of 58952 LinkedIn

Provincie Limburg wil meer trainees

Guido Derks, algemeen directeur van de provincie Limburg, waarschuwt voor toekomstige personeelstekorten als een ambtenarenbaan niet snel aantrekkelijker wordt gemaakt voor pas afgestudeerden.

Guido Derks, algemeen directeur van de provincie Limburg, waarschuwt voor toekomstige personeelstekorten als een ambtenarenbaan niet snel aantrekkelijker wordt gemaakt voor pas afgestudeerden.

Traineeships

Derks wijst in een interview met De Limburger onder meer op het snel dalende aantal aanmeldingen voor de traineeships waarmee starters op de arbeidsmarkt worden klaargestoomd voor een baan bij de provincie of gemeenten. Dat aantal lag in 2017 op 220 terwijl er vier jaar geleden bij aanvang van de traineeships nog meer dan drie keer zoveel aanmeldingen waren. Hoewel volgens Derks de nood nog niet aan de man is, dreigt er in de toekomst een probleem als de trend doorzet. Temeer vanwege de gemiddelde leeftijd in het huidig Limburgs ambtenarenapparaat op 49 jaar ligt en omdat de komende zeven jaar naar verwachting 15 procent van het ambtenarenbestand met pensioen gaat.

 

Aantrekkelijker maken voor jongeren

De provincie breidt om die reden het jaarlijkse aantal plaatsen binnen het traineeshipprogramma uit van 10 naar 30 en stelt jongeren die hun traineeship succesvol hebben afgerond een vaste aanstelling in het vooruitzicht. ‘We moeten de provincie Limburg een aantrekkelijker werknemer maken voor jongeren’, laat Derks aan Binnenlands Bestuur weten. ‘Een belangrijke manier om dat te doen is door jongere werknemers meer bestaanszekerheid te bieden. Maar dan moeten onze gemeentelijke partners daar ook nog in mee willen gaan.’ Omdat de tweejarige traineeships behalve een opdracht bij de provincie ook een opdracht bij een grote en een kleine gemeente behelst, heeft Derks ook de hulp van Limburgse gemeenten ingeroepen. Afgelopen jaar namen de gemeenten Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Leudal, Maastricht, Schinnen, Sittard-Geleen, Venlo en Weert in dat kader al deel aan de traineeships.

 

Campagne

Ook start de provincie binnenkort een campagne om het aantal jonge talenten dat zich meldt voor de ambtelijke traineeships op te krikken. ‘Dat wordt een landelijke wervingscampagne, bijvoorbeeld via de media en de universiteiten. Omdat we als provincie steeds meer economische beleidsactiviteiten ontplooien en samenwerkingen aangaan, moeten we in toenemende mate concurreren met het bedrijfsleven om personeel met de juiste competenties. Zo hebben we bijvoorbeeld steeds meer behoefte aan financieel experts en privaatjuristen. Voor een goede selectie-pool is het van belang dat we jaarlijks zeker tussen een paar honderd aanmelders kunnen blijven kiezen.’ Van de kosten van de wervingscampagne is nog geen raming gemaakt. Wel laat Derks weten dat het bijscholingsbudget voor het huidige ambtenarenbestand dit jaar wordt opgehoogd van 1,4 naar 1,8 miljoen euro.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door p op
Aandacht voor starters is mooi, maar zijn er ook mid term trainee programma's? (of senior).

Volgens mij valt er een wereld te winnen met mobiliteit
Door J. de Niet (fin. adviseur) op
In mijn branche valt het nog mee met een kwalitatief goede instroom van jonge mensen. Maar ik hoor op andere afdelingen dat het inderdaad een probleem wordt. Dit komt enerzijds omdat de afgelopen 20 jaar de overheid door politiek en bedrijfsleven als klaagmuur is gebruikt in plaats van als partner. Gevolg, minder geld, minder kwaliteit, minder service, minder aandacht, minder vakmanschap. Ik geef een tip, nodig middelbare scholieren van HAVO/VWO uit voor een ochtend snuffelstage op het gemeentehuis met een aantrekkelijk programma. Een op de vijf blijkt dan geinteresseerd te zijn geraakt!