of 59185 LinkedIn

Rijksambtenaren zitten het beste in hun vel

De meest extreem gelukkige ambtenaren werken bij de Rijksoverheid. Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur. Het percentage dat zijn geluksgevoel een 9 of 10 gaf was het hoogste bij de rijksambtenaren.

Ambtenaren in dienst van het Rijk geven het hoogste cijfer voor hun algehele welbevinden, oftewel, voelen zich het gelukkigst van alle overheidsmedewerkers. Dat blijkt uit het geluksonderzoek dat Binnenlands Bestuur en I&O Research hebben uitgevoerd. De enquête werd onder 3500 ambtenaren en ruim 1600 mensen van buiten de overheid gehouden. De resultaten tonen onder meer aan dat je van werken bij de overheid best gelukkig wordt. 

Cijfer 9 of 10
Ambtenaren waarderen ‘geluk in het algemeen’ met het rapportcijfer 7,6. En ook op hun werk ervaren ze een redelijk hoog geluksgevoel, hoewel iets minder: 7,2.  Bij het uitsplitsen van het type overheidswerkgever is te zien dat 26 procent van de Rijksambtenaren de mate van geluk die ze ervaren het cijfer 9 of 10 geeft. Bij de gemeente is dat opgeteld 20 procent. Waterschappen en provincies zitten op 21 procent en bij ZBO’s geeft slechts 10 procent de mate van geluk het cijfer 9 of 10. Doodongelukkig is geen van allen volgens de cijfers, maar de zesjescultuur is het meest vertegenwoordigd bij de waterschappen; 10 procent van deze ambtenaren geeft zijn geluksgevoel een matige 6.

Werk is belangrijk
Ook het percentage dat zijn geluk het allerhoogst kwalificeert is het meest vertegenwoordigd bij het Rijk. 4 procent van de Rijksambtenaren geeft zijn geluksgevoel een triomfantelijke 10. Bij gemeenten is men minder lyrisch, slechts 1 procent bestempelt zijn geluk met een dikke 10. De rol die het werk speelt bij het gevoel van geluk varieert per type ambtenaar. Veruit de meeste ambtenaren vinden hun werk tamelijk belangrijk voor hun geluk; gemeente, Rijk en provincie ontlopen elkaar hierin niet veel. Zo’n tweederde is het met die stelling eens. Bij de waterschappen ontleent een hoger percentage zijn geluk uit zijn werk, zo lijkt het. Daar vindt driekwart van de ambtenaren zijn werk tamelijk belangrijk voor zijn persoonlijke geluk.


'Blij ambtenaar te zijn'
Maar liefst 85 procent van alle werkenden vindt dat hij op de goede plek zit op zijn werk (29 procent helemaal, 56 procent grotendeels). De verschillen tussen ambtenaren en niet-ambtenaren zijn klein.

Van de ondervraagde ambtenaren is 56 procent  het eens met de stelling ‘Ik ben blij dat ik ambtenaar ben’, 25 procent antwoordt neutraal en 10 procent is het hier niet (helemaal) mee eens Van degenen die werken in het bedrijfsleven is 44 procent het eens met de stelling ‘Ik ben blij dat ik geen ambtenaar ben’, 29 procent antwoordt neutraal.


Collega's
Werknemers zijn het meest te spreken zijn over de mate waarin ze hun werkzaamheden zelfstandig en met eigen verantwoordelijkheid kunnen uitvoeren, het werk bestaat uit afwisselende taken en de mate waarin collega’s behulpzaam en loyaal zijn aan elkaar. Als werkenden in hun eigen woorden mogen aangeven wat ze echt fijn en belangrijk vinden in hun werk, springen de collega’s eruit. Bij de ambtenaren gaat het verder vooral om mensen, verantwoordelijkheid krijgen en nemen en iets kunnen betekenen voor de samenleving.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Een merkwaardig onderzoek: enquêteren onder bijna tweemaal zoveel ambtenaren als niet-ambtenaren.
Door Mr. R. M. Dalmijn op
Prima dat zo een grote groep opgewekt en blij is met het ambtenaren bestaan.
Door JaapvV (adviseur, o.a. voorzieningen) op
Volgens mij moet I&O Research zich hernoemen tot geluksbureau. Bureau voor blije zaken. Pamperazzi voor ambtenaren. Komkommerbureau. Waanvandedagpauwoogbureau.
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Dat lijkt mij vrij logisch omdat de rechtspositie van ambtenaren en niet-ambtenaren nog altijd niet genormaliseerd is !
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Dit verbaast me niets. Rijksambtenaren hebben ook het minst te leiden onder bezuinigingen. Als het Rijk moet bezuinigen kieperen ze gewoon een taak over de schutting van de gemeenten en geven daar minder geld voor dan ze er zelf voor uit gaven.
Door Pikmeer op
Maar ook zitten daar rotte appels tussen, en ontschendbaar blijven, en collega' s niet de moed hebben dit kenbaar te maken