of 59345 LinkedIn

Rijksambtenaren dreigen met acties

FNV, CNV en het Ambtenarencentrum dreigen met acties onder rijksambtenaren. Als minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) niet voor 14 mei met een loonbod komt, volgen in de week daarna de eerste acties.
15 reacties

FNV, CNV en het Ambtenarencentrum dreigen met acties onder rijksambtenaren. Als minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) niet voor 14 mei met een loonbod komt, volgen in de week daarna de eerste acties.

Minimaal 1000 euro

Te denken valt aan werkonderbrekingen bij de Belastingdienst en in gevangenissen, aldus de bonden. Ook worden acties voorbereid bij inspecties en Rijkswaterstaat. Volgens de bonden wachten de 118.000 rijksambtenaren al sinds februari op een loonbod. Ze eisen een loonsverhoging van 3,5 procent, met als aantekening dat die voor iedereen, ook de laagstbetaalden, ten minste 1000 euro moet opleveren.

 

Profiteren

'Hoewel het kabinet heeft opgeroepen tot een loonsverhoging, geldt dat blijkbaar niet voor rijksambtenaren. Na jaren van stilstand is het tijd dat ook de rijksambtenaren gaan profiteren van de aantrekkende economie', zeggen de bonden. De huidige cao liep op 31 december af.

 

Verkennen
Ollongren betreurt het ultimatum. Ze beschouwt het als teken dat de onderhandelingen zijn afgebroken. Ze vindt het jammer omdat ze liever met de bonden aan tafel zit 'om te verkennen wat er mogelijk is'. Ze benadrukt dat ze op dit moment niet in staat is een loonbod te doen. 'Dat weten ze ook.'
 (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door mark op
Zou mooi zijn als de bonden ook de medewerkers bijdrage voor het ABP meenemen in de onderhandeling. Dit is nu 70% voor de werknemer en 30% voor de werkgever. In de metaal is dit nog geen 50%. Elke premiestijging van het ABP komt nu dubbel zo hard aan bij de werknemer en leid tot daling van netto inkomen.
Door Raymond Schoemaker (senior adviseur bedrijfsvoering) op
Mee eens dat er actie gevoerd moet worden. De Rijksambtenaren zijn veel te bescheiden als het gaat om hun salaris. Wel jammer dat ik bij mijn collega's van mijn Bestuursdepartement (nog) weinig actiebereidheid merk. Ik heb de indruk dat er maar een aantal mensen zijn die bereid zijn om ook de kastanjes van de collega's uit het vuur te halen. Dat is overigens een tendens bij de hele medezeggenschap.

Ik vind de houding van Ollongren (zoals ik die als lezer uit de media verneem) niet getuigen van een 'ambtenarenbaas' die hart en respect voor het personeel heeft.
Door Theo (senior adviseur) op
Wat moeten de ministers zonder de ondersteuning van de (rijks)ambtenaren; ze teren op de geringe loyaliteit die is overgebleven en alleen maar afneemt.
Van waardering en respect van de zijde van de werkgever is geen sprake meer. Heeft zijn uitwerking op de kwaliteit van de geleverde "productie" van de ambtenaren en dit kost eveneens veel geld.
Welke investering levert het meeste rendement? ; investeer in je medewerkers, de rijksambtenaren.
Door René (beleidsadviseur) op
Het schijnt dat Rutte en Pechthold bij de onderhandelingen een memo hebben laten opstellen waarin staat: ambtenaren de komende 4 jaar 0% erbij. Het is duidelijk, VVD en D66 minachten ambtenaren.
Door Jonker op
Door Doppel (Ambtenaar) op 27 april 2018 17:38

Het wordt tijd dat de bonden de cao-onderhandelingen eerder starten, eerder tot actie overgaan. Een nieuwe cao moet klaar zijn als de oude afloopt. Het is te gek voor woorden dat de bonden dit -telkens- weer laten gebeuren. En daarom word ik ook geen lid. Toon maar eens eerst aan dat ze een lidmaatschap waard zijn. De bonden zijn me veel te braaf.

het is tijd dat ambtenaren en niet ambtenaren weer lid worden van een vakbond. kunnen de bonden weer eens een steviger geluid laten horen. aan de zijlijn blijven staan en commentaar leveren is heel makkelijk. stap in het vakbondsveld Doppel. de vakbonden hebben leden nodig die de bestuurders steunen, adviseren en meestrijden. de "bonden" zijn wij, de georganiseerde werknemers!!!!
Door Criticus op
Ollongren laat zien, wat iedere ambtenaar al jaren weet. Het loon van de ambtenaren is ene sluitpost. Pas als de begroting bekend is, en bekend is wat er resteert, dan pas zijn ambtenaren aan de beurt.
Goed werkgeverschap is niet te verwachten van de politiek.
Door Gerben op
De overheid zal als werkgever een voorbeeldfunctie moeten innemen. Het tegendeel is al 15 jaar aan de
orde. Het uitbaten gaat onverdroten verder.

Gevolg de personeelslasten bij de overheden stijgen vanwege externe inhuur onnodig verder. Afgesproken percentages zijn allang "vergeten".

Stel alleen de simpele vraag maar eens aan bijvoorbeeld de gemeenten die nu voor een herindeling staan hoeveel inhuur ze al in huis hebben en hoeveel functies erna nog open (blijven) staan. Tientallen procenten! Hoe zou dat komen werkgever?
Door Tj Vos (specialistisch adviseur) op
De rijksoverheid vergeet haar belangrijkste asset; de medewerkers. Betrokken mensen verdienen een betrokken waardering.
Door Spijker (n.v.t.) op
Als je in sprookjes gelooft moet je vooral VVD c.s. blijven stemmen.
Door C.F. de Graaf (Ambassadeur Senatus Consultum (www.senatusconsultum.nl)) op
Vakbonden moeten poot nu strak houden. Buigen of barsten en ik denk dat Ollongren zal buigen, of ze moet ophoepelen.