of 64621 LinkedIn

‘Rollen in openbaar bestuur moeten zuiver blijven’

‘In onze democratie legt de burgemeester verantwoording af aan de gemeenteraad, niet aan de Tweede Kamer’, aldus reageert de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) op de recente bespreking in die Tweede Kamer over het optreden van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema tijdens de antiracismedemonstratie op de Dam.

‘In onze democratie legt de burgemeester verantwoording af aan de gemeenteraad, niet aan de Tweede Kamer’, aldus reageert de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) op de recente bespreking in die Tweede Kamer over het optreden van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema tijdens de antiracismedemonstratie op de Dam.

Andere machten respecteren
Daarbij verwijst de Raad ook naar het onlangs verschenen advies: Een sterkere rechtsstaat. Daarin betoogt de Raad onder meer dat in een goed functionerende rechtsstaat de machten niet alleen hun eigen taak serieus dienen te nemen, maar bovenal de taak van de andere machten dienen te respecteren en die ook de ruimte moeten geven om hun taak uit te voeren. ‘De Raad is van mening dat de rollen en posities in het openbaar bestuur zuiver moeten blijven’, aldus de ROB in een korte schriftelijke reactie

Past niet in democratisch bestel
De Raad voor het Openbaar Bestuur sluit daarmee aan bij wat de VNG-voorzitter Jan van Zanen, NGB-voorzitter Liesbeth Spies en voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad op woensdag schreven in een opiniestuk in de Volkskrant. De manier waarop over Halsema werd gesproken door Tweede Kamerleden ‘past niet in ons democratisch bestel’, vinden zij. Door zich voor het debat in de gemeenteraad negatief uit te laten over het optreden en functioneren van de burgemeester hebben parlementariërs het beeld van de situatie in Amsterdam gepolitiseerd. ‘Dit ondermijnt de positie van de lokale bestuurders.’

Slechte zaak
Vorige week vrijdag liet Spies zich al uit over het openbaar maken van appberichten tussen de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. ‘Dat legt een extra druk op het contact tussen mensen die actief zijn in het openbaar bestuur’, aldus Spies, die naast NGB-voorzitter ook burgemeester van Alphen aan den Rijn is. ‘We moeten oppassen dat dit ons functioneren niet negatief gaat beïnvloeden.’ Bruls, ook burgemeester van Nijmegen, zei de donderdag ervoor dat het een slechte zaak te vinden dat appverkeer openbaar is gemaakt.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Keijzer op
@Lezer

U slaat de spijker op de kop.

Algemeen:

Nu is het wachten op de ROB, of men het daar wel zuiver vindt dat Mw. Halsema nu leiding ook pakt over een onderzoek waar zijzelf in haar positie aanleiding voor heeft gegeven. De bekende slagers...
Het is ook wachten op de collegiale steunbetuigers in de Volkskrant, die dat gaan hekelen.

Men schermt in die comfortabele circuits liever met protocollen en ambtelijke formules.
Het zijn zo meer letterlijk overheidsdienaren, dienaren van eigen kring, dan dienaren van burgers, om de overheid voor hen allemaal goed en billijk te laten functioneren en daar mogen de vertegenwoordigers van burgers, ook in de Tweede Kamer wat van vinden.

Dit keer over arrogantie van de macht door de burgermeester van Amsterdam en massieve discriminatie t.a.v. wet en regelgeving.

Er wordt binnen de Corona noodwet teveel met 2 maten en gewichten gewerkt, zonder dat overheid met plausibele onderbouwing komt. Waarschijnlijk omdat die er ook niet is. Dus worden die geconstrueerd en met succes zoals blijkt n.a.v. 2 juni, maar in vele situaties meer. Een protest is geen manifestatie blijkbaar en andersoortige zijn verboden. Heel logisch nietwaar?

De heer Job Cohen heeft het begrip compenserende neutraliteit al tijden terug gelanceerd. Mw. Halsema volgt die lijn perfect.
Dit is zo typisch Amsterdam en fnuikend voor heel het land, door de funeste invloed van die stad op het land.
Dat selectief steun geven, is ook een profilering op basis van overeenkomende kenmerken van een groep, of doel van een groep, waar sympathie voor is en/of om electorale redenen.

We zijn in een chaos beland van talloze identiteit kwesties, waarbij alles en iedereen gekwetst is, pijn voelt, iedereen met lange tenen rondloopt, iedereen met vingers wijst en bepaald georganiseerde activisme, blind zijn voor een brede context en algemene regie totaal ontbreekt, omdat binnen de overheid men daar even hard aan mee doet door de neo marxistisch dominantie en vanuit bepaalde bestuursorganen enkel nog rest, dat men dan maar dit alles probeert te bezweren met ambtelijke formules. Binnen Instituten , een dominant deel, zelf aan die chaos ook sterk bijdragen.

De vrijheid van meningsuiting decennia gesmoord wordt voor niet aanhangers van de linkse kerk, en een grondrecht, in een verabsoluteerd grondrecht ontaard is voor radicale meningen en groepen en die het tegengeluid, kost wat kost onderdrukken, overschreeuwen met hulp van politieke medestanders en slap bestuur.

De tal van georganiseerde veenbrandjes en branden na 2002 over van alles en nog wat, die elk moment tot uitslaande branden kunnen komen door events, binnen of buiten Nederland en zodanig worden tegemoet getreden, dat bepaald activisme, steunbetuigers daarvan binnen en buiten politiek en Bestuur, droog brandhout blijven gooien op de al lang bestaande veenbrand, waar Fortuyn het over had. Eigenlijk alles waar een activistische organisatie achter zit over bepaalde kwesties, vanuit hun stellingen aan het schieten zijn (op onvruchtbaar rakende Nederlandse bodem) en waar naartoe? Naar een totaal versnipperde politiek? Hopen op meer hulp van de dominante linkse kerk? Hopen op meer repressie en dominantie vanuit die hoek? Die andere veenbrand van 2002 als niet meer bestaand beschouwend? Nederland totaal in de maatschappelijke fik? Arm Nederland, arm West Europa. Dit keer niet door oorlog in chaos en ellende, maar door eigen toedoen, of juist laten, waar drama's nu al van diverse kanten oplaaien en tegelijkertijd. De gevolgen geen onderscheid kennen onder alle sociaal economische lagen.
Door Lezer (Burger) op
Het unieke van de situatie in Amsterdam was nu juist dat de burgemeester (ook in de rol van voorzitter van de veiligheidsregio) de coronaregels aan haar laars lapte. Daar moet de raad van Amsterdam wat van vinden, maar het is volstrekt logisch dat de Tweede Kamer daar ook een oordeel over uitspreekt, want corona is landelijk beleid.
Door Jantje op
Helemaal mee eens. Veel partijen willen ineens scoren over de hoofden van anderen heen. Maar je moet niet roeptoeteren over dingen waar je niet over gaat als je in de politiek zit. En een volgende keer graag je houden aan de democratische afspraken.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers