of 61441 LinkedIn

‘Ruziemakers worden beloond’

Fractievoorzitter Bernard Tebrugge van de ChristenUnie-SGP Nissewaard is het geruzie van een aantal gemeenteraadsleden meer dan zat. Vorig jaar was er ruzie in de PVV en nu is er ‘de rel’ rondom het uit de PvdA gestapte raadslid Kim van de Kant. ‘Ruziemakers worden in Nissewaard beloond met een eigen partij. Dat zou niet moeten kunnen!’

Fractievoorzitter Bernard Tebrugge van de ChristenUnie-SGP Nissewaard is het geruzie van een aantal gemeenteraadsleden meer dan zat. Vorig jaar was er ruzie in de PVV en nu is er ‘de rel’ rondom het uit de PvdA gestapte raadslid Kim van de Kant. ‘Ruziemakers worden in Nissewaard beloond met een eigen partij. Dat zou niet moeten kunnen!’

Doorn in het oog

De ruziemakers binnen hun eigen partij zijn voor de fractie van ChristenUnie-SGP een doorn in het oog, schrijft ze zaterdag in een persbericht. Volgens Tebrugge maakt een aantal politici er in de gemeenteraad ‘echt een potje van’. ‘Het betreft hier allemaal politici die nog geen twee jaar in de raad zitten en totaal geen politieke ervaring hebben. Ze hebben nog weinig laten zien, hebben het hoogste woord en krijgen vervolgens ruzie binnen hun eigen partij. Ze haken daarna af en beginnen een eigen club. Dat is een slechte ontwikkeling voor onze gemeente en voor het aanzien van de politiek.’

'Volle zetel weggegraaid'
Volgens Terbrugge hebben politici de taak hun gemeente mooier te maken en de inwoners goed te vertegenwoordigen. ‘De ruziemakers hebben dat kennelijk niet goed begrepen. Het wrange is dat de partij waarvoor zij gekozen zijn wordt beschadigd en zij zelf worden beloond met een nieuwe partij. Mevrouw van de Kant haalde bij de gemeenteraadsverkiezingen van twee jaar geleden maar een beperkt aantal stemmen, maar graait nu een volle zetel weg. De ex-PVV-ers hebben nu een partij die niet eens op de kieslijst stond. Eigenlijk zou dat niet moeten kunnen.’

'Politieke spelletjes'
Van de Kant stapte maandagavond uit de PvdA-fractie. Op Facebook schrijft ze dat ze het gevoel heeft ‘verdwaald te zijn geraakt in een web van politieke spelletjes’ waar de PvdA zichzelf steeds meer wegcijfert uit angst voor ‘spanningen in de coalitie’. De week ervoor had Van de Kant nogal kritische opmerkingen gemaakt over de organisatie van een ShantyFestival in Spijkenisse. Aan dat festival wilde ook Shantykoor Horizon meedoen, maar dat mocht niet, omdat er alleen mannelijke koren op het festival optreden. ‘En dat blijft zo’, zei organisator Arno Oomen, ook raadslid van ONS, coalitiepartner van de PvdA.

Teruggefloten
Die reactie noemde Van de Kant ‘bekrompen’. ‘Er wordt niet gevraagd om van je ShantyFestival een VisWijvenFestival te maken. Er wil gewoon een Shantykoor (met vrouwen) ook een keer meedoen.’ Naar eigen zeggen werd Van de Kant daarop teruggefloten door haar fractie. ‘Ik had volgens hen dat bericht nooit zo mogen plaatsen aangezien het over een prominent raadslid van een coalitiepartij ging.’ Het zou ook niet de eerste keer zijn dat ze werd teruggefloten voor een bericht ‘dat mijns inziens compleet in lijn was met de idealen van de Partij van de Arbeid', maar ‘politiek gezien niet handig’ was in verband met de verhoudingen in de coalitie.

Verschillende lezingen
Om bij de fractie te kunnen blijven vroeg de partij volgens haar aan haar dat ze excuses zou maken aan Oomen, geen ‘publieke opinies meer zou delen en na de raadsperiode afscheid zou nemen van de raadsfractie. Dat weigerde Van de Kant, waarop ze de fractie verliet. De PvdA heeft dinsdag overigens een andere lezing. Volgens de fractie is de conclusie getrokken dat ‘door gebrek aan samenwerking’ en ‘het niet nakomen van afspraken’ Kim van de Kant afscheid neemt van de PvdA-fractie.

‘Gemengde koren op festival’
Nadat de partij veel vragen ontvangt, vult de fractie die reactie een dag later aan. ‘De PvdA-fractie maakt zich altijd hard voor haar idealen van emancipatie, vrijheid en gelijkwaardigheid van alle mensen. Niets mag in de weg staan om gemengde koren toe te laten op een Shantykorenfestival. We betreuren het dat er bij sommige mensen de suggestie is ontstaan dat dit anders zou zijn en willen elke twijfel hierover wegnemen.’ Overigens besloot de organisatie van het festival al de handdoek in de ring te gooien vanwege alle commotie en ophef.

‘Ik houd mijn zetel’
Maar voor Van de Kant is er geen weg terug. Ze gaat door, schrijft ze vrijdagavond op Facebook. Ze gaat door als eenvrouwsfractie en nam dat besluit, nadat ze was overladen met steunbetuigingen. ‘Ik moet door. Ik moet gaan doen waar ik voor gekomen ben. Ik kan (en wil) niet mijn achterban, die zo duidelijk van zich liet horen de afgelopen dagen, nu laten zitten vanuit de angst om te falen. Dat is namelijk precies waar ik zo fel op tegen ben: politiek bedrijven vanuit angst. Dus ik heb naar jullie geluisterd en besloten: Ik houd mijn zetel, ik ga door.’ Samen met ‘een aantal te gekke mensen’ wil ze een jonge linkse beweging opzetten die ‘op een vernieuwende manier’ politiek gaat bedrijven.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ben (jurist) op
Gelet op dit artikel heeft mevrouw Van de Kant gelijk; ongehoord dat er alleen mannelijke koren mogen optreden en dat als een raadslid daar kritiek op uit ze verontschuldigingen zou moeten aan een raadslid van een andere partij. Is het weigeren van vrouwelijke koren alleen maar omdat het vrouwen zijn niet gewoon keihard discriminatie? Alleen maar hulde dat dit aan de kaak wordt gesteld.
Door p op
Tja je vertegenwoordigd als persoon, niet als partij...

Trouwens die mw. Kant heeft dus een mening (niet echt extreem), die ze niet mag uiten omdat een coalitiegenoot toevallig hier vrijwilliger is???
Door John Bijl (Directeur Periklesinstituut) op
Zo te lezen had mevrouw Van de Kant een verdomd goede reden om it die fractie te stappen.

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!