of 65101 LinkedIn

Ruimte voor loonsverhoging ambtenaren

Goed nieuws voor de schatkist: het begrotingsoverschot neemt naar verwachting verder toe naar 1,3 procent in 2021. Dat blijkt uit de voorjaarsnota van het kabinet. Het overschot zorgt ervoor dat er ruimte is voor loonsverhoging voor ambtenaren.

Goed nieuws voor de schatkist: het begrotingsoverschot neemt naar verwachting verder toe naar 1,3 procent in 2021. Dat blijkt uit de voorjaarsnota van het kabinet. Het overschot zorgt ervoor dat er ruimte is voor loonsverhoging voor ambtenaren.

Pensioenpremies
Het kabinet maakt 342 miljoen extra vrij om de lonen van ambtenaren te verhogen. Daarmee wil de regering de pijn verzachten van de pensioenpremies bij het ambtenarenpensioenfonds ABP. Die stegen meer dan verwacht. Het extra geld komt beschikbaar om het begrotingsoverschot verder toeneemt, naar 1,3 procent in 2012. Dit jaar gaat het waarschijnlijk om 0,2 procent van het bruto binnenlands product. Dat is iets minder dan de 0,4 procent (2,9 miljard euro) vorig jaar, toen er voor het eerst sinds 2008 weer een overschot was. Maar de komende jaren stijgt het overschot weer.

Tegenvallers
Er zijn dit jaar financiële tegenvallers, maar ook meer extra inkomsten. Er is ruimte voor onder meer een loonsverhoging voor ambtenaren, voor meer geld voor de verpleeghuizen en voor meer marechaussees, meldt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën donderdag in de zogenoemde voorjaarsnota. Het gaat om een tussentijdse stand van zaken over de lopende begroting. In de verpleeghuiszorg stelt het kabinet, naast de eerder aangekondigde eenmalige extra honderd miljoen euro, nog eens honderd miljoen euro beschikbaar om de kwaliteit te verbeteren. Daarnaast komt er tot 2021 in totaal 145 miljoen euro bij om in deze sector extra mensen op te leiden en om- of bij te scholen.


Meevallers
Het kabinet verwacht bijna 8 miljard euro meer aan belastingen en premies dan vorig jaar in de Miljoenennota is geraamd, mede doordat de economische groei doorzet. Daardoor dalen ook de uitgaven voor werkloosheid. Verder vallen de uitgaven aan hulpmiddelen in de zorg lager uit verwacht. In de langdurige zorg stijgen de uitgaven met 176 miljoen euro, doordat bepaalde groepen aanspraak hebben op meer zorg, zoals dagbesteding en huishoudelijke hulp. Verder ziet het kabinet af van de invoering van de kostendelersnorm AOW, waarbij de AOW lager zou worden als meer mensen van 21 jaar of ouder op hetzelfde adres wonen. Ook de korting op de scholings- en monumentenaftrek is van de baan. (ANP/Red.)

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Vincent op
Zou mooi zijn als dat voor alle ambtenaren geldt! Einde aan de jarenlange stilstand en zelfs achteruitgang (slechte of geen noemenswaardige secundaire arbeidsvoorwaarden meer (die voorheen het salarisverschil met het bedrijfsleven nog enigszins compenseerden)). Goede zaak!
Door GeBe (ambtenaar) op
Laat deze salarisverhoging aub naar de onderwijzers gaan! Ik geef de mijne graag door.
Door Joan op
De zorg/het sociale domein moet zo snel mogelijk weg bij de egoistische harde gemeenten ze hebben daar geen gevoel en geen geweten gegevens van kindermishandeling én huiselijk geweld horen daar niet te liggen ik ben wederom geschokt door de koude felheid van ambtenaren met de instelling als ik het maar goed heb.
Door Maud op
Geef het maar aan de armen in Nederland die niet eens normaal en gezond boodschappen kunnen kopen voor zichzelf en hun kinderen.
Onderstaande reacties geven duidelijk weer dat er weinig dankbaarheid is onder de ambtenaren ze hebben het al zo goed .
Door Frits op
Pest en dreig gedrag en de grove privacyschendingen met gegevens door de ambtenaren hoort niet beloond te worden.
Door Jasper op
En bij de jeugdzorg hebben ze overal een groot tekort.?
Door Jos op
@Maarten, Ik heb anders al een paar van jouw soort (klasse vind ik een aanduiding die wat te hoog gegrepen is voor jou) meegemaakt die de overstap maakten van bedrijfsleven naar overheid omdat ze dachten het dan veel rustiger te krijgen. Zijn die van een koude kermis teruggekomen. Konden alle deadlines, bewonersavonden en spoedopdrachten niet aan. Laat staan de shit die ze in een keer over zich heen kregen alleen omdat ze ambtenaar werden. Dus voordat je hier je klassieke en kleinzielige vooroordelen tentoon spreidt..... Bij voorkeur een beetje verder dan je neus lang is.
Door de Vries (adviseur) op
Op de website van de VNG valt te lezen dat het College van Arbeidszaken (dat zijn de wethouders en burgemeester die onderhandelen met de bonden) een loonbod heeft gedaan dat in lijn ligt met het accres van het Gemeentefonds. Als ik zoiets lees wordt ik erg mismoedig. Waarom nog onderhandelen? In mei wordt het accres bekend gemaakt en dat is dan de loonsverhoging (hetzij huidig, hetzij uitgesteld loon). Dan kunnen de onderhandelingen toch gewoon via de mail worden afgedaan. De melding op de website van de VNG geeft hoe droevig het gesteld is met onze werkgevers: de wethouders en burgemeesters die niet hoeven te onderhandelen over de eigen arbeidsvoorwaarden maar ze in de schoot geworpen krijgen.
Door Frenkie op
Beste @Maarten (Wel werkende klasse (niet-ambtenaar dus)), om 16.55 uur (tijdstip van jouw reactie) was deze ambtenaar gewoon aan het werk. En had deze ambtenaar dan ook geen tijd om, in tegenstelling tot de zogenaamde wel werkende klasse waartoe jij schijnbaar wel behoort, te reageren op een bericht wat hem WEL aan gaat.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Via de trap op, trap af methode hoort een evenredig deel via het Gemeentefonds ook bij gemeenteambtenaren terecht te komen. Waarvan akte vakbonden en collega's!!!!

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers