of 64621 LinkedIn

Slimmer werken als oplossing arbeidsmarktkrapte

Als gemeente de arbeidsmarktkrapte te lijf gaan door vooral in te zetten op het binnenhalen van meer mensen? Slimmer werken en daarmee de productiviteit verhogen zou een betere strategie zijn.

Als gemeente de arbeidsmarktkrapte te lijf gaan door vooral in te zetten op het binnenhalen van meer mensen? Slimmer werken en daarmee de productiviteit verhogen zou een betere strategie zijn.

Dat betoogt Jaring Hiemstra, strategisch adviseur bij Hiemstra&De Vries. Er is, zo stelt hij, simpelweg onvoldoende aanbod aan personeel. ‘Ik denk dat je andere keuzes moet maken dan nog weer eens zes advertenties plaatsen. Waarom niet gekeken naar mogelijkheden om meer productiviteitsgroei te realiseren?’, zo vraagt hij zich af.

 

Ouderwets

Hiemstra zou overheden willen oproepen om niet alleen na te denken waar extra middelen en formatie bij moeten, maar ook in deze goede tijden na te denken waar het slimmer kan. ‘Als overheden nu niet een visie hebben waar ze de productiviteitsverbeteringen willen realiseren en daarmee aan de slag gaan, wordt het straks ouderwets ‘reorganiseren en bezuinigen’. En dat lijkt me niet de beste weg.’

 

Plus-supermarkt

Volgens Hiemstra moeten gemeenten af van de dominante stroom in het handelen: extra taken betekent extra geld en extra geld betekent extra personeel. ‘Bij digitale transformatie zie je vooral een nieuwe CIO, een data-scientist, data engineers, maar ontbreekt een discussie en focus over waar we dan productiviteitswinst verwachten. Maar al te vaak wordt er voor een extra opgave iets naast gezet terwijl de bestaande organisatie gewoon blijft staan. Er is sprake van ontwijkingsgedrag op deze vraag. Het denken in termen van productiviteitsverbetering, doelmatigheid en efficiency loopt van de tafel. Het is een grote plus-supermarkt.’

 

Deeltijd

Op diverse vlakken liggen er mogelijkheden. ‘Er is nog een onbenut competentiepotentieel’, zegt hij. Opsommend: minder beleid, het voorkomen van uitstroom door beter werkgeverschap (meer autonomie, hogere beloning en minder werkdruk) en meer investeren in opleiden en omscholen – ‘ook voor de categorie 30+. En waarom zetten werkgevers niet in op het verleiden van deeltijders om meer uren te maken?’

 

Open data

En, niet in de laatste plaats is er volgens Hiemstra winst te halen door meer in te zetten op digitale innovatie en standaardisatie. Ook volgens de Elburgse gemeentesecretaris Piet Wanrooij is er door goed gebruik te maken van ict en open data veel winst te behalen. ‘In sommige gemeenten heb je binnen 20 uur een parkeervergunning. Waarom moet dat in andere gemeenten vier tot zes weken duren?’ vraagt hij zich af. ‘Op basis van je BSN-nummer kunnen ze toch alles van je weten, zelfs in welke auto je rijdt. Hoeveel ambtelijke tijd dat wel niet scheelt als je die formulieren niet meer hoeft in te sturen en laten verwerken! Nee, we moeten bij ­gemeenten echt de banken achterna die van automatisering een primair proces hebben gemaakt. Maar ja, daar moet je wel slimme lui voor aantrekken … en die zijn er nu even niet.’

 

Meer betalen

Waar het aantrekken van personeel in deze krappe arbeidsmarkt al een lastige opgave is, geldt dat ook voor het vasthouden van medewerkers. Steeds vaker zien gemeenten personeel weglopen richting detacheringsbureaus. Zo ook Piet Wanrooij. ‘Daar is de waardering hoger. In die zin is het intens triest dat er na en jaar onderhandelen nog steeds geen nieuwe cao gemeenten ligt.’ Dat getuigt volgens hem van ‘weinig urgentie’ van werkgeverszijde. De partijen praten weer, maar het meest recente loonbod van de VNG – minder dan de inflatie – biedt weinig hoop op een goede afloop. De bonden hebben in elk geval al aangegeven door te gaan met het voorbereiden van acties.

 

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 20 van deze week

 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Is echt zo op
Dat je met "slimmer werken" het personeel nóg harder kan laten lopen! Ik ben altijd onder de indruk van superslimme mensen als Jaring Hiemstra, strategisch adviseur bij zichzelf, die precies weten hoe al die domme ambtenaren hun werk efficienter kunnen doen.
Door Criticus op
Veel van bovenstaande zaken vergt langetermijn denken, visie, lef om te veranderen en ook investeringen. En dus ook vaak besluitvorming van de politiek.
Ik quote:  'daar moet je wel slimme lui voor aantrekken … en die zijn er nu even niet'....

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers