Advertentie
carrière / Nieuws

Rechter kapittelt burgemeester na wachtkamerontslag

De aanstaand burgemeester van Enkhuizen, Eduard van Zuijlen, heeft in 2015 als burgemeester van Menterwolde onterecht topambtenaar Aziz Kaynak ontslagen en was daar ook niet toe bevoegd. Dat oordeelt de Centrale Raad van Beroep (CRvB). Het college heeft volgens de CRvB onzorgvuldig en onbegrijpelijk gehandeld door Kaynak te ontslaan op basis van een opgevangen wachtkamergesprek.

15 november 2018

Het college van de gemeente Menterwolde heeft in 2015 onzorgvuldig en onbegrijpelijk gehandeld door topambtenaar Aziz Kaynak te ontslaan op basis van een opgevangen wachtkamergesprek. De aanstaand burgemeester van Enkhuizen, Eduard van Zuijlen, stuurde destijds als burgemeester van Menterwolde de ontslagbrief. Volgens de Centrale Raad van Beroep is Kaynak onterecht ontslagen en was Van Zuijlen niet bevoegd hem te ontslaan.

Afgeluisterd wachtkamergesprek

Kaynak werkte bijna 23 jaar voor de gemeente Menterwolde, laatstelijk als loco-gemeentesecretaris en directeur beleid en samenleving. Het college was tot 2 september 2014 tevreden over zijn functioneren. Op die dag zat Kaynak in de wachtkamer van de dokterspost in Zuidbroek en sprak daar met oud-gemeentesecretaris Klaas Nieland. Hij zou zich denigrerend hebben uitgelaten over de toenmalige gemeentesecretaris en twee wethouders, aldus de man van toenmalig wethouder Lian Veenstra die op dat moment ook in de wachtkamer zat. Hij speelde die informatie weer door aan zijn partner die het op haar beurt aan de overige collegeleden en de gemeentesecretaris doorgaf.

Sms burgemeester
Twee weken later stuurde Van Zuijlen een sms naar Kaynak waarin hij hem vroeg naar het kantoor van de advocaat van de gemeente te gaan. Daar werd hij onverwacht en mondeling geconfronteerd met wat volgens (de man van) wethouder Veenstra in de wachtkamer door hem zou zijn gezegd. Volgens de advocaat kon van verdere samenwerking tussen Kaynak en de gemeente geen sprake meer zijn. Volgens het college zou hoor en wederhoor daar ook niets meer aan kunnen veranderen. Zonder Kaynak erover te raadplegen nam het college de verklaring van de man van de wethouder dus voor waar aan en zette een procedure voor eervol ontslag in gang. Er is niet meer geprobeerd een andere oplossing te vinden.

Onbegrijpelijk
Onzorgvuldig en onbegrijpelijk, aldus de Centrale Raad van Beroep. Zeker omdat eerder dat jaar nog groot vertrouwen in het functioneren van Kaynak was uitgesproken. Kaynak ontving op 5 februari 2014 een gratificatie vanwege een bijzondere prestatie of bijzondere wijze van vervulling van zijn functie en werd per april 2014 bevorderd tot directeur beleid en samenleving. Aangezien het college uitdrukkelijk had vermeld dat er geen mogelijkheid meer was voor samenwerking na zijn uitlatingen zijn andere door het college genoemde gedragingen als reden voor ontslag betekenisloos geworden, aldus de Raad. De verklaring van de man van de wethouder werd overigens pas zeven maanden na het gesprek op papier gezet. Ook daarop heeft Kaynak geen reactie kunnen geven.

Gesprek over financiële vergoeding
Kaynak wilde zelf wel graag over het voorval in gesprek en streefde tot in het hoger beroep naar werkhervatting. Dit betekent dat het college niet bevoegd was om Kaynak op grond van artikel 8:8 van de CAR/UWO te ontslaan. Het ontslagbesluit van 8 april 2015 wordt door de raad herroepen. Die definitieve ontslagbrief was gestuurd door burgemeester Eduard van Zuijlen op de dag dat hij zelf vertrok bij de gemeente Menterwolde. Inmiddels is de gemeente opgegaan in de gemeente Midden-Groningen en Van Zuijlen voorgedragen als burgemeester van Enkhuizen. Hij begint daar eind deze maand. De gemeente Midden-Groningen bestudeert de uitspraak en houdt zich voorlopig op de vlakte over de zaak, net als Kaynak en zijn advocaat, weet het Dagblad van het Noorden. De partijen zullen gesprekken moeten voeren om er financieel uit te komen.

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mark
Ik zou niet graag in Enkhuizen werken. Elke dag kun je daar per direct ontslagen worden, zonder reden.
Wottsjer
Een smetje op het blazoen van Eduard van Zuijlen of het failliet van een kandidaat, net op tijd om nog elegant via de achterdeur te verdwijnen?

Anders weten de Enkhuizer ambtenaren vast dat ze een nieuwe baas krijgen die regels in ieder geval naar eigen goeddunken toepast, of niet. Wat een afgang voor de ingang. Niet verheffend voor de beroepsgroep.
Bernard
De heer Van Zuijlen lijkt mij daarmee ook af voor Enkhuizen. Vergelijk dit eens met Jos van Rey die zelfs strafrechtelijk vervolgd is. Dit soort gedrag vind ik nog veel erger. Deze burgemeester is gewoon niet integer en moet gewoon weg uit de publieke sector. Bij een gekozen burgemeester zou deze man zeker niet gekozen zijn (dat zal wel voor bijna 80% van de huidige burgemeesters opgaan).
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Dat betekent dat ze de heer Kaynak moeten betalen en dat lijkt me meer dan terecht.
K. Brood / PO adviseur
Het is ongelofelijk dat een ViaViaVia verhaal leidt tot direct ontslag zonder hoor en wederhoor. Elke ambtenaar en bestuurder hoort dat te weten. De heer Van Zuijlen heeft zich daarmee ook gediskwalificeerd. Net als de wethouder in de regio Rotterdam die in haar vorige baan fouten had gemaakt, kan er geen sprake meer zijn van vertrouwen.
H. Wiersma / gepens.
Leuke binnenkomer in je nieuwe gemeente!
alexander / ambtenaar
Triest overheidheidsbestuur. Wat een onkunde, wat een dorpspolitiek. Als raadslid van Enkhuizen zou ik zeker vragen stellen. Zo'n affaire leidt niet tot al te veel vertrouwen. Benieuwd hoe de politiek van Enkhuizen zich opstelt.
Gerrit
Stel dat er sprake was van enig kritiek wat dan nog? Als ambtenaar krijg je dagelijks genoeg over je heen vanuit de interne en externe geledingen. Schandalige procedure! Wellicht was dat de reden dat hij ook bij de dokterspost was beland. De rollen tape zijn vast niet aan te slepen in Enkhuizen.
Peter / sr. adviseur
Schandalig om zo te handelen. Het verbaast mij dat betrokkene niet onmiddellijk een schorsingsverzoek heeft ingediend. De gemeente zal inderdaad moeten betalen. In ieder geval lijkt mij het volledige salaris, incl. vakantiegeld, verhogingen en evt. toelagen en dat vermeerderd met de wettelijke rente. Daarnaast lijkt mij een schadevergoeding wegens immateriële schade (aantasting van zijn goede naam) op zijn plaatst.
Bartho / Rotterdam
Met de komst van Van Zuijlen als burgemeester kan de naam Enkhuizen wel gewijzigd worden in Enghuizen.
Rian vd Berg
Ambtenaren moeten een gedragscode naleven en integriteitstoets doen. Je mag dus als ambtenaar zo maar alles op straat gooien van je werkgever? Vreemd dat de rechter daar niet aan heeft gedacht. Middels getuigenverhoor kon de rechter te weten komen of de verklaringen van de ambtenaar klopten.
Bernard
Griezelig hoor dat commentaar van Rian vd Berg. Een ambtenaar die kennelijk voortreffelijk zijn werk deed mag kennelijk zomaar ontslagen worden door gelul van een of andere luistervink dat weer doorgekletst wordt en dan mag deze meneer zomaar zonder enige vorm van wederhoor ontslagen worden? Prima en onvermijdbare uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. Van Zuijlen is een niet integere griezel. Als ik de raad van Enkhuizen was vroeg ik om een andere burgemeester en als ambtenaar zou ik mijn hart vast houden...
Advertentie