Advertentie
carrière / Nieuws

Principeakkoord cao gemeenteambtenaren

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de vakbonden hebben vrijdag een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren. In twee jaar tijd stijgen de lonen met 6,25 procent, aldus de bonden en de VNG.

28 juni 2019
Akkoord-shutterstock-548812693.jpg
Shutterstock

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de vakbonden hebben vrijdag een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren. In twee jaar tijd stijgen de lonen met 6,25 procent, aldus de bonden en de VNG.

Lonen in vier stappen omhoog

De cao Gemeenten geldt voor 160.000 ambtenaren, van vuilnismannen tot kantoorpersoneel en heeft een looptijd van 1 januari 2019 tot 1 januari 2021. De lonen gaan in vier stappen omhoog: per 1 oktober 2019 met 3,25 procent, 1 procent per 1 januari 2020, 1 procent per 1 juli 2020 en 1 procent per 1 oktober dat jaar. Daarnaast krijgt iedereen die op 28 juni 2019 in dienst was, een eenmalige uitkering van 750 euro.

Weer om tafel

Het overleg tussen de partijen begon in december vorig jaar, maar liep in april vast omdat de partijen het niet eens konden worden, onder meer over een loonsverhoging. De afspraak om weer om de tafel te gaan, kwam begin deze maand tot stand op het jaarcongres van de VNG. Daar protesteerden de vakbonden FNV Overheid, CNV Overheid en CMHF tegen het in hun ogen te karige loonbod van de VNG.

Tegemoetkoming in ziektekosten

De bonden zijn niet alleen blij met de loonsverhoging, ze benadrukken dat ook een andere 'langgekoesterde wens' in vervulling gaat. De tegemoetkoming in de ziektekosten is voortaan op alle medewerkers van toepassing en niet meer alleen voor mensen met een bepaalde ziektekostenverzekering. Dit kan bijna 300 euro per jaar uitmaken.

Voorleggen

De gemaakte cao-afspraken worden nog voorgelegd aan de vakbondsleden. Als zij akkoord gaan, wordt de cao van kracht. (ANP)

Reacties: 50

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bas / ambtenaar
De FNV faalt opnieuw:

- Lagere inflatiereparatie dan in andere overheidscao’s

- Inflatiereparatie gaat pas in het najaar in, de hogere prijzen al op 1 januari.

- Lagere loonschalen krijgen per saldo inflatiereparatie, vanaf schaal 7 is het beknibbelen.

- Geen extra uitkering voor de 20% vakbondsleden.



Het slechte akkoord is begrijpelijk, nu naar buiten kwam dat de FNV 3 miljoen euro voor zichzelf pakte. https://www.binnenlandsbestuur.nl/ambtenaar-en-c …
Ambtenaar
Pfff... ben er niet van onder de indruk, eerder teleurstellend! Dus stem tegen.
Jan / Beleidsmedewerker
De eerste verhoging per 1-10-19? Niets met terugwerkende kracht tot 1-1-19? Die maanden hebben de bonden toch maar mooi weg gegeven!

Helaas ging de BTW verhogingen, verhoogde energieprijs etc wel per 1-1-19 in..
Pipo / Ambtenaar
Ze hebben het weer gepresteerd om "NIET" met terugwerkende kracht en concept cao af te spreken. Wat een prutsers. In onderstaand artikel wordt nog gezegd dat we "Natuurlijk gaan spreken over terugwerkende kracht van de afspraken". Nou weten we ook weer wat dat inhoudt:-(
Pipo / Ambtenaar
Nu met link naar het artikel: https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/sectornieuws/fn …

Trouwens we gaan ook weer twee jaar ouwehoeren over verlof en vitaliteit. Zijn we ook weer 4 jaar verder voordat zoiets geregeld is.
Frits
En met dit resultaat heeft De Haas zich ook dit jaar weer verzekerd van een kerstpakket van de VNG. Prutser...



Een verhoging vanaf 1 oktober 2019. Jezus, dan boer je bijna een heel jaar achteruit ten opzichte van de inflatie.



En beste VNG, nu hebben jullie duidelijk gemaakt hoe jullie over je personeel denken: derderangs ambtenaren ten opzichte van Rijk en Provincie.
Marco de Zwarte / Beleidsadviseur
Goed om te lezen dat de vitaliteitsregeling "voor jong en oud", waar de FNV zo lang voor heeft ingezet, het uiteindelijk niet heeft gehaald. Want in de praktijk zou het er natuurlijk op neerkomen dat alleen de zestig-plus generatie ambtenaren hier van zouden profiteren. Het principe-akkoord dat er nu ligt doet recht aan iedereen die in dienst is bij een gemeente, ongeacht of je junior beleidsadviseur bent of al veertig jaar in dienst bent. Ik mag er toch vanuit gaan dat de bonden dit akkoord met een positief advies aan hun leden voorleggen, en dat er ook (overwegend) voor het voorstel wordt gestemd. Stemmen de FNV-leden dit voorstel weg, dan stel ik voor de FNV per direct op te heffen omdat op dat moment overduidelijk is dat de FNV alleen een select groepje oudere ambtenaren vertegenwoordigd.
Iwan / Beleidsmedewerker
Met verbazing kennis genomen van dit akkoord. FNV zet in op 5 procent en de overige bonden op 4 procent over 2019 en halen verhoudingsgewijs voor gemeenteambtenaren nog geen procent binnen voor 2019. Hoe je hier tevreden over kan zijn is me een raadsel. Het is een volstrekt gebrek aan respect van vng en een totaal gebrek aan competentie van de onderhandelaars van de vakbonden. De verdere fasering van de procenten in 2020 is eveneens lachwekkend. De vakbonden zijn niet blij met deze loonontwikkeling maar wel met de fooi van een zwaar belaste 750 euro en de tegemoetkoming in ziektekosten waar je gedwongen wordt een peperdure aanvullende verzekering af te sluiten om hiervoor in aanmerking te komen. Na het vorige akkoord waar we de verhoging zelf gefinancierd hebben uit onze eigen pensioen is dit akkoord nog treuriger. Rutte en DNB roepen dat de lonen omhoog moeten maar voor gemeenteambtenaren is het blijkbaar gerechtvaardigd om de tekorten in het sociaal domein als reden aan te merken om nagenoeg geen loonontwikkeling voor gemeenteambtenaren te realiseren in 2019. We kunnen niks anders doen dan dit akkoord te verwerpen en ons te beraden waarom je dit soort vakbonden nog zal financieren met je lidmaatschap en maandelijkse contributie. Ze hebben nu toch wel bewezen dat onderhandelen en de belangen van ons als medewerkers behartigen niet kunnen. Wat een incompetentie. De reactie van Marco de Zwarte snap ik al helemaal niet. Ik zou niet alleen FNV opheffen maar alle vakbonden die aan tafel hebben gezeten om tot dit akkoord te komen.
Martin / Zzp-er
Die Marco snapt het nog steeds niet. Even de feiten; begin jaren 80 heeft de overheid 30 miljard uit het ABP gehaald ter stimulering van de economie. Dit is nooit terug gestort en was de inleg van de huidige 60+ generatie. Dus dat er in de vorm van een vitaliteitsplan iets van deze roof wordt gecompenseerd is normaal. Daarnaast proef ik iets van jaloezie??
Van Dam
6,25% lijkt veel, maar weten jullie dat het maar 2,94 % effectief is over 24 maanden.



Als je met terugwerkende kracht per 01-01-2019 éénmalig 2,94% erbij zou krijgen, is dit gelijk aan 6,25% die nu in 4 stappen wordt verspreid.



Het is gewoon een trucje om zo laat de loonsverhoging toe te passen.



Reken het zelf maar uit, dan zul je zien dat je bedrogen wordt.



Een ambtenaar met een bruto salