of 60220 LinkedIn

Serious Ambtenaar begint weer in het klein

Het leek er even op dat het succesvolle concept Serious Ambtenaar een stille dood zou sterven, maar een club sympathisanten hebben een doorstart gemaakt. De opbrengst is een fractie van voorheen, maar het format lijkt gered.

Het bedrag haalt het niet bij de opbrengst van voorgaande jaren, maar voorlopig lijkt het goede doelenproject Serious Ambtenaar gered. Werd er twee jaar geleden nog zo’n 750 duizend euro opgehaald voor Serious Request, dit jaar moet het Glazen Huis het doen met minder dan een tiende ervan: 64 duizend.

Vertrouwen terugwinnen
Jaren achter elkaar was het concept waarbij ambtenaren uitgeleend worden voor het goede doel zeer succesvol. Maar bij de laatste editie viel de opbrengst ineens tegen. Later bleek dat ook opdrachtgevers, voornamelijk gemeenten, vonden dat ze onvoldoende waar voor hun 5000 euro hadden gekregen. Een kleine kern sympathisanten probeert uit alle macht het format in leven te houden en het vertrouwen van potentiële opdrachtgevers terug te winnen.


Tegenvaller

Bij het oorspronkelijke concept Serious Ambtenaar (SA) namen ambtenaren twee vakantiedagen opom met een werkgroep aan de slag te gaan met een echt vraagstuk bij een andere overheidsorganisatie. De opdrachtgever, vaak een gemeente, doneerde vervolgens 5000 euro aan Serious Request en zo profiteerden drie partijen. De organisatie van Serious Ambtenaar (SA) rouleerde elk jaar. In 2014 organiseerde de gemeente Schiedam het project en haalde een recordbedrag van 750 duizend euro op. Vorig jaar was de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) de organisator en viel de opbrengst met 450 duizend euro tegen.
 
Huiverig 

Ook gingen er de laatste keer zaken bij de uitvoering mis, vertellen meerdere opdrachtgevers en vrijwilligers. Hierdoor zijn potentiele opdrachtgevers huiverig geworden om weer met SA in zee te gaan. ‘Voor de editie van 2016 had zich nog geen nieuwe organisatie gemeld, dus hing de toekomst van het concept aan een zijden draadje,’ aldus het clubje doorstarters dat gelieerd is aan de allereerste organisator FUTUR. ‘Deelnemers waren teleurgesteld over de organisatie van vorige edities.’
 
Nieuw leven 

Toch hoopt de kleine club vrijwilligers met deze doorstart weer opnieuw leven in het ooit zo succesvolle idee te hebben geblazen. Het concept is echter anders, de opdrachtgevers krijgen nu meteen boter bij de vis. ‘Ruim honderd ambtenaren vanuit alle lagen van de overheid werkten in groepjes aan onder meer cultuurverschillen bij buitendiensten, de voorbereiding op de Omgevingswet en manieren om innovatie bij gemeenten te stimuleren,’ legt de nieuwe organisator uit. ‘De overheidsorganisaties die met deze vraagstukken kampten, bepaalden aan de hand van het resultaat welk bedrag zij doneerden aan het goede doel. Alle negen opdrachtgevers waren tevreden en doneerden in totaal 64 duizend euro.’

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.