Advertentie
carrière / Nieuws

Serious Ambtenaar kruipt uit overheidsschulp

Serious Ambtenaar (SA14) beleeft de vierde editie en is volwassen geworden. De deelnemers bevinden zich niet langer meer in het gemeentehuis en meer samenwerking met het bedrijfsleven is een van de doelen.

23 december 2014

Bij het jaarlijkse goede doelenproject ‘Serious Ambtenaar’ worden dit jaar meer bedrijven betrokken dan ooit. ‘Net als in de dagelijkse praktijk van de gemeente werken we graag samen met professionals buiten het gemeentehuis. We maken ook bij Serious Ambtenaar graag gebruik van de netwerksamenleving,’ zegt Arzu Çatakli, in het dagelijks leven ambtenaar bij de gemeente Schiedam, nu projectmanager van SA14.

Professioneel
Bij de vierde editie van Serious Ambtenaar is de werkwijze volwassener geworden. Vrijwillig betekent bijvoorbeeld  wel degelijk professioneel. ‘We vragen van de procesbegeleiders inderdaad ervaring. Het liefste gekwalificeerde professionals als projectmanagers en teamcoaches en dat hoeven echt niet per se ambtenaren te zijn,’ aldus Çatakli.


Adviesopdracht
Wat is Serious Ambtenaar ook alweer? Ambtenaren zetten hun expertise belangeloos in. Zij nemen hiervoor twee vrije dagen op. Organisaties kunnen voor 5000 euro een adviesopdracht indienen, dat bedrag komt ten goede aan 3FM Serious Request. Een groep professionals vanuit verschillende overheden en disciplines werkt vervolgens twee dagen aan het oplossen van het vraagstuk.


Opleidingsdag doneren
Ze benadrukt dat niet alleen het goede doel garen spint bij de jaarlijkse actie. ‘We merken dat organisaties steeds vaker inzien dat meedoen ook iets voor hen zelf oplevert. Denk aan het scholingsaspect maar ook aan het netwerk dat je aan het uitbouwen bent.’ De professionalisering van Serious Ambtenaar is ook doorgedrongen tot de HR-afdeling van gemeenten. Een nieuwe trend is dat werkgevers bijdragen aan de twee vrije dagen die de serious ambtenaren doneren. Arzu Çatakli: ‘Zo doneert de gemeente Amersfoort een opleidingsdag aan haar deelnemende ambtenaren, omdat duidelijk is dat hun werknemer beter wordt van dit project.’

Niet-ambtenaren doen mee
Het bedrijfsleven begint Serious Ambtenaar ook te ontdekken. Bij adviesbureau AEF werken weliswaar geen ambtenaren, maar dit jaar zijn er toch zeven medewerkers die zich als vrijwilliger voor SA14 hebben aangemeld. ‘We werken veel voor de publieke sector,’ vertelt Aris van Veldhuisen, managing partner van AEF, ‘het is voor ons geen grote stap om solidair te zijn. Serious Ambtenaar is inmiddels een grote beweging geworden waar onze medewerkers heel enthousiast over zijn. Het is voor een goed doel, en het is ook nog eens leuk om er aan mee te werken.’

Menskracht en geld
Het adviesbureau levert niet alleen menskracht maar sponsort de actie ook met 5000 euro. Al doen ze dat even iets anders dan de rest. ‘Normaal gesproken krijg je voor dat bedrag de kennis en kunde van een professionele projectgroep terug,’ vertelt Aris van Veldhuijsen. ‘Wij stellen die denktank beschikbaar aan een aantal kleine ideële organisaties die niet de professionele omvang hebben om na de decentralisaties bij gemeenten op het netvlies te komen.’ 

Vrijwilligers gevraagd
Serious Ambtenaar kan nog deelnemers gebruiken. Anders dan voorgaande jaren hoef je hier niet per se ambtenaar voor te zijn. Meer informatie: seriousambtenaar.nl.  Opdrachtgevers zijn ook van harte welkom. In de vorige edities bestonden de opdrachtgevers voornamelijk uit gemeenten, provincies, ministeries en enkele semi-overheidsinstellingen. SA14 wil de semi-overheid en het private veld meer betrekken bij dit initiatief.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie