of 63082 LinkedIn

Rijksambtenaren missen doorgroei in werk

Ambtenaren bij het rijk zijn ontevreden over de mogelijkheden in hun baan om zich te ontwikkelen en door te groeien. Dat blijkt uit een onderzoek van de ambtenaren zelf.

Ambtenaren bij het Rijk zijn ontevreden over hun doorgroeimogelijkheden. Slechts één op de vijf ziet voldoende perspectief. Ook vinden ze dat er te weinig ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling. Ze zouden graag meer opleiding en begeleiding willen, en de mogelijkheid om ervaring op te doen bij een gemeente of bedrijf. Dat blijkt uit onderzoek onder 8500 rijksambtenaren uitgevoerd door ambtenaren zelf.

Modernere arbeidsvoorwaarden
Uit het onderzoek 'De ambtenaar bestaat niet, pleidooi voor nieuwsgierigheid,' blijkt met name dat de ambtenaren zitten te springen om modernere arbeidsvoorwaarden Ze willen bijvoorbeeld een individueel keuzebudget, waarmee de arbeidsvoorwaarden kunnen worden aangepast aan de eigen situatie. Overigens lijken de wensen erg samen te hangen met de verschillende levensfases waar ambtenaren behoefte aan hebben. Vooral ambtenaren onder de 45 jaar hechten aan uitdaging, persoonlijke ontwikkeling en doorgroeikansen en willen graag een periode elders kunnen werken.


Gebrek aan loopbaanperspectief

Het onderzoek is een initiatief van een aantal ambtenaren dat merkte dat de sociale partners te weinig zicht hebben op wat leeft op de werkvloer. ‘Salaris en baanzekerheid zijn voor veel ambtenaren van belang’, zegt initiatiefnemer Arjen Gerretsen, ‘maar de grootste ontevredenheid zit elders’. Niet het salaris, maar een gebrek aan loopbaanperspectief, loon naar werken en goede begeleiding op de werkvloer zijn de grootste bron van ontevredenheid.’
 
Vakbonden falen

Veel ambtenaren voelen zich niet gehoord, een meerderheid wil dat inspraak anders georganiseerd wordt. Vakbonden bereiken nauwelijks ambtenaren onder de 45, blijkt ook uit het onderzoek. ‘Deze groep wil ook professionele vertegenwoordiging, maar met een andere vorm, toon en inhoud,’ zegt Gerretsen. Bijna driekwart van de ambtenaren vindt dat iedereen moet kunnen stemmen over de eigen arbeidsvoorwaarden.


Kwaliteit
Op 1 januari 2017 verloopt de cao Rijk, nadat rijksambtenaren al eerder geen cao hadden tussen 2011 en 2015. De initiatiefnemers hopen op nieuwe afspraken. Mede-initiatiefnemer van het omderzoek Daphne Wassink: ‘De kwaliteit van het werk moet terug op de agenda, het Rijk moet met zijn tijd mee gaan.’ De cao-partijen hebben aangegeven met de onderzoeksresultaten aan de slag te gaan.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Josien Sneek / Ervaren Ambtenaren Training & Coaching (trainer en coach van 40+'ers in de publieke sector) op
Het lukt mij niet om dit onderzoek ergens te vinden. Is het beschikbaar?
Door H. Wiersma (gepens.) op
Ooit gehoord van een algemene aanstelling bij een Rijksbestuursdienst, jobrotatie of regelmatige loopbaangesprekken?

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers