of 64231 LinkedIn

Ruimere arbeidsmarkt biedt kansen voor gemeenten

Met in totaal 3.212 door gemeenten geplaatste vacatures in het tweede kwartaal van 2020 is de vraag gedaald met 29 procent ten opzichte van één kwartaal eerder en met 23 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

De coronacrisis heeft ook bij gemeenten gezorgd voor een daling in het aantal nieuw geplaatste vacatures. Maar de effecten van de crisis, die de arbeidsmarkt in korte tijd een stuk ruimer heeft gemaakt, bieden voor gemeenten ook kansen om nieuw personeel aan te trekken, stelt het A&O fonds Gemeenten. 

Licht herstel
Het aantal geplaatste vacatures in de maanden april tot en met juni was het laagste in twee jaar tijd, meldt het A&O fonds. Na de eerste dip in april, was er in mei en juni al sprake van licht herstel. De krimp is het grootst in de beroepsgroep buitendienst en groenvoorziening, en is in de sectoren met een blijvend krappe arbeidsmarkt, zoals de ICT, beperkt gebleven.

Vraag naar ICT'ers blijft
Met in totaal 3.212 door gemeenten geplaatste vacatures in het tweede kwartaal van 2020 is de vraag gedaald met 29 procent ten opzichte van één kwartaal eerder en met 23 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. De verschillen tussen beroepsgroepen zijn groot. Waar de vraag naar personeel in de buitendienst en groenvoorziening daalde met 57 procent, ging de krimp in ICT-vacatures niet verder dan 9 procent. De beroepsgroep ruimtelijke ordening en milieu is, ondanks een vacaturekrimp van 27 procent, nog steeds verantwoordelijk voor het grootste aantal geplaatste vacatures.

Inhaalslag
De arbeidsmarkt was voor de coronacrisis erg krap, wat het voor gemeenten moeilijk maakte om vacatures gevuld te krijgen. Het A&O fonds Gemeenten stelt dat de huidige arbeidsmarkt, die als gevolg van de coronacrisis een stuk ruimer is geworden, kansen biedt voor gemeenten. Door de crisis en het thuiswerken kijken mensen mogelijk anders naar hun werk en zijn ze wellicht eerder bereid een overstap naar de gemeente te maken. Met name in het sociaal domein wordt een toenemende personeelsbehoefte verwacht, als gevolg van de stijging in werkloosheid, bijstandsuitkeringen en schuldenproblematiek. Daar biedt de huidige ruimere arbeidsmarkt mogelijkheden voor een inhaalslag, aldus het A&O fonds.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans van Leeuwen op
Bericht aan jonge mensen: het is en het blijft dodelijk saai bij zo"n gemeente. Als je er ooit gaat werken, ga dan als zzp'er: ben je ook zo weer weg als het tegen valt.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers