of 60220 LinkedIn

Schadevergoeding voor ambtenaar van ‘zionistencomplot'

De hoge ambtenaar die op de afdeling Nationaal Cyber Security Cente van het ministerie van Veiligheid en Justitie werkte, had geen voorwaardelijk ontslag mogen krijgen voor een geruchtmakende tweet. Ze noemde IS een Zionistisch complot en kreeg hiervoor voorwaardelijk strafontslag. De rechter oordeelde dat de uitlating onder de vrijheid van meningsuiting valt en vindt dat ze schadevergoeding verdient.

De ambtenaar die in 2014 bij het ministerie van Veiligheid en Justitie werkte en twitterde dat ‘IS een vooropgezet plan zionisten’ is, is met haar voorwaardelijke ontslag te zwaar gestraft vindt de rechter. De uitlatingen van justitieambtenaar Yasmina Haifi vallen volgens de Haagse rechtbank onder de vrijheid van meningsuiting van ambtenaren. De rechter bepaalde ook dat Haifi recht heeft op een schadevergoeding, dat meldt het NRC.

'Buitengewoon schokkend'
De tweet van Haifi, die destijds op het ministerie van Veiligheid en Justitie (V en J) werkte voor het Nationaal Cyber Security Center, zorgde voor flink wat ophef. De toenmalige minister, Ivo Opstelten, maakte toen direct duidelijk dat die uitspraak op geen enkele manier bij haar functie paste:  ‘Daarom is ze direct geschorst. Zij is niet de goede vrouw op de goede plek'. Hij zei dat ze op Personeelszaken niet betrokken was bij beleidsmatige of inhoudelijke zaken, maar wel mensen moest aannemen.


Kritisch
Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher sprak zich ook in ongekend kritische termen uit over de ambtenaar. ‘Mijn maag draaide zich om toen ik er over hoorde’, zei Asscher (PvdA) over de in zijn woorden ‘afgrijselijke’ tweet. Asscher noemde de complottheorie een klassieke vorm van antisemitisme en ‘buitengewoon schokkend’. ‘De domheid is bijna onmetelijk’, zei hij over Haifi's verweer dat ze het op internet had gelezen. ‘Ze moet wel verder studeren als ze dit soort artikelen gelooft.'

Voorbarig
Haifi werd direct op non-actief gezet maar al snel bleek dat volgens de Adviescommissie Grondrechten en Functie-uitoefening Ambtenaren (AGFA) ze er niet om mocht worden ontslagen en dat een schriftelijke berisping zou volstaan. Volgens AGFA had Asscher zich bovendien voorbarig uitgelaten over de twitterende ambtenaar en daarmee de arbeidsverhoudingen ‘verstoord’.


Negatieve publiciteit

Haifi werd uiteindelijk door het ministerie van Justitie voorwaardelijk ontslagen. Ze mocht haar baan houden, maar voelde zich monddood gemaakt en had naar eigen zeggen geen enkel carrièreperspectief meer. Haifi ging in beroep tegen het besluit van voorwaardelijk ontslag. Onlangs deed de rechter, naar nu bekend, dus uitspraak: ‘Een schriftelijke berisping had volstaan’, aldus de rechtbank. Het bedrag dat ze aan schadevergoeding tegemoet kan zien wordt later bepaald. De rechters wegen volgens het NRC daarbij mee dat Haifi  ‘veel negatieve publiciteit over zich heen heeft gekregen’ omdat ‘bewindslieden, media en publicisten zich direct op de zaak hebben gestort.’

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door kid congo op
De tweet van Haifi was buitengewoon onnozel, zo iemand moet je vooral niet de mond snoeren. Lekker laten kwekken..
Door D. Hake (ambtelijk adviseur) op
Het gaat er om dat mevrouw Haify niet als ambtenaar mag worden afgerekend op iets dat zij als privépersoon zegt. Daarom ben ik erg blij met deze uitspraak. Wie haar uitspraken discriminerend vindt moet aangifte doen, in plaats van bestuurlijke macht te misbruiken om haar de mond te snoeren.
Door Likoed Nederland op
"Antizionisme" is simpelweg antisemitisme.
Zeiden onder andere Martin Luther King, de paus, Merkel, Macron en Timmermans.

Door Toine van Bergen (Gemeenteambtenaar) op
Een van de reageerders spreekt over antisemitische ideeën van betrokkene. Mij is niet duidelijk waar dit uit wordt afgeleid. Volgens mijn informatie gaat het hooguit om anti- zionistische ideeën.
Door Martin op
Een zogenaamde 'gematigde moslim', welke zoals vele anderen die deze onder deze categorie worden geschaard, er 'gewoon' sterke anti-Semitische ideeën op nahoudt.

Dit is geen overtrokken reactie. Dergelijke complotten hebben in het verleden bijzonder veel leed berokkend. Dit is de banaliteit van het kwaad.
Door Fris op
Islamistisch faalcomplot, Assad zit er nog en die gaat niet weg.