Advertentie
carrière / Nieuws

Slecht imago van demotie staat geluk in de weg

Het zou een win-win-winsituatie kunnen zijn wanneer demotie uit de hoek van disfunctioneren en vergane glorie zou worden gehaald. Oudere ambtenaren kunnen met een opgeheven hoofd hun carrière afsluiten en plaatsmaken voor de jongere generatie.

31 mei 2015

Seniorenregelingen worden door het vergrijzende ambtenarenapparaat te duur. Demotie zou een goed alternatief kunnen zijn. Maar deze arbeidsvoorwaarde moet zelf betaald worden en ruikt wel erg naar vergane glorie en straf. Een imagoprobleem staat mogelijk het geluk van zowel de werknemer, werkgever als de bewindvoerder in de weg.

Leeftijd en functioneren

‘Het is het omgekeerde van promotie, het klinkt negatief. En belangrijker, als je demotie koppelt aan functioneren, kun je het niet óók koppelen aan leeftijd. Want ondanks de suggestie is er toch echt geen samenhang tussen leeftijd en functioneren.’ Max Kommer (62) verwoordt het gevoel van de gemiddelde ambtenaar die Abraham en Sarah al een tijdje geleden zagen.  En hij kan het weten. Als secretaris van Young@heart, het netwerk voor oudere rijksambtenaren, hoort hij nog wel eens wat. Ook hoe de jongere garde soms over de senior-ambtenaar denkt.
 
Baas tegen werknemer (48): ‘Een cursus volgen? Waarom? Je zit toch al zowat tegen je pensioenleeftijd aan?’ Of: ‘Nu iedereen langer moet doorwerken krijgen we natuurlijk ook met dementerende collega's te maken.’ Een werkgever tegen een vijftiger in schaal 13: ‘Jij zit mijn briljante jonge medewerker in de weg.’

 
Babyboomgeneratie 

Nee, de rijpere ambtenaar heeft het momenteel niet gemakkelijk. De babyboomgeneratie moet onverwacht langer doorwerken, maar tegelijkertijd zijn er niet genoeg banen. Een stapje terug doen aan het einde van een lange carrière, zowel in functie als in salaris, zou helemaal geen slecht idee zijn voor de individuele ambtenaar. Dat vindt ook hoogleraar Arbeidsverhoudingen Paul de Beer.
 
Persoonlijke behoefte 

‘Vroeger had het grote consequenties voor je pensioen, maar door het middelloon heeft demotie niet meer zoveel effect op de pensioenuitkering,’ legt de hoogleraar uit. ‘Demotie zou überhaupt niet alleen vanuit financieel oogpunt bekeken moeten worden. Mensen denken bij dit woord voornamelijk aan ‘loon inleveren’. Als je het zo presenteert zal er veel weerstand tegen blijven bestaan. Je moet het zien als het aanpassen van je hele functiepakket, toegespitst op de persoonlijk behoefte van de afbouwende ambtenaar.’

Stevig salaris
Hoewel demotie veel ambtenaren niet meteen als muziek in de oren klinkt, staat het bestuur van Young@heart niet per definitie negatief tegenover de omgekeerde promotie. Max Kommer: ‘Er zijn wel degelijk mensen die het aantrekkelijk vinden om op een gegeven moment minder verantwoordelijkheden krijgen en een bijbehorend salaris.’ Dat geldt overigens met name voor de ambtenaren die een stevig salaris hebben opgebouwd, hun hypotheek hebben afgelost en de wind mee hebben. Maar er zijn genoeg collega’s die een kleine teruggang in salaris niet kunnen opbrengen. Aan demotie zitten nog veel haken en ogen.'

Minder zelfstandigheid
Ook belangrijk om rekening mee te houden: een minder betaalde functie is niet automatisch een minder belastende functie. 'Integendeel: je krijgt er meestal de last van minder zelfstandigheid bij,’ aldus Kommer.

Verder legt de senior-ambtenaar een gezond wantrouwen aan de dag als het gaat om de motieven van de overheidswerkgever. ‘Het wordt gepresenteerd als iets dat goed is voor de mensen zelf, maar er wordt wel erg vanuit de organisatie geredeneerd. Daarom moet je als ambtenaar ook niet zonder meer meegaan in een voorstel voor demotie. Want laten we eerlijk zijn, de overheid heeft zich de afgelopen decennia niet laten zien als de beste werkgever.’     

Bestuurders

Als het kabinet demotie aan de man wil brengen zal er toch eerst een communicatieslag gemaakt moeten worden, dat is duidelijk. Overigens, ‘besluit Kommer, ‘ik hoor toch ook wel wat kritiek op de bestuurders die het beroepshalve over demotie hebben. Die zullen zelf niet het goede voorbeeld geven terwijl ze wel vaak in die leeftijdscategorie zitten.’

Reacties: 16

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Karel Groen / strategisch beleidsadviseur
De eerste 15 jaar van mijn werk was er inderdaad wel sprake van een vorm van demotie. Eerst met ambitie en hard werken alle salarisstapjes doorlopen, terwijl je met een jong gezin alle centjes wel kan gebruiken. En nu? Nee, het werk blijft prachtig, maar blijf van mij salaris af. Terug naar een 40-jarig dienstverband en een fatsoenlijke VUT-regeling waar jarenlang voor betaald is, maar zelf niets aan hebt. Wacht, we betalen wel voor Griekenland, kunnen we daar het pensioenstelsel overeind houden. Motivatie/demotie, de spellingscontrole levert bijna hetzelfde op.
August Biels / gewezen ambtenaar
Met name dat laatste argument is redelijk sterk. De verouderende burgemeester, de post-pensioen wethouder, de geriatrsiche raadsleden.... Wanneer zien we die eens stapje terugdoen?
henk
"Seniorenregelingen worden door het vergrijzende ambtenarenapparaat te duur". Deze stelling is niet onderbouwd en volledig onzin. Helaas leven we in een tijd waarin de grootste brulapen het voor het zeggen hebben en enige kennis van zaken blijkbaar niet meer nodig is. Dat om te beginnen!



Seniorenregelingen zijn helemaal niet te duur. Het is veel kostbaarder om oudere ambtenaren in dienst te houden zonder seniorenregeling, Immers met een seniorenregeling blijft:

- de oudere werknemer langer gezond en aktief

- de productie hoger

- het resultaat beter.

Een kenmerk van veel seniorenregelingen is bovendien dat de oudere werknemer wat salaris inlevert en bij voldoende aantallen is herbezetting met jongeren dan mogelijk.



@Esther en Max: graag even nadenken voordat je wat schrijft en roept.......

faber
Zodra de Kommertjes van deze wereld ergen een communicatieslagje over heen willen gooien dan weet ik wel: vingers in de oren, hakken in het zand en hand op de knip want voor je weet zit je met je helft van je salaris in je eigen belang hetzelfde werk te doen. Hoezo -Mensen denken bij dit woord voornamelijk aan ‘loon inleveren'-? Mensen denken dat niet alleen maar weten het wel zo'n beetje heel zeker: demotie is gewoon loon inleveren want dat is enige echte reden waarom het tafel is gelegd. Daar helpt geen communicatieslagje aan.
Paul / projectleider
"een minder betaalde functie is niet automatisch een minder belastende functie" oftwel nog heel wat ambtenarten krijgen te weinig betaald :)



Max Kommer / secretaris Young@Heart
Inmiddels verscheen op de site "Sociale vraagstukken" een mooi gebalanceerd artikel over demotie, met als conclusie:



"Zo is demotie niet de enige en veelal niet de slimste oplossing om voor oudere werknemers de kloof tussen arbeidskosten en productiviteit te overbruggen. Vaak biedt scholing of deeltijdpensioen een aantrekkelijker alternatief om werknemers in staat te stellen langer door te werken en de hogere pensioenleeftijd ook daadwerkelijk te halen."

Zie: http://www.socialevraagstukken.nl/site/2015/07/2 …
Hannes Haganum / kritisch lezer
Het palet heeft natuurlijk veel meer kleuren, maar van managers die alleen maar denken in kostenplaatjes en systemen, valt weinig visie en creativitet te verwachten. Met het opzetten van kenniscentra en deeltijdpensioeregelingenn kun je meerdere varianten met een win-winsituatie ontwikkelen. Begin bij 60 jaar, dan kunnen veel mensen ook nog iets heel nieuws gaan doen naast hun parttime functie.
Ernst / ambtenaar
Ik ben zo een oudere ambtenaar met een klassiek carrierepatroon. Ook bij mijn collega's merk ik dat ze steeds meer in hun comfortzone komen als de salariering toeneemt. Demotie betekent meer stress en inspanning. Het loongebouw draagt premises mee die niet (meer) kloppen! Als de premisses niet kloppen, klop de conclusie niet. Demotie maakt het werk zwaarder!
mart / beleidsmedewerker
volgens mij is demotie meestal niet mensgedreven (het is in het belang van de werknemer), maar organisatiegedreven (kosten reductie) en dan zijn er alleen maar verliezers
Carmen van der Hoff / beleidsadviseur
Nou krijg ik al mijn hele carriere minder kansen en dus ook minder salaris dan mijn mannelijke collega's want tja parttime. Tegen de stroom in toch wat doorontwikkeld. Nu 54 en bijna uit de kinderen, wil ik weer vol aan de bak, is er weer een nieuwe reden om mijn ontwikkeling en ambitie de kop in te drukken? Terwijl ik barst van de kennis en energie? ik noem het demotivering! En demolitie want o wat mis je een kansen als je juist niet oud en nieuw laat samen gaan. En inderdaad, eenmaal in een behoorlijke bestuurs- of managementpositie blijkt leeftijd weer in je voordeel te werken dus geldt alleen voor de onderknuppels. Klinkt inderdaad als een besparingsmaatregel.
doeterniettoe / -
[quote]

Maar deze arbeidsvoorwaarde moet zelf betaald worden...

[/quote]

Dit is natuurlijk onzin, het is gewoon een keuze.

Maar het zet lekker de toon: werknemers moeten maar slikken dat ze er niets bij krijgen. In tegenstelling tot de top (waar een procentje of 10 of 30 doornormaal is) of politici (die na hun publieke functie) ergens een commissariaatje ofzo krijgen.
Renate / beleidsadviseur
Wat een briljante verschrijving in de inleiding: "Een imagoprobleem staat mogelijk het geluk van zowel de werknemer, werkgever als de BEWINDVOERDER in de weg." Freud kan er een puntje aan zuigen: Volgens Van Dale is een bewindvoerder: 'persoon die de financiële belangen behartigt van iem. die dat zelf (tijdelijk) niet kan of mag". Komt nogal eens voor in de schuldhulpverlening... En ja, demotie heeft echt alleen maar met centjes te maken. Briljant!
Max Kommer / secretaris Young@Heart
Interessante reacties op dit artikel. Jammer, alleen, dat sommigen de opvattingen van Paul de Beer en/of die van de auteur aan mij toeschrijven.

Ik pleit niet voor een communicatieslag, maar voor een kritische houding van (oudere) werknemers tegenover de werkgever - zonder daarmee te zeggen dat demotie altijd een slechte keuze is.

Maar inderdaad: als de werkgever demotie propageert vanuit kostenoverwegingen, heb je er als werknemer waarschijnlijk weinig bij te winnen. En het is altijd verstandig om te kijken naar de alternatieven, zoals deeltijdpensioen.

Zie daarvoor ook: https://www.pleio.nl/groups/profile/20402192/you …

Jonge oudere / Adviseur Bedrijfsvoering
Allemaal leuk en aardig bedacht door iemand die waarschijnlijk zelf graag wil afbouwen. Vergeet niet dat er mensen zijn die al jaren hebben gewerkt om een bepaald inkomen op te bouwen. Op basis van dit inkomen heb je een leven opgebouwd, maar heb je ook voor je carrière de start van kinderen uitgesteld. Als bijna midden vijftiger heb ik nu een zoontje van drie jaar oud. Mede door hem bruis ik nog van de energie en voel me absoluut niet te oud om nog effort en energie te steken in mijn werk. Laat staan dat ik er financieel op achteruit kan en wil gaan. Ik zal er tóch voor moeten zorgen dat ik zodanig financieel draagkrachtig blijf, zodat ook hij de gelegenheid heeft om bijvoorbeeld een studie te kunnen volgen, want ook dáár wordt door de overheid meer en meer in gesneden. Ik neem zomaar aan dat ik niet de enige vijftiger ben waarvan de kinderen nog in de luiers rondlopen. Dus..., hoezo demotie? Niet voor mij in ieder geval! Laat staan of het nog motiveert als je er eenmaal mee te maken krijgt. Kortom, weer een hersenspinsel van iemand die er zelf waarschijnlijk hard op zit te wachten!
Jan
Het is toch absurd: eerst mensen dwingen langer te werken en dan zeggen: ze zijn te oud en moeten financieel maar een stapje terug doen. Had toch gewoon die VUT in stand gehouden. Oudjes eruit, jongeren erin. De zoveelste blunder van deze regering en de vorige. En van de partijen de trouw aan het handje van de regering lopen.
Mark de Vries / Adviserend Partner
Tja, inderdaad heeft demotie bij de een een negatief en bij de ander een positief imago. Het is maar wat je wilt benadrukken.

Een leiding gevende die tegen zijn/haar 48 jarige medewerker zegt dat een cursus geen zin meer heeft ivm de leeftijd kan kennelijk niet uitrekenen dat die persoon nog tussen de 15 en 20 jaar mag, wil en moet werken.

Door stelselmatig met dat soort uitspraken af te rekenen (demotie?, nee grapje), maar steeds weer uit te gaan van mogelijkheden en te benutten en ontwikkelen potentie kom je verder.

Daarmee krijgt het imago van de gemeente uiteindelijk een extra plusje.

Graag de volgende keer een artikel over de evenwicht tussen voor- en nadelen van demotie voor zowel werkgever en werknemer. Wellicht helpt dat om die 2 groepen de arbeidsrelatie als duurzame winwinsituatie te zien. Zoals het in een moderne arbeidsmarkt zou moeten...
Advertentie