Advertentie
carrière / Nieuws

Standvastige ambtenaar schudt boventalligheid af

Het was een slepende kwestie, maar vlak voor er een rechtszaak over begon haalde de gemeente Eindhoven bakzeil. De gemeentesecretaris bood de boventallige ambtenaar op leeftijd een baan en behoud van salaris aan tot aan zijn pensioen.

15 december 2016

Een ambtenaar uit Eindhoven kreeg in 2012 te horen dat hij samen met 260 collega’s boventallig werd verklaard. De 61-jarige gemeenteambtenaar ging hier echter niet mee akkoord en vocht zijn boventalligheid aan. Dat resulteerde deze week in een rechtszaak. Daar kwam het echter niet tot een uitspraak. De gemeentesecretaris toverde namelijk tijdens de zitting een spreekwoordelijk konijn uit de hoge hoed: een vaste baan voor deze ambtenaar met hetzelfde salaris.

WW doemt op
Zoals bij zoveel gemeenten moest er enkele jaren terug ook bij de gemeente Eindhoven gereorganiseerd worden. Dat leidde tot een inkrimping van 260 banen. Van die boventallige gemeenteambtenaren zijn er ruim 200 weer onder de pannen, al dan niet met behulp van een van-werk-tot-werk-traject. Dus bleven er 50 gemeenteambtenaren over waarvoor de WW opdoemt. Dat was ook het geval voor de klager in kwestie. Maar zijn vastberadenheid wierp zijn vruchten af. Bood de gemeente in aanloop naar de rechtszaak nog een baan tot juli 2017 aan, vlak voor de zitting werd het aanbod uitgebreid. Een vaste baan tot zijn pensioen met behoud van zijn huidige salaris.

Solidair

Met dit onverwachte aanbod was er in feite geen reden om de rechtszaak door te zetten. Maar de ambtenaar vroeg toch om een voorlopige uitspraak van de rechter. Het Eindhovens Dagblad meldt dat daar twee redenen voor waren. ‘De man voelde zich nogal overvallen door het plotselinge aanbod, hij wilde een en ander eerst nog op papier zien voordat hij er mee instemde. Bovendien ging hij er van uit dat hem passend werk werd aangeboden voor de paar jaren die hem nog resten tot aan zijn pensioen.’

Daarnaast speelde er nog iets anders. ‘Eigenlijk hoop ik dat ik ook nog iets voor elkaar kan krijgen voor al mijn boventallige collega's, die straks na de feestdagen wèl thuis komen te zitten,’ bracht hij naar voren. ‘Want het zou fijn als ook zij gewoon in dienst konden blijven,’ tekende het Eindhovens Dagblad op.
 
Maatwerk

‘We waren erover in gesprek of de boventalligheid van deze ambtenaar hersteld moest worden,’ legt een gemeentewoordvoerder de onverwachte omslag uit. 'Aan de medewerker is namelijk een maatwerkregeling aangeboden waarbij hij geplaatst kan worden en het voornemen tot reorganisatie ontslag van de baan is. Voor ons had deze rechtszaak ook niet gehoeven, we zijn er uiteindelijk samen uitgekomen. Het heeft voor ons ook altijd de voorkeur dat er een gezamenlijk oplossing komt.’
De woordvoerder is niet bang dat er nog 49 rechtszaken van de andere collega’s zullen volgen. ‘Dit aanbod hoort bij het van-werk-naar-werktraject waarbij we in alle gevallen zoeken naar een passende oplossing. Daar hebben we ook mogelijkheden voor beschikbaar zoals de maatwerkregeling om seniore boventallige medewerkers aan het werk te houden, vertelt de woordvoerder. 'Door de rechtszaak had dit reguliere traject dus enkel wat vertraging opgelopen.'

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

jan van den broek
Stel dat in het bedrijfsleven ook zo gedacht en gewerkt worden.
K. de Beer / Adviseur
Heel bijzonder dat in een rechtszaak de gemeentesecretaris optreedt en dan ook nog presteert om een "konijn uit de hoge hoed te toveren". Als adviseur (o.m. in personeelsaangelegenheden) zeg ik u: dit is een spelletje. Maar geen leuk spelletje want er wordt gesold met de inkomens van een flink aantal werknemers. Ik raad alle Eindhovense ambtenaren aan voortaan voor de juridische weg te kiezen i.p.v. overleg want er wordt met je gesold.
Jan-Willem Meijer
UIteraard zat deze man van het begin aan in het bezwaartraject, anders kun je ook niet in beroep bij de rechter. Wellicht is de zaak hier te summier weergegeven, dit komt niet sterk over van de gemeente Eindhoven. Nu lijkt het alsof iemand te lichtvaardig boventallig is gemaakt terwijl dit soort beslissingen een behoorlijk traject doorlopen.
Paul / projectleider
Het blijft een vreemde zaak, is de gemeente nu bij één of ook bij andere ontslagen de fout in gegaan? Het zal mij benieuwen.



Is er overigens geen hardheidsclausule waar de andere boventalligen zich op kunnen beroepen?
Kawan
Lekker cheap !! HIj was 61 jaar toen zijn bezwaar werd ingeleverd, dus is hij nu bijna 65jaar.. Vaste baan??? de AOW zeker... of ben ik gek?
Petra
De ambtenaar zal, vermoed ik, moeten werken tot hij 65 jaar en 9 maanden is. Het zal erom hangen dus.
Advertentie