of 62284 LinkedIn

‘Spookraadslid Amersfoort woont en werkt in Turkije’

De Amersfoortse gemeenteraad heeft schoon genoeg van de afwezigheid van raadslid Mustafa Özcan. Volgens de PvdA woont en werkt hij inmiddels in Turkije. Dat zou een reden kunnen zijn om hem uit de raad te zetten. Burgemeester Bolsius moet het gaan onderzoeken.

De PvdA-fractie in Amersfoort heeft sterke vermoedens dat spookraadslid Mustafa Özcan tegenwoordig in Turkije woont en werkt. De partij wil dat burgemeester Bolsius desnoods de sociale recherche inschakelt om te onderzoeken of hij nog wel in Amersfoort woont.

Hoofdpijndossier
Özcan is al tijdenlang een hoofdpijndossier voor de andere Amersfoortse raadsleden en een smet op het toch al enigszins besmeurde bestuurlijke blazoen van de meest gemiddelde stad van Nederland. Probleem is dat Özcan al een jaar lang niet in de raad is komen opdagen. Herhaaldelijk hebben fracties geprobeerd Özcan zover te krijgen de raad te verlaten of zijn vergoeding af te nemen, maar dat is niet gelukt. PvdA-raadslid Ramón Smits Alvarez kan het niet langer verdragen dat Özcan verzaakt en toch maandelijks zijn raadsvergoeding van 1700 euro ontvangt.

Betrekking op Turkse ministerie van Sociale Zaken
Hij hoorde van de Turkse achterban van Özcan dat hij niet of nauwelijks thuis is en in Turkije zou wonen. ‘Als dat zo is, kan dat reden zijn hem uit de raad te zetten. Een raadslid moet in de gemeente wonen waar hij raadslid is.’ Smits Alvarez hoorde ook dat Özcan een betrekking zou hebben op het Turkse ministerie van Sociale Zaken. ‘Hij zou daar trainingen geven.’ Özcan staat wel ingeschreven in de Gemeentelijke Basisadministratie, weet Smits Alvarez. ‘Maar woont hij er ook meer dan de helft van de tijd? Wij vinden dat burgemeester Bolsius daar onderzoek naar moet doen.’

'We zoeken de grenzen op'
De PvdA wil Bolsius “carte blanche” geven voor dit onderzoek. ‘Die kan de sociale recherche inschakelen om vast te stellen dat hij er wel of niet woont. Als hij er inderdaad niet woont, dan is de beslissing aan de gemeenteraad om hem uit de raad te zetten. Hij zou daartegen weer in beroep kunnen gaan bij de Raad van State. Als hij er is, tenminste.’ Smits Alvarez twijfelt niet of Bolsius gehoor zal geven aan zijn oproep. ‘Elke raadsvergadering zegt hij grappend dat Özcan zich weer niet heeft afgemeld. Daarbij is zijn afwezigheid slecht voor het imago van bestuurlijk Amersfoort. Ik denk dat dit het zwaarste middel is dat we kunnen inzetten en we hiermee het verst kunnen komen. We zoeken de grenzen op. Dit is dan ook een uitzonderlijk geval. Maar we kunnen een precedent scheppen.’

Het gaat om het principe
Smits Alvarez geeft toe dat dit middel al eerder ingezet had kunnen worden. Hij heeft zich laten inspireren door de Arnhemse gemeenteraad die het raadslid Van Meurs uit de raad wil zetten, omdat ook hij niet in de gemeenteraad zou zitten. ‘De achtergrond is natuurlijk heel anders, maar je leert door te kijken naar andere gemeenten.’ Dat de kosten voor dit onderzoek en de inzet van de sociale recherche misschien nog hoger zijn dan de heer Özcan opstrijkt, is voor Smits Alvarez van ondergeschikt belang. ‘Het gaat om het principe. De schade die hij de Amersfoortse politiek berokkend is vele malen groter. Sommige mensen moeten leven van 1700 euro per maand of minder. Als je streng bent tegen uitkeringsgerechtigden, moet je dat ook zijn tegen raadsleden.’

