of 61869 LinkedIn

Provincieambtenaren blij met afschaffen jaargesprek

Natuurlijk zijn de provincieambtenaren blij met een salarisverhoging in hun nieuwe cao. Maar ook het afschaffen van de alouden functionerings- en beoordelingsgesprekken kan op veel goedkeuring van de provincieambtenaren rekenen.

Eind mei kwamen de partijen al tot een onderhandelaarsakkoord. Na een rondje provinciehuizen zijn ook de leden akkoord gegaan met hun nieuwe cao voor provincies. De vakbonden en het IPO hebben een akkoord bereikt over de arbeidsvoorwaarden tot eind 2018. Belangrijke winst voor de ambtenaren is 2 procent loonsverhoging. Maar tijdens de bijeenkomsten in het land was er ook blijdschap over andere zaken. Zoals de afschaffing van het traditionele jaargesprek.

Oud format
Het was een van de vruchten van co-creatie, het lange en intensieve voortraject. Na inventarisatie bij vakbondsleden en niet-leden bleek al snel dat provincieambtenaren geen heil meer zien in de ouderwetse manier van functioneringsgesprekken, aldus FNV-onderhandelaar Yoram Bovenkerk. ‘Het bleek dat werknemers maar ook leidinggevenden zich niet meer prettig voelden bij de traditionele gesprekscyclus. Ze ervaarden het oude format als een strak keurslijf’, legt hij uit. ‘Het is nu de bedoeling dat er gesprekken worden gevoerd op het moment dat er behoefte aan is. En dan gaat het niet zo zeer om het aloude lijstje met competenties, maar er wordt gekeken hoe er optimaal van je talent gebruikt kan worden gemaakt. Hoe je jezelf kunt ontwikkelen, wat voor opleidingen je wiult volgen. Op die manier wordt de focus veel meer op duurzame inzetbaarheid gelegd’.


Co-creatie

De provinciecao is het eerste grote succes dat voor een deel te danken is aan de onderhandelingsmethode genaamd co-creatie. Dat is erop gericht om succesvol samen te werken met een diversiteit aan betrokkenen. Het doel is om elkaar vanuit verschillende achtergronden te inspireren en samen oplossingen te ontwikkelen waar zoveel mogelijk overeenstemming bestaat. Door in een voortraject zoveel mogelijk betrokkenen van alle rangen en standen mee te laten praten krijgt de collectieve arbeidsovereenkomst meer draagkracht en dus meer waarde, is de overtuiging van de betrokken partijen.

Betrokkenheid

En ook bij de informatiebijeenkomsten op de provinciehuizen was de opkomst hoog. ‘Die was overigens ook bedoeld voor niet-leden’, benadrukt Bovenkerk. ‘Behalve het salaris leven de overige thema’s ook erg bij de provincieambtenaren, de betrokkenheid is groot’. Dat beaamt ook het Interprovinciaal Overleg (IPO) ‘Opvallend was de grote opkomst bij deze bijeenkomsten, tot wel 110 deelnemers. De cao leeft!’

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Maria de Korte (adviseur) op
Provincie 2 % en de gemeente ambtenaren krijgen 3,25 %
Doen het altijd beter dan de provincie en hun schalen zijn sowieso al hoger.
Apart fenomeen.
Door Jaap (adviseur, o.a. voorzieningen) op
Gemakkelijk voor een aantal managers ook. Dat functioneringsgesprekken niet werken ligt juist vaak aan leidinggevenden die niet sterk in hun schoenen staan. 'Duurzame inzetbaarheid' gaat in de nieuwe cao zoverdacht veel lijken op medewerkers pamperen in plaats van rendement halen uit hun dienstverlenende inzet.