of 59318 LinkedIn

Solliciteren Zwolle niet meer anoniem

Wie solliciteert naar een baan bij de gemeente Zwolle moet daarbij binnenkort weer zijn of haar naam, leeftijd en geslacht vermelden. Volgens het college vragen de veranderde omstandigheden op de arbeidsmarkt daar om.

Wie solliciteert naar een baan bij de gemeente Zwolle moet daarbij binnenkort weer zijn of haar naam, leeftijd en geslacht vermelden. Volgens het college vragen de veranderde omstandigheden op de arbeidsmarkt daar om.

Niet meer diversiteit

De gemeente Zwolle begon in oktober 2017 met het zogeheten anoniem voorstellen (anoniem vragenstellen op basis van ‘pré-cv’s’ met zo min mogelijk herleidbare persoonsgegevens) na een geslaagde proef met anonieme sollicitaties. Inzet van dat beleid was het bevorderen van de diversiteit onder het Zwolse ambtenarenkorps. Volgens het gemeentebestuur blijkt uit een analyse over 2017 dat het gewenste effect uitbleef.   

 

Nieuwe werkelijkheid

Sterker nog, anonieme sollicitatieprocedures belemmeren volgend het college dat het toegenomen aantal vacatures tijdig wordt ingevuld. ‘Het werven via (eigen) netwerken, het ‘losweken’ en verleiden van kandidaten om bij de gemeente Zwolle te komen werken is een nieuwe werkelijkheid’, staat te lezen in het collegevoorstel. Ironisch genoeg bemoeilijkt het anoniem solliciteren ook het invullen van vacatures waarvoor Zwolle juist mensen met een migratieachtergrond zocht. Als laatste reden voert het college aan dat sollicitanten niet blij zouden zijn met anonimiseren omdat zij juist trots zouden zijn op hun kennis, ervaring en culturele achtergrond.

 

Waardevrije selectie

Het gemeentebestuur benadrukt in haar voorstel dat de bedoeling van het anoniem solliciteren, waardevrije selectie en het diverser maken van het gemeentelijk ambtenarenbestel, een leidraad blijft voor het personeelsbeleid. Als alternatieve maatregelen wil de gemeente Zwolle onder meer de rol van HR-adviseurs verstevigen, ervoor zorgen dat selectie- en adviescommissies divers zijn samengesteld, en gericht gaan werven met behulp van gespecialiseerde bureaus. Ook worden de interne ontwikkelingen op personeelsvlak en de sollicitatieprocedures gemonitord. 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door R (Gepensioneerde ) op
Dat is een boude uitspraak, Petra.....
Door M op
Indachtig de AVG zou je mogen verwachten dat een selectie wordt gebaseerd uitsluitend op de selectiecriteria.
Aangenomen dat numerologie en astrologie daartoe niet algemeen aanvaarde middelen zijn zouden NAW, geboortedatum, geslacht etc. er niet toe mogen doen.
Anoniem solliciteren onder de AVG de nieuwe norm ?
Door Petra op
"Als alternatieve maatregelen wil de gemeente Zwolle onder meer de rol van HR-adviseurs verstevigen...."

Mijn ervaring is dat juist door toedoen van HR-adviseurs NIET de juiste mensen op de goede plekken terechtkomen.
De HR-adviseurs van tegenwoordig lijken niet meer in staat 'achter' de CV's te kijken maar trappen in fantas(is)tische verhalen en laten juist de brieven (soms met een mankementje) van oudere sollicitanten met ervaring liever aan zich voorbijgaan.
Door P. Kat op
Grappig. Is natuurlijk ook gedrocht van linkse colleges dat anoniem solliciteren. Je kunt je beter afvragen waarom men dan geen diversiteit wil en daar wat aan doen ipv het op deze manier geheel te ontkennen