'We mogen niet nat gaan'
Deze week zou burgemeester Bolsius uitsluitsel moeten geven over een eventueel onderzoek. Smits Alvarez is voor een zorgvuldige aanpak, waardoor een diep dossier ontstaat. ‘We moeten dit goed op orde brengen. We mogen niet nat gaan. Al moet de sociale recherche er dag en nacht posten.’ Overigens bespeurde Smits Alvarez spijt bij de kiezers van Özcan. ‘Ze schamen zich voor zijn afwezigheid.’ Het PvdA-raadslid sluit niet uit dat Özcan zich bij de volgende raadsverkiezingen opnieuw kandidaat zal stellen. ‘Hij heeft zijn zetel op eigen kracht binnengehaald, toen hij nog bij GroenLinks zat. Hij is hier al elf jaar raadslid. Ik sluit ook niet uit dat zijn achterban toch weer op hem stemt. Je weet het nooit. Waar je vandaan komt, maakt toch uit.’

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Mark (Beleidsambtenaar) op
Het verhaal van de heer van Puffelen (van 10 april) kan ik geheel niet plaatsen. Uitkeringsfraude?

Heeft de heer van Puffelen al een uitkeringsinstantie ingelicht? Dat kan ook anoniem. Je moet wel aangeven om welke straat/straten het gaat, lijkt me. De heer van Puffelen zal evenmin als ik willen dat er veel geld onterecht uitgekeerd wordt, toch?
Door Werner op
@Nobby @Puyt

Hoe komen jullie er toch bij dat het hier om een PvdA 'fractiegenoot' gaat? Mustafa Özcan was lid van GroenLinks en nadat hij die partij heeft verlaten zit hij in de raad als Lijst Özcan.
Door p op
@Puyt: Als die mensen van de PvdA het zo erg vinden, waarom gaan ze dan zelf niet even langs bij hun fractiegenoot? Even aanbellen etc. en dan briefje schrijven dat hun fractielid niet meer in Amersfoort woon en naar het schijnt nog verkeerd in de GBA staat.
Door Puyt (Raadslid) op
Als de gemeente kan aantonen zwart op wit dat hij niet meer woonachtig is in Amersfoort, kan je volgens de wet bestuursrecht zijn raadslidmaatschap intrekken. Zo simpel is het.
Door Ali op
En dit is maar een heel klein topje van een hele grote ijsberg. Er gaat onterecht massaal geld de grens over. En niemand grijpt in.
Door Monique op
@Gerard
Ik dacht precies hetzelfde. Niet zo handig dit artikel.
Door Gerard op
Slim hoor, eerst uitgebreid in de pers kenbaar maken dat de soc. recherche een onderzoek gaat instellen. Meneer is gewaarschuwd en zal misschien wel zorgen dat de 'schijn' op orde is. Was het niet beter geweest in alle stilte een onderzoek in te stellen zonder ruchtbaarheid en afbreukrisico. Het gaat om waarheidsvinding en de vraag is of dit nog wel gaat lukken.
Door soesterkwartierder (vutter) op
Tweede spook.
Er is nog een spooksraadslid in Amersfoort, de "bekende" Gerard van Vliet.
Zo'n 80% van de tijd afwezig, en veels te druk met zijn financiële problemen in IJsland.
Hij komt dan wel niet uit Turkije, maar daarom is het niet minder erg.
Waarom gaat de CDA burgemeester L. Bolsius tot actie over ?
Door Wim op
Waarom geen vergoeding op basis van aanwezigheid op de raadsvergaderingen. Per vergadering laten aftekenen en bij afwezigheid geen vergoeding uitbetalen.
Door Cor op
Ik blijf me verbazen over de gemeentelijke politiek Amersfoort en haar raadsleden. Als een politieke partij schriftelijke vragen stelt kan het weken duren voor dat er uberhaupt een antwoord komt en vaak duurt het langer en nu is iedereen in rep en roer naar aanleiding van 1 tweet van een raadslid?
Ik hoor niemand over de verhoogde OZB, verhoging van rioolrecht, de opnieuw ingevoerde toeristenbelasting, dat het college (pvda, vvd, gl en d66) een voorstel heeft gedaan om de aansluting knooppunt Hoevelaken te dekken met nog eens 1% verhoging van de OZB en dat de wethouder financien (vvd) een niet door een RA ondertekende verklaring wil laten goedkeuren. door de raad. De RA heeft grote twijfels bij het inboeken van de verliezen (nu 95 miljoen en counting!) van het Vathorst dossier.
Kortom het verhaal van Oczan is zeer marginaal en leidt af van de grote zaken.