of 59250 LinkedIn

Rijksambtenaren gaan weer actievoeren

Foto: @Egbertjs
Foto: @Egbertjs
7 reacties

Zo'n 1200 rijksambtenaren in noord-Nederland en in de regio Amsterdam leggen de komende week het werk neer. Ze voeren actie voor een nieuwe cao, die al enkele jaren verlopen is. Momenteel liggen de onderhandeling alweer 6 weken stil. Minister Stef Blok beschuldigde vorige week de vakbonden ervan verantwoordelijk te zijn voor het uitblijven van een nieuwe cao.

 

Noord-Nederland en Amsterdam
Medewerkers van gevangenissen en andere rijksambtenaren leggen volgende week enkele uren het werk neer, om actie te voeren voor een nieuwe cao. Dinsdag doen ongeveer 500 ambtenaren in Noord-Nederland mee. Komende donderdag zo'n 700 man in de regio Amsterdam, zeggen de vakbonden.


Belastingdienst en Rijkswaterstaat

In het Noorden gaat het om medewerkers van de douane, Belastingdienst, gevangenissen, Openbaar Ministerie, Rijkswaterstaat en CJIB. Rondom de hoofdstad betreft het krachten van de Bijlmerbajes en gevangenis Tafelbergweg, de belastingkantoren in Amsterdam en Hoofddorp en het detentiecentrum Schiphol. De instellingen moeten het enkele uren met een 'minimale bezetting' doen en er vinden buiten manifestaties plaats.

Furieus 

Het overleg over een nieuwe cao voor de 120.000 rijksambtenaren ligt al ruim zes weken stil. De vakbonden zijn eind vorige maand begonnen met het op touw zetten van acties. Minister Stef Blok (Rijksdienst) verweet de bonden dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer dat zij niet aan tafel zijn gekomen en meent dat het niet aan hem ligt dat er geen cao is. De bonden reageerden, zoals te verwachten was, furieus op de woorden van de bewindsman. Ze kondigden daarop meteen deze nieuwe acties aan.

Belediging 

Er zijn al acties geweest in Rotterdam en Arnhem. Later volgt Venlo. Ondertussen worden ook bij de douane acties voorbereid. ,,Wij willen ook een cao. We zijn niet zomaar weggelopen'', stelt FNV-bestuurder Marco Ouwehand. ,,Dat komt omdat wat de minister te bieden had door ons wordt gekwalificeerd als een belediging.'' ,,Toen we de laatste keer om de tafel gingen, bleek er slechts een half procent loonsverhoging per jaar beschikbaar te zijn. Na vier jaar nullijn hebben rijksambtenaren recht op een fatsoenlijke loonsverhoging'', vult Patrick Fey van vakbond CNV aan.
 
Nadrukkelijk beroep 

ChristenUnie-leider Arie Slob deed afgelopen week een nadrukkelijk beroep op Blok om weer om de tafel te gaan en het overleg uit de impasse te halen. Maar Blok bleef bij zijn standpunt: ,,Het geeft geen pas om het kabinet afwachtendheid te verwijten als de bonden zijn weggelopen.'' (Redactie/ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door henk op
Het zou beter zijn als alle (semi)ambtenaren gelijk optrekken: ambulance personeel, politie, rijksambtenaren, gemeenteambtenaren, onderwijzend personeel, etc.
Voor wat betreft de timing zou de periode van het kamerreces prima zijn: dan kunnen ze zelf niet met vakantie, worden de minste burgers geraakt en zal iederen merken hoelang deze duur betaalde dames en heren vakantie hebben.
Kamerreces:
vrijdag 3 juli t/m maandag 31 augustus 2015 (week 28 t/m 35)
Door doeterniettoe (-) op
@de Goot:
Beetje selectief, want de VVD heeft vaker in de regering gezeten. Niet alleen de afgelopen 25 jaar, maar al vanaf 1977 (hier terug te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_kabinet … )

OT:
Terecht dat ze gaan actievoeren. Maar veel zin zal het niet hebben, want dan klopt het plaatje van Rutte niet meer. Vergeet ook niet de 'dikke-ik'-toespraak van Rutte, waarin deze schertsfiguur stelt dat iedereen die met belastinggeld betaald wordt moet accepteren dat het met minder moet.

'wie pinda's betaald moet niet gek opkijken dat ie apen krijgt'
Helaas zal de VVD daar weinig van merken, die hebben eigen personeel. Maar burgers en bedrijven zitten er wel mee opgescheept.
Door Boris op
Doel zou mi moeten zijn om als (Rijks)overheid een aantrekkelijke werkgever te zijn. Dit mede om slimme en goede mensen vast te houden en aan te trekken. Maar nee hoor...het haantjesgedrag en de (oude) ego's spelen weer te hoofdrol. Dat allemaal over de ruggen van de huidige ambtenaren.
Niet gek dus als de (Rijks)overheid straks bestierd word door een schare onbenullen, want de toppers gaan natuurlijk weg of komen in het geheel niet. Ik zie over een paar jaar weer een mooie parlementaire enquete (lees "nutteloos gezwam, zonder verwantwoordelijkheid") tegemoet.
Door de Goot op
In een kleine 25 jaar tijds is de rijksoverheid van 1 van de beste werkgevers verworden tot 1 van de slechtste. In deze periode heeft de PvdA bijna 18 jaar deel uitgemaakt van de regering.
De vanoudsher PvdA-
stemmende ambtenaar is dus door zijn eigen partij zwaar brdonderd. Geen worden dat ze nu massaal weglopen naar D66 of SP.
Door henk op
In deze tijd wil je geen ambtenaar meer zijn. Potentiele goede krachten om me heen vertrekken naar andere sectoren. Ze hebben groot gelijk
Door Steven op
Zeker Donders, en Rutte beweerde ook nog dat mensen bij ontslag niet direct naar de UWV moesten stappen.
De sukkel weet niet eens dat je binnen 5 dagen je me laten inschrijven, omdat je anders je rechten verspeelt.
Dit soort onbenullen (waartoe ik ook Blok reken) regeren dus ons land.
Door Donders (mederwerker) op
Blok is van de VVD en wat de afgelopepen tijd uit zijn partij over arbeiders is geroepen dat is niet mis.geen CAO meer geen vast contracten meer.en je krijg er een mongool als je uit gaat eten,dat zijn mensen die zijn hoog opgeleid op kosten van de maatschappij.
En nu kijk men er op neer.