Advertentie
carrière / Nieuws

Privilegetraining voor Amsterdamse ambtenaren

Amsterdam gaat onderzoeken wat het kost om alle ambtenaren op ‘privilegetraining’ te sturen. Zo’n training moet de ambtenaren ervan bewust maken van witte privileges en vooroordelen

19 juli 2019
discriminatie-racisme.2.JPG

Amsterdam gaat onderzoeken wat het kost om alle ambtenaren op ‘privilegetraining’ te sturen. Zo’n training moet de ambtenaren bewust maken van witte privileges en vooroordelen.

Intersectioneel

Het plan om de ambtenaren op een training over ‘wit en intersectioneel privilege’ te sturen staat in het Werkplan Aanpak Arbeidsmarktdiscriminatie 2019-2020 van wethouder Rutger Groot Wassink van Sociale Zaken, Diversiteit en Democratisering. Zo’n training moet ambtenaren bewust maken van zogenaamde ‘witte privileges en intersectionele privileges', waarmee bedoeld wordt dat discriminatie vaak de optelsom is van een veelvoud van factoren.

Norm

In het plan wordt ook een onderzoek aangekondigd naar manieren om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Wanneer er sprake is van discriminatie door bedrijven, dan wil de gemeente die bedrijven met naam en toenaam bekendmaken. Groot Wassink vindt niet dat hij daarmee op de stoel van de rechter gaat zitten. ‘De gemeente stelt de norm en maakt duidelijk dat discriminatie ontoelaatbaar is,’ zo staat in het werkplan.

Serious games

Daarnaast wordt een serious game ontwikkeld die de gemeentemedewerkers bewust moeten maken van hun mogelijke vooroordelen en zal Amsterdam mystery guests in gaan zetten om te kijken of er sprake is van discriminatie in het sollicitatie- en aannamebeleid.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Is goed, als ze het maar uit eigen zak betalen!
ALS HET MAAR GEEN BELASTINGGELD KOST DAN IS HET OK, ANDERS NIET DOEN! IS DIEFSTAL VAN DE BURGER
insider / insider
Misschien moeten we een IQ test verplicht stellen voor wethouders in Amsterdam, dit gaat nergens meer over.



Populaire linkse trends die overwaaien uit Amerika, voortkomend uit een gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel en een slechte arbeidsethos, waardoor de 'tegenslagen' in het leven vooral worden toegeschreven aan factoren (liefst andere mensen dan zichzelf) waarop zij zogenaamd geen invloed hebben, en stellen daardoor oneerlijk behandeld worden. Het liefst nog een ander kleurtje hebben, want dan is discriminatie tegenwoordig al vanzelfsprekend (je maakt dan immers op voorhand al deel uit van een minderheidsgroep die positieve discriminatie geniet).



Als witte privileges écht zouden bestaan, zijn er geen gekleurde studenten op universiteiten en is er geen gekleurde miljonair te vinden. Beide zijn onjuist.



Ga terug naar de klassiek liberale opvatting over eigen verantwoordelijkheid, hard werken om zelf iets op te bouwen en te bereiken. Dan zie je dat er veel mogelijk is, ongeacht je huidskleur. Het is een mentaliteitsprobleem, veelal binnen een generatie (generatie Y oftewel de millennials, waar ik zelf ook onder val) gecombineerd met beperkte intelligentie en meer oog voor materialistische rijkdommen dan geestelijke rijkdom. Dat is de reden dat zij niet succesvol zijn (althans wat zij als succes bestempelen).



Laten we deze generatie opvoeden tot krachtige mensen die voor zichzelf kunnen zorgen, in plaats van 'bewustwording' van fabeltjes. Dan hoeven ze ook niet meer te wijzen naar mensen die het wél voor elkaar hebben en blijkt ineens dat witte privileges in Nederland, helemaal niet bestaan.



Boris
....je zal er maar werken.



Helemaal van het padje daar.



A.Stuiver
Ik sta er niet achter. Ik zou eerder beleid maken van mannen in de leeftijdscategorie 25 tm 45 jaar die niet werken, daar valt een wereld te halen. Niet alleen in Amsterdam, maar in heel Nederland.
M. Kap
Wanneer gaan ze in Amsterdam nu eens aan de slag met de serieuze problemen daar ivm dit soort lachwekkende zaken
Gerben
Welke privileges? Je bent maar gemeenteambtenaar met al 15 jaar geen fatsoenlijke CAO en met een schandalige populist als werkgever.
Martin / Jur. medewerker
Ik zou het erg interessant vinden om eens te horen wat gekleurde ambtenaren hier nou van vinden. Laat van je horen, vind je dit nu terechte maatregelen?
Janneke
In plaats van alle ambtenaren op cursus te sturen (dat zijn er 15.000) is het voordelig en effectiever om degene die zich gediscrimineerd voelen op cursus te sturen en ze leren zich weerbaarder op te stellen en hoe je wel succesvol kunt zijn.

Er zullen zeker overal in de maatschappij en in de wereld witte privileges zijn maar dat weerhoudt je niet van zelf aan de slag te gaan.

En hoe kan het dat je geen baan kunt vinden (misschien niet de ideale baan). Bedrijven schreeuwen om werkkrachten.

Gemeente ga naar de bedrijven en kijk zelf waarom ze niemand kunnen vinden, zoeken ze niet teveel de ideale persoon? willen ze goed opgeleide mensen kant en klaar afgeleverd? Laten de bedrijven zelf de mensen ook opleiden en goed betalen.
H. Wiersma / gepens.
Misschien dit college naar huis en op cursus sturen?
Bernard
Artikel 1 van de Grondwet: 'Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.' Ambtenaren naar cursussen 'wit privilege' sturen is in strijd met dit anti disciminatie artikel uit de Grondwet. Iemand die hier anders over denkt mag het aan mij uitleggen.
Advertentie