er aan bijdragen dat we de in plaats van de mazelen andere producten naar Canada exporteren.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers