of 63908 LinkedIn

Spies: 'Geen compensatie voor gemeente-cao'

Spies zal gemeenten niet compenseren als de loonsverhoging doorgaat. Als gemeenten willen vasthouden aan de cao, zullen ze dat zelf moeten betalen.

Als gemeenten hun ambtenaren meer loon willen geven, moeten ze dat uit de eigen begroting betalen. Het Rijk zal een loonsverhoging niet compenseren via het Gemeentefonds. Dat heeft minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) dinsdag de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) geschreven.

Samen de trap af

Het standpunt vloeit voort uit de afspraak ‘samen de trap op en af’, licht haar woordvoerder Tijs Manten toe. ‘Als de Rijksbegroting krimpt, krimpen het Gemeentefonds en Provinciefonds mee.

 

Principeakkoord waardeloos

Het principeakkoord dat VNG en vakbonden vorige maand bereikten over twee procent loonstijging over 2011 en 2012 lijkt daarmee waardeloos geworden. Spies liet de afgelopen dagen al weten dat ze wil vasthouden aan de nullijn voor alle ambtenaren, zoals is afgesproken in het Lente-akkoord. Nu is ook duidelijk hoe: ‘Er komt geen financiële compensatie voor zo’n cao’, zegt Manten. ‘Als gemeenten willen vasthouden aan hun cao-afspraken, zullen ze dat moeten betalen uit eigen middelen.’

 

Nullijn voor alle ambtenaren

Dat zou de minister overigens onwenselijk vinden. In het gesprek donderdag met de VNG zal Spies erop aandringen de lonen van gemeenteambtenaren te bevriezen. In het maatregelenpakket voor de noodzakelijke bezuinigingen past een nullijn voor alle ambtenaren, vindt de minister. Of met deze uitspraak de mogelijkheid van wettelijk ingrijpen voor Spies van tafel is, wil Manten niet zeggen.

 

VNG verdeeld

Binnen het VNG-bestuur is ondertussen verdeeldheid ontstaan over de loonontwikkeling voor gemeenteambtenaren.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jerommeke op
Samen trap op en af heeft toch met de uitgaven te maken. Als het rijk minder uitgeeft (als gevolg van bezuinigingen) dan daalt ook het gemeente fonds en andersom.

Als de gemeente afspraken maken in de vorm van een CAO is het niet gebruikelijk dat zij daarvoor worden gecompenseerd.

Of zit ik er volledig naast
Door nick (ambtenaar) op
Het wordt wel erg Liesbeth Spies bashen zo. Zij is slechts een exponent van een zwaar bezuinigende rijksoverheid.
Overigsn heeft het rijk nog nooit de salarissen van gemeente-ambtenaren gecompenseerd.
Door Gekke Gerrit op
Spies en Gekke Henkie behoren bij dat CDA, wat 15 miljard euro stiekum uit pensioenpot van ambtenaren heeft gestolen. En dan is daar nog Enge Eric van een VVD die ambtenaren een poot wil uitdraaien. Stemadvies.......?
Door Ab Soluut (waarnemend ambtenaar) op
"Stap op, trap na" lijkt mij meer van toepassing.
Door Jan op
één positieve gedachte... met een beetje geluk baalt Spies voldoende nadat het CDA haar niet wil als lijsttrekker en keert ze niet terug, niet in de kamer en als het even kan ook nooit meer in een kabinet.
Nederland verdiend kwalitatief betere bestuurders en zeker geen ministers die reageren als kleine kinderen die hun zin niet krijgen.
Door Cees op
Wel miljarden beschikbaar om frauduleuze europese landen te redden, wel miljarden beschikbaar om de bonuscultuur bij de banken in stand te houden, wel miljarden beschikbaar om de zakkenvullers in de Europese Unie te blijven onderhouden. Wel genoeg geld voor rijksamtenaren (lees ook ministers c.a.).Maar geen geld meer voor ons eigen gespaarde pensioentje en zelfs geen geld voor het met terugwerkende kracht iets compenseren (fooi) van de al jaren durende koopkrachtvermindering van personeel bij de gemeente. Riekt dit niet naar discriminatie (het stigmatiseren van gemeentepersoneel als tweederangs werknemers). Stem dus zeker geen CDA. Stem wel voor het cadeau doen van een boerka aan "mevrouw" Spies en een one way ticket to....?
Wie roept dit mens met een salaris van toch zo'n slordige twee ton per jaar tot de orde. En als de VNG weer eens zwakke knieën heef dan gemeenten: zeg massaal uw lidmaatschap op. Besparen we toch nog wat voor Griekenland, EU, den Haag ....
Door Nobby (animal cop) op
Samen trap op samen trap af. Dat is het credo van het gemeentefonds. Dit houdt dus kennelijk in dat de grote salarisverhogingen die de rijksambtenaren de afgelopen jaren te pakken hebben weten te krijgen verdisconteerd worden in het Gemeentefonds. En dat de gemeenten dus nu geld overhouden want zij geven hun personeel over 2011 en 2012 een procentje.
Dus voor 2013 kunnen we actie gaan voeren. Wat mij betreft mag een onafhankelijk instituut een lijstje maken hoe de salarisontwikkeling voor diverse overheden is gelopen. Lijkt me verhelderend in deze troebele tijden waar ook de politici nauwelijks meer feiten en meningen uit elkaar kunnen houden.
Door Frans van der Zwaag (gemeenteambtenaar) op
Niks aan het handje hoor mevrouw Spies. De gemeenten compenseren dit wel door minder in te zetten op onzinnige maatregelen die het Rijk verzint. Bijvoorbeeld de jacht op illegalen of het handhaven van een boerkaverbod en de dierenpolitie. En misschien moeten de decentralisaties van werk, WMO en jeugd ook maar op een laag pitje. Kan het Rijk dat weer zelf gaan doen.
Door Willing op
Uit een onderzoekje van M. de Hond bleek haarfijn hoe de minister in heer eigen Spies is gevallen. Door haar gedraai en gekonkel staat zij van alle kandidaat lijsttrekkers van het CDA op bijna de laatste plaats, daar ben ik niet verbaasd over! Ook nu weer geeft ze een aardig staaltje van haar onvermogen te kennen. De loonsverhogingen voor gemeenteambtenaren zijn allang in de begrotingen verwerkt en de 3% verhoging van rijksambtenaren allang verdisconteerd binnen het door haar genoemde ‘trap op trap af’ systeem. We krijgen een hete zomer als de tweezijdig gesloten overeenkomst door één van de beide partijen, VNG en gemeenten, weer zou worden teruggedraaid.
Door Bert (Adviseur) op
Samen trap op samen trap af.
Wij als gemeenteambtenaren hebben dan nog heel wat tegoed aan salaris. Rijksambtenaren staan altijd vooraan om te ontvangen. Gemeenteambetnaren wachten nog op de aanpassing van 2010/2011 en 2011/2012.
WAT NU SAMEN, Ja als er te halen valt dan komt het goed uit anders hoor je ze niet.

Wij als gemeenteambtenaren moeten zelf maar een keer opstaan en ons laten horen.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers