of 62688 LinkedIn

Rotterdam betuigt spijt in slepende beroepsziektezaak

Wethouder Van Gils.
Wethouder Van Gils.
2 reacties

De gemeente Rotterdam heeft voor het eerst spijt betuigd over de gang van zaken rondom oud-medewerker Jaco van Heijst die chronisch ziek werd door zijn werk voor de gemeente, meldt het datajournalistieke platform Pointer. De zaak duurde zo'n 7 jaar, mede doordat de gemeente de beroepsziekte niet erkende.

Schoonmaakmiddel
Van Heijst maakte als medewerker van de gemeente Rotterdam grafzerken schoon met een schoonmaakmiddel dat in lage concentraties moet worden gebruikt en met beschermende kleding aan. Maar de gemeente liet Van Heijst het jarenlang sproeien in hoge concentraties en zonder bescherming. In 2014 werd bij hem de longziekte COPD vastgesteld.


Goede werkgever
Tijdens rechtszaken voerde de werkgever aan dat Van Heijst de ziekte kreeg omdat hij rookte.

Wethouder Arjan van Gils (D66) betuigt nu spijt. ‘Dat vind ik echt erg. Je wilt een goede werkgever zijn. En dat het dan zo eindigt en zo lang duurt en dat Van Heijst heeft moeten vechten voor zijn recht, dat is niet oké’, zegt hij tegen Pointer. Hij pleit voor een oplossing ‘buiten het recht om’.

Causaal
Volgens Pointer zijn beroepsziektezaken in Nederland vaak lang en complex. De werknemer moet bewijzen dat er een causaal verband bestaat tussen ziekte en werk en dat is volgens Pointer bijna onmogelijk. Van Gils wil een andere weg inslaan. ‘Zelfs als het om een geval gaat waarbij je een beetje kan twisten over de oorzaak van de ziekte, dan vind ik dat een goede werkgever zegt: wij nemen dat risico.’ (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ria Huisman (Directeur ) op
En niet alleen in Rotterdam worden chemische middelen gebruikt. Ook in Amersfoort gebruikt men chemicaliën de planten werden hierdoor verwoest.
Schadevergoeding gevraagd zaak loopt nog.
COPD is er 4 gradaties en is een erkende ziekte.
Schandalig dat de wethouder zich met ok er vanaf maakt.
Stapt hij nu ook op?
Door drs. E. Nabled op
Ik vermoed dat Rotterdam veel liever spijt had betuigd voor zijn koloniaal verleden, want dat is woke, hip en sexy en helemaal van deze tijd.