of 63966 LinkedIn

Spies wil loon gemeenteambtenaren alsnog bevriezen

Minister Spies van Binnenlandse Zaken wil de cao gemeenteambtenaren alsnog openbreken en de ambtenaren op de nullijn zetten.
48 reacties

Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken vindt dat de lonen van gemeenteambtenaren alsnog bevroren moeten worden. Ze zal daar volgende week in overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten formeel op aandringen.

Niet passend
Een woordvoerder van Spies bevestigt berichtgeving daarover van de NOS. Spies vindt de afgesproken loonsverhoging van 2 procent voor gemeenteambtenaren niet passen in de huidige tijd van bezuinigingen.

Spies’ opstelling is een antwoord op klachten van de politiebonden die het niet eerlijk vinden dat voor politiemensen de nullijn geldt, terwijl gemeenteambtenaren wel een loonsverhoging krijgen.

Doorheen fietsen

De vakbond AbvaKabo FNV noemt het ‘onverantwoord en gevaarlijk’ dat demissionair minister Spies ‘door de cao van gemeenteambtenaren probeert te fietsen’. ‘De cao is een afgewogen pakket aan maatregelen dat zowel werknemers als gemeenten bestand maakt tegen de economische crisis en op de lange termijn voor meer besparingen zorgt dan het invoeren van de nullijn. Als er een streep door het akkoord gehaald wordt, betekent dat een ramp voor de sector,’ stelt de bond in een reactie.

 

Overlegmodel om zeep
Daarbij vindt de bond dat de minister zich buiten het akkoord tussen de gemeenten en de vakbonden dient te houden. ‘De minister begeeft zich met haar oproep om de lonen van gemeenteambtenaren te bevriezen op terrein waar ze niets te zoeken heeft; de cao is een zaak van de gemeenten (VNG) en de vakbonden. Als de minister op deze manier het cao-overleg probeert te beïnvloeden, dan brengt zij eigenlijk het overlegmodel om zeep’, aldus Bert de Haas, bestuurder van Abvakabo FNV.

Lees al het nieuws over de cao gemeenteambtenaren in het dossier. 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door hans wieser (gem.ambtenaar) op
Die spies is net een paar maanden minister geweest en vangt straks een kapitaal aan wachtgeld of douceert ze dat in de pot 'bezuinigingen'? Wachtgeld voor alleen maar domme kretologie over boerka's en ambtenaren. Rutte stel eens voor om als demissionair kabinet een gebaar te maken naar de bevolking en zie allemaal af van wachtgeld ipv mensen die al jaren onder de nullijn terecht zijn gekomen wederom te pakken.
Niet voor mij, maar voor mijn collega's die in de schalen 4 t/m 6 zitten ben ik voor keiharde akties tegen die dit soort waardeloze ministers. Wij kunnen ervoor zorgen dat onze akties leiden tot het eeuwig afscheid van de politiek van dat mens!!!
Door Annemieke Puyt op
Als zij nu eens naar haarzelf kijkt en de afgelopen jaren wel steeds als ambtenaar haar loonsverhogingen heeft ontvangen dankzij de vakbonden, waarom wil ze de achterstand bij de gemeenteabtenaren dan in stand houden? Jarenlang hebben wij onvoldoende compensatie ontvangen op de inflatie. Daarbij hebben we nu ook nog te maken met een verhoogde pensioenpremie. Dit principeakkoord geld voor de afgelopen jaren. Wanneer zij dit wil terugdraaien vind ik ook dat zij als demissionair minister haar salaris dan voor een deel moet inleveren. Goed voorbeeld doet volgen?
Goed voor haar verkiezingen bij de CDA. Ik weet nu al dat er vele ambtenaren niet op haar en haar partij zullen stemmen.
Door D. B. Gemeenteambtenaar (gemeenteambtenaar) op
Of je nu gemeenteambtenaar bent of een andere functie vervult. Feit blijft dat alle bezuinigingen en inkomstenverminderingen verlies aan koopkracht betekenen. Als nu ook nog de 'baas' ons in de kou laat staan is helemaal het eind zoek....Het zou fijn zijn als wordt gekeken naar de belangen van de werknemer. Het enig dat telt momenteel is FTE schrappen en zeggen dat de resterende mankrachten, het klusje moeten klaren (dat heet: verantwoordelijkheid laag in de organisatie). Toenemende werkdruk, management dat onkundig is...zijn dingen van de dag. Al deze zaken worden uiteindelijk door de mdw op de 'vloer' opgeknapt en daar mag mi in ieder geval een redelijk salaris tegenover staan!
Door Rens Adam (informaiebeheerder) op
Zoals maar weer blijkt. Geen onbetrouwbaardere werkgever dan de overheid. Eenmaal afgesproken accoorden geven geen garantie voor de toekomst.
Liesbeth's pies heeft een penetrant geurtje!
Door Gerard (afdelingshoofd) op
Als ambtenaar zijn we eigenlijk al jaren zo'n beetje de sluitpost van de begroting.
Als je hier tegenover stelt het aantal ambtenaren nog steeds afneemt en de werkdruk nog steeds toeneemt, vind ik eerlijk gezegd niet dat we als beroepsgroep erg serieus genomen worden.
Door Luc op
Een meer dan teleurstellend gebaar naar de gemeenteambtenaar die al de bezuinigingen van het Rijk moet waarmaken door de decentralisatie van Rijkstaken met een schijntje van de uitgaven die daarvoor op Rijksniveau gangbaar waren. Weinig waardering voor gemeenten(ambtenaren) die reeds een groot aantal problemen van het Rijk en oplost.!
Door jackie op
Laten we als gemeenteambtenaren nu in één ding solidair zijn : op 12 september absoluut niet op dit CDA stemmen. En de rest zal de VNG als fatsoenlijk werkgever moeten regelen. Zoniet dan wordt het een hete zomer met stakingen van politie- en gemeenteambtenaren.
Door Jan op
Krijgt mijn overleden vader toch nog gelijk: vaste baan bij de gemeente geeft 1 zekerheid en wel: vaste armoede. Ik wou het nooit geloven........
Door Henk op
Slechts 1 advies voor alle jongeren: nooit NOOIT gemeenteambtenaar worden.
Door Jan op
Bedenk wel dat de ministers de riante Rijksambtenaren-CAO volgen.... Werden de Rijksambtenaren daarom zo gepamperd ?

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers