of 59794 LinkedIn

Rotterdam leent ambtenaren uit aan bedrijfsleven

In het bedrijfsleven bij Deloitte kunnen de jonge ambtenaren zich verder ontwikkelen. Binnen de gemeente Rotterdam is er momenteel namelijk weinig doorstroming.

De gemeente Rotterdam leent een aantal high potentials uit aan Deloitte. In het bedrijfsleven kunnen ze zich verder ontwikkelen. Binnen de gemeentelijke organisatie is er momenteel te weinig doorstroming.

Besparen

Rotterdam moet twintig procent besparen op de ambtelijke organisatie. Om dat te bereiken, is de gemeente bezig met een enorme transformatie. ‘Het is duidelijk dat niet iedereen in het nieuwe plaatje past. Die proberen we zo goed mogelijk naar ander werk te begeleiden’, aldus verantwoordelijk wethouder Jantine Kriens.

 

Zuurstof

Een deel van het teveel aan gemeentelijk personeel wordt onder meer detacheringen aangeboden buiten de eigen organisatie. Kriens: ‘Dat is voor hen zuurstof, omdat ze een nieuwe wereld betreden en ervaren dat er andere manieren zijn om naar vraagstukken en oplossingen te kijken. En dat is weer zuurstof voor ons. Wij maken gebruik van de kennis en ervaring die ze elders opdoen om de transitie naar een toekomstbestendige organisatie te maken.’ Zo werkt Rotterdam op dit moment samen met onder meer het Rijk, de politie Rotterdam-Rijnmond en de gemeenten Schiedam, Leiden, Boskoop en Den Haag.

 

Lease-auto

De samenwerking tussen Rotterdam met Deloitte Consulting is van een andere orde, omdat het om langdurige ‘uitleen’ aan een commerciële partij gaat. Eén van hen is Richard Vielvoye. Hij werkte tot een half jaar geleden binnen de Rotterdam met als taak de samenvoeging van een aantal gemeentelijke diensten. ‘Maar de volgende deur, naar bijvoorbeeld een directeursfunctie, zat op slot. Ondertussen was ik me wel gaan afvragen waarin ik me verder wil ontwikkelen.’

Vielvoye is sinds vorig jaar zomer gedetacheerd bij Deloitte Consulting. Zes van zijn collega’s zijn hem inmiddels gevolgd, zowel generieke organisatietijgers en vakspecialisten. Ze staan op de payroll van de gemeente Rotterdam, maar hebben een Deloitte-assessment ondergaan, rijden nu in een Deloitte-leaseauto, werken op een Deloitte-laptop en bellen met een Deloitte-mobieltje. Ze moeten Deloitte-omzettargets halen en worden naar Deloitte-maatstaven beoordeeld. De omzet van de Rotterdammers wordt gedeeld met Rotterdam, ter dekking van de salarislasten.

 

Netwerk

Voor Deloitte is dit een aantrekkelijke constructie, omdat het veel kennis en praktijkervaring binnenhaalt. En niet te vergeten een uitstekend netwerk binnen de gemeente. Of Vielvoye over anderhalf jaar terugkeert aan de Coolsingel weet hij nog niet. ‘Daar hoef ik nu nog niet over na te denken. Als het contract afloopt, ga ik beslist eerst kijken wat mijn mogelijkheden zijn binnen de gemeente. Het is natuurlijk ook mogelijk dat Deloitte mij een onweerstaanbaar aanbod doet. Maar in principe ben ik nu twee jaar aan het buitenspelen en kom ik daarna terug bij de gemeente, met nieuwe kennis en ervaring.’

 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door jan jansen op
Ik zie een massaal belangenverstrengelingsprobleem. Dit kan en mag enkel als de gemeente nu ook beslist Deloitte de volgende paar jaar uit te sluiten van nieuwe contracten. Ik snap echt niet hoe men dit een goed idee kan vinden.
Door kapotte stofzuiger (organisatietijgert) op
Wat hebben al die zg zelfbenoemde high potentials en organisatietijgers (Rotterdam) opgeleverd?? Absoluut niets!!. Ontelbare dure acties, sessies, initiatieven alleen tbv zelfprofilering van de personen in kwestie en hun carriere.De mensen die echt iets voor de stad betekenen (en productief zijn) met gebakken peren achterlatend.
Door Carl Bergaf (Dromer) op
Ja ja dat waren mooie tijden met het GMT Fysiek, veel frictiekosten en geen resultaat.
Door H. Wiersma (gepens.) op

Uitstekend initiatief van Rotterdam, dat landelijk navolging verdient.

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!