of 59082 LinkedIn

Soos oud-ambtenaren wegbezuinigd

De soos dreigt na meer dan dertig jaar haar subsidie kwijt te raken. Tot groot ongenoegen van de oud-ambtenaren, die vinden dat je een subsidie niet zomaar na meer dan dertig jaar kunt schrappen. 45 euro per persoon per jaar bedraagt de subsidie die de gemeente aan de soos van de oud-ambtenaren geeft. In totaal zo’n 1.900 euro.

Elke laatste woensdag van de maand treffen ze elkaar. Dan maken ze een uitstapje met de bus of er wordt een lezing geregeld van een interessante spreker. Ook een herfstwandeltocht of een kerstdiner houden ze gezamenlijk, al moeten de leden van de Soos van Gepensioneerden van de gemeente Hardenberg daar wel een eigen bijdrage bij neertellen.

Maar nu dreigt de soos na meer dan dertig jaar haar subsidie kwijt te raken. Tot groot ongenoegen van de oud-ambtenaren, die vinden dat je een subsidie niet zomaar na meer dan dertig jaar kunt schrappen. 45 euro per persoon per jaar bedraagt de subsidie die de gemeente aan de soos van de oud-ambtenaren geeft. In totaal zo’n 1.900 euro. Maar in een tijd dat de gemeente moet bezuinigingen, vanwege de hoge kosten van de ontvlechting met Ommen, vindt het college het niet langer passen om leuke uitstapjes van oud-werknemers te financieren. In een brief aan de gemeente laten de gepensioneerden weten zich ‘schofterig’ behandeld te voelen door de gemeente.

Burgemeester Peter Snijders snapt het verzet van de ouderensoos wel. Maar, zo zegt hij in De Stentor, bij de bezuinigingen van de afgelopen jaren zijn ook de huidige ambtenaren niet ontzien. En de inwoners van Hardenberg werden eveneens getroffen door belastingverhogingen. Dan past het niet om de oud-medewerkers te blijven ondersteunen. Het feit dat de club al dertig jaar lang subsidie ontvangt doet daar volgens Snijders niets aan af. ‘Als we aan alles vast zouden houden wat ooit besloten is, dat hebben we een veelvoud van onze huidige begroting nodig. Dat kan niet, en dat zouden oud-ambtenaren als geen ander moeten weten.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Na 30 jaar subsidieverlening had een afbouwregeling van minimaal 3 jaar wel zo netjes geweest. In de meeste gemeenten zijn dergelijke faciliteiten overigens al jaren geleden wegbezuinigd.
Door Bertold op
De gemeente Hardenberg steekt het gemeenschapsgeld liever in opvang gelukzoekers. Daarvoor worden kosten nog moeite gespaard, duizenden euro's per gelukzoeker is nog niets.
Voor oud-ambtenaren die de gemeente tientallen jaren hebben gediend, is 45 euro al te veel.
Door Alexander (oud-raadslid) op
Ik kan me voorstellen dat op een gegeven moment gezien allerhande omstandigheden andere keuzes worden gemaakt. Leg dat uit en verzin zo mogelijk iets anders dat minder geld kost, doe dat desnoods met een lunch reünie jaarlijks, waar ook nieuwe ontwikkelingen binnen de gemeente aan de orde komen, zodat men op de een of andere manier toch bij de gemeente betrokken blijft. Deze gepensioneerden hebben waarschijnlijk jaren en jaren hun diensten aan de gemeente gegeven, waarvan de gemeente ook geprofiteerd heeft. En er is geen geld meer, is natuurlijk gezien de gemeentelijke begroting een fake argument. Het past meer in de hedendaagse cultuur van de weggooi werknemer. Ik ken een gemeente die jaarlijks een Nieuwjaars ontmoeting voor oud-ambtenaren organiseerde. Werd goed bezocht ook door de hele ouwetjes, een soort reünie.. Jaarlijks kregen de oud-ambtenaren een brief in de bus, met de uitnodiging. Het beleid werd veranderd, geen nieuwjaarsbijeenkomst meer, er werd zelfs niet door het bestuur een brief gestuurd met een toelichting waarom niet meer. Onfatsoen. Ik begrijp dat soms niet alles meer kan, maar wees vooral als bestuur netjes tegenover je mensen. Waarden en normen wordt dagelijks geroepen als containerbegrip, gedraag je in de praktijk daarnaar.
Door p op
Ach het gaat toch om de waardering en nog ergens 'bij' horen.

Tja zo gaat dat tegenwoordig
Door Erik (stedenbouwkundige gemeente) op
in deze tijd van sociale media kun je toch zelf een club oprichten en in een gelegenheid afspreken? Dat de gemeente niet mee betaalt lijkt me volkomen logisch en verantwoord. Je moet het gewoon zelf betalen
Door Hans (gemeenteambtenaar) op
Ik sta er van te kijken dat zoiets nog bestaat. In de gemeente waar ik werk is dit al jaren gelden afgeschaft, zonder morren.
De oud-ambtenaren kunnen vanaf nu hun activiteiten blijven organiseren, maar moet dit dan zelf betalen.
Wedden dat meer dan de helft er mee stopt?
Door Wottsjer (Watcher) op
Is dit zielig of is het zielig dat de oudjes intussen zo ver van de werkelijkheid geraakt zijn dat ze niet meer kunnen begrijpen dat hen dit recht ontnomen wordt.
Dat het besluit schofterig genoemd wordt is natuurlijk een gotspé, al zal er ongetwijfeld onhandig over gecommuniceerd zijn met de slachtoffers. Zielig, zielig bericht.
Door Henk op
Volgens mij gaat het hier om ex-ambtenaren die nog gebruik hebben gemaakt van vele riante rechtspositieregelingen. die 45 euro kunnen ze best zelf ophoesten.
Door Vierde man (Spelverdeler) op
Deze valt in de categorie vanaf heden geen smaakjes thee meer.