of 62284 LinkedIn

‘Schrap deeltijdsfactor voor wethouders’

Als er keer op keer onterechte discussie ontstaat over wachtgeld (APPA-uitkering), dan wil straks niemand meer wethouder worden. Dat schrijft de Wethoudersvereniging in reactie op alle berichtgeving hieromtrent.

Als er keer op keer onterechte discussie ontstaat over wachtgeld (APPA-uitkering), dan wil straks niemand meer wethouder worden. Dat schrijft de Wethoudersvereniging in reactie op alle berichtgeving hieromtrent.

Volwaardige waardering

Iedere wethouder werkt doorgaans meer dan voltijds, maar er zijn gemeenten waar, en dan meestal om

politieke redenen, slechts deeltijds wordt uitgekeerd, schrijft directeur Jeroen van Gool van de vereniging. Hij wijst op wethouders die in een recent artikel in de Volkskrant zijn aangehaald rond een onderzoek dat de krant had gedaan. ‘Deze wethouders zijn bij onderhandelingen gekort op hun aanstelling, maar zijn er niet minder om gaan werken. Daarom pleiten wij voor afschaffing van de deeltijdsfactor voor wethouders. Je wordt als wethouder aangesteld in een ambt en daar hoort een volwaardige waardering bij.’

Steeds meer gevraagd van wethouders

De toegenomen taken en verantwoordelijkheden vergen steeds meer van wethouders, schrijft Van Gool. Je moet veelzijdig zijn, kunnen verbinden, een duidelijke visie hebben, knopen door kunnen hakken, rekening houden met meer- en minderheden en als het aankomt op integriteit zelf roomser zijn dan de paus. Daarnaast moet je tegen een stootje kunnen, soms figuurlijk, 'maar niet zelden ook letterlijk' en je moet leiding kunnen geven zonder zelf te beschikken over personeel. ‘Om die reden roepen wij de minister op om de deeltijdsfactor van het wethoudersvak af te halen.’


Bezoldiging moet in lijn met verantwoordelijkheden
Hij wijst erop dat er ook geen deeltijdsraadsleden of deeltijdsburgemeester zijn. ‘De bezoldiging moet in lijn liggen met de verantwoordelijkheden en die zijn alsmaar toegenomen.’ Ruimere bezoldiging is derhalve noodzakelijk om het vak aantrekkelijk te houden, kwaliteit te blijven aantrekken, mensen elke dag opnieuw te motiveren en zich voor het oog van alle inwoners het zweet op het voorhoofd te werken’, aldus de Wethoudersvereniging. ‘Anders krijg je straks niemand meer.’

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Het preken voor eigen parochie gaat de wethouders vereniging niet verkeerd af. Gelet op de toename van het aantal wethouders in de APPA-wachtgeldregeling is er van een tekort in de verste verte geen sprake. Dus aanpassing van deze regeling in de richting van de WW-regeling voor burgers is helemaal niet zo gek.
Door Nolleke op
Geldt dat dan ook niet voor andere bestuursfuncties in deeltijd? Zoals bij provincie of waterschap?
Door Chauvin Toile op
Als iemand in deeltijd is aangesteld, moet hij ook in deeltijd werken. Anders spoort de realiteit niet met de aanstelling. En wordt in stand gehouden dat meer wethouders ipv via de reguliere bezoldiging door wachtgeld worden betaald!
Door Lezer (Kritische burger) op
Slecht plan. Als alle wethouders altijd de volle mep krijgen zal het druk worden in het college, ook als ze eigenlijk maar in deeltijd werken. Bovendien worden fracties steeds kleiner en er komen er meer, dus om een coalitie te vormen moeten er ook steeds meer wethouders komen.
En dan de fiscaliteit. Er zijn wethouders die voltijd wethouder zijn, maar toch maar 95% betaald willen
worden, omdat ze dan hun wedde niet bij hun inkomen hoeven te tellen, vanwege “deeltijd”. Niet netjes, maar wel effectief. (Daar is wel eens een wethouder over gevallen.)
Dat kan dan niet meer. Dus wethouders en gemeenteraden denk nog maar eens goed na.
Door Hans op
Het is anders nog steeds zo dat een bewezen fraudeur en oplichter (Hooymayers/Noord-Holland) gewoon € 0,35 mio heeft opgestreken aan wachtgeld. Het zou die lieden sieren dit soort gevallen er uit te filteren want het zet ontzettend veel kwaad bloed!
Door Fresd op
"Voldoende" is slechts een aantal criterium. Er is vraag naar "voldoende kundige, krachtige en besluitvaardige" wethouders. Die zijn behoorlijk dun gezaaid.
Door Herman Nijskens op
Is er één gemeente die niet genoeg wethouders kon vinden?