of 65378 LinkedIn

‘Rollen in openbaar bestuur moeten zuiver blijven’

‘In onze democratie legt de burgemeester verantwoording af aan de gemeenteraad, niet aan de Tweede Kamer’, aldus reageert de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) op de recente bespreking in die Tweede Kamer over het optreden van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema tijdens de antiracismedemonstratie op de Dam.

‘In onze democratie legt de burgemeester verantwoording af aan de gemeenteraad, niet aan de Tweede Kamer’, aldus reageert de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) op de recente bespreking in die Tweede Kamer over het optreden van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema tijdens de antiracismedemonstratie op de Dam.

Andere machten respecteren
Daarbij verwijst de Raad ook naar het onlangs verschenen advies: Een sterkere rechtsstaat. Daarin betoogt de Raad onder meer dat in een goed functionerende rechtsstaat de machten niet alleen hun eigen taak serieus dienen te nemen, maar bovenal de taak van de andere machten dienen te respecteren en die ook de ruimte moeten geven om hun taak uit te voeren. ‘De Raad is van mening dat de rollen en posities in het openbaar bestuur zuiver moeten blijven’, aldus de ROB in een korte schriftelijke reactie

Past niet in democratisch bestel
De Raad voor het Openbaar Bestuur sluit daarmee aan bij wat de VNG-voorzitter Jan van Zanen, NGB-voorzitter Liesbeth Spies en voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad op woensdag schreven in een opiniestuk in de Volkskrant. De manier waarop over Halsema werd gesproken door Tweede Kamerleden ‘past niet in ons democratisch bestel’, vinden zij. Door zich voor het debat in de gemeenteraad negatief uit te laten over het optreden en functioneren van de burgemeester hebben parlementariërs het beeld van de situatie in Amsterdam gepolitiseerd. ‘Dit ondermijnt de positie van de lokale bestuurders.’

Slechte zaak
Vorige week vrijdag liet Spies zich al uit over het openbaar maken van appberichten tussen de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. ‘Dat legt een extra druk op het contact tussen mensen die actief zijn in het openbaar bestuur’, aldus Spies, die naast NGB-voorzitter ook burgemeester van Alphen aan den Rijn is. ‘We moeten oppassen dat dit ons functioneren niet negatief gaat beïnvloeden.’ Bruls, ook burgemeester van Nijmegen, zei de donderdag ervoor dat het een slechte zaak te vinden dat appverkeer openbaar is gemaakt.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ben (jurist) op
Ik vind het wel begrijpelijk dat vanuit het parlement hier over gesproken werd. Halsema zelf heeft geprobeerd haar straatje schoon te geven in contact met de minister en zelfs met de premier. En ook al ben ik tegen de 1,5 meter dan vind ik het nog niet kunnen dat een burgemeester zelf meewerkt aan het overtreden van die regel. En er is intussen een debat geweest in de Amsterdamse raad. Normaliter snap ik dat in elke bestuurslaag zelf verantwoording moet worden afgelegd en dat is uiteindelijk ook gebeurt. Maar het gaat wel om de hoofdstad en een grootscheepse overtreding van een regel waarbij de burgemeester als ware ze een actievoerder tussen de massa liep en haar verantwoordelijkheid niet nam. Dan moet je niet miepen als daar landelijk iets van gezegd wordt.
Door Keijzer op
@sneu rood hesje
U bent een meester in de wereld omkeren! Dat hoort bij de persoonlijkheidsstructuur die u heeft. Niet mee te praten op inhoud. Fijne dag verder.
Door Rood Hesje (Tuingenieter) op
Beste Keijzer,
Kijkt u alstublieft eens naar uw bijdragen. U hebt het hier op dit forum over verslaggevers en (dis)kwalificeert hen direct op basis van hun huidskleur door gebruik van de term ‘afro’. Voorts drukt u bestuurders en reacties in een hoek op basis van hun politieke overtuiging. Daarbij schuwt u een taalgebruik dat ongepast is niet. En wanneer u een reactie ziet die u van repliek dient, gaat u op een wijze te keer die zelfs in het speelkwartier van een schoolplein niet wordt geaccepteerd. Schelden op mij raakt mij niet. Waar ik mij over verwonder is uw ongefilterde, discriminerende en, om in uw termen te blijven, demoniserende harde taalgebruik.
Als u daadwerkelijk een bijdrage wilt leveren aan een inhoudelijk debat, dan zou een zakelijker taalgebruik passender zijn. Ik acht u intelligent genoeg om dat zelf ook te onderkennen.
Door Keijzer op
@ sneu rood Hesje

U snakt naar uw kwaadaardig zuurstof he. Zoek even een andere "dealer" graag in uw eigen persoonlijke omgeving! Ik denk dat die allang zijn afgehaakt van u en u nu uit armoede maar sites afstroopt, om aan uw broordnodige "drugs" te komen en uzelf te kijk te zetten op de koop toe.
Door Rood Hesje (Geniet van de weekendzon) op
@Keijzer: ‘Kleuter’?? Lmao... hear hear. Maar goed, zoals u belieft, ik zal kleutertaal gebruiken: ‘wat je zegt ben jezelf, mwahnanananaah.’
Ik zal niet ontkennen, dat u verbaal onderlegd bent. En toch: kijkt u eens naar uw eigen taalgebruik in uw diverse bijdragen.
En overigens: hoe beviel het fietsen in de dakgoot?
Door Keijzer op
@Rood venijnig hesje
De waarheid heeft een schril geluid en vooral voor trommelvliezen als die van u. Daarom haalt u zo als een slecht opgevoede kleuter uit! U heeft geen zinnige inhoudelijke reacties, maar gaat doldriest de integriteit van de schrijver aanvallen.

Uw brein dermate daarop keer op keer banaal reageert, dat de Redactie beter (na uw advies) kan overwegen u te blokkeren! U gedraagt zich als de "dorpsgek" hier, in vaak platvloerse termen.

Helaas beseffen mensen met uw persoonlijkheidsstructuur dat helaas niet.
U baadt in uw eigen geconstrueerde, bedenkelijke voortreffelijkheid. Het gaat niet over inhoud, maar op zielige wijze aanvallen op reageerders zelf!
U bent een sneu mens. Hier kan je alleen nog maar medelijden mee hebben, dat iemand zichzelf zo te kijk zet en tegelijk dat dit uw primaire zuurstof overduidelijk vormt van uw bestaan en daarmee een kwaadaardig type zingeving!
Door Rood Hesje (Werkt weer thuis) op
@Spijker: Ja terecht dat de Kamer de minister bevraagt over zijn contact met de burgemeester. Maar dan nog blijft de verantwoording voor haar optreden een zaak van de lokale overheid, en dus de raad.
@Keijzer: Uw uitlatingen betreffen uw eigen bijdrage op diverse plaatsen aan dit forum. Dat ziet iedereen. U scheldt en schreeuwt en als u daar op ludieke wijze op wordt aangesproken, dan scheldt en schreeuwt u nog harder. Met andere woorden: u meent dat u wel het recht hebt ongefilterd u niet welgevallige bestuurders aan de schandpaal te nagelen en als een ander u van repliek dient, dan is dat ‘demoniseren’ of andere soortgelijke kwailificatie??
@De redactie van BB: ik heb al eerder gepleit om te stoppen met de optie om te reageren. Dan bespaart ons de onzin van reaguurders als Keijzer, die soms niets beter te doen hebben dan zich uit te leven hier met bijna aan boekwerken grenzende reacties die geen enkel ander doel dienen dan de eigen banale frustraties af te reageren.

Nogmaals een advies aan Keijzer: fietsen in de dakgoot lijkt mijn een gezonder tijdverdrijf voor u.
Door Spijker (n.v.t.) op
De Tweede Kamer is/was er terecht bij betrokken vanwege de telefoontjes naar de minister van Justitie en de premier. Bovendien kunnen betrokken Kabinetsleden er iets van vinden als het 'lagere' Overheden zich niet houden aan algemeen geldend nationaal beleid. Ook op die manier kan een Tweede Kamer in stelling komen of worden gebracht.
Door Keijzer op
@Rood Hesje
U holheid en leegheid en haat jegens alles wat niet in uw links politieke correcte, ultra smalle straatje past, is van dien aard, dat een zinnig mens dit verder negeert! Begrijpend lezen is een probleem bij u en u verdraait van alles en nog wat dat het een lieve lust is. Debat dus compleet verspilde tijd en totaal zinloos met u.
Door Rood Hesje ((vandaag wel op pad)) op
@Keijzer en Lezer: ik raad u aan het rapport van de Raad voor Openbaar bestuur eens te lezen voordat u staatsrechtelijke onzin opschrijft. Allereerst: Corona-beleid wordt ingevuld oor landelijke en lokale maatregelen. Dus echt niet: corona is landelijk beleid'.
Wij leven gelukkig niet in een autoritair centralistisch niet democratisch land zoals China (alhoewel ik Keijzer er van verdenk dat hij direct een natte droom krijgt bij de gedachte dat we zo'n staatsbestel zouden hebben met de voorman van FvD als opperstaatshoofd).
Daarnaast: een gemeentelijk bestuurder legt verantwoording af aan de raad niet aan de Tweede Kamer. De minister gaat daar gewoonweg niet over! En da's maar goed ook.

En dat gefulmineer over A'dam door Keijzer! Dat zou toch mooi passen in een theatershow waarin dit met overslaande en verongelijkte stem wordt voorgedragen terwijl er op 1,5 meter afstand iemand heul veul verse rode uien snijdt. Of anders gezegd: hou toch op man, gaat toch in de dakgoot fietsen of iemand anders pesten.

Ik heb wel een vakantieadvies voor u beiden: Engeland lijkt me een uitstekende locatie voor u.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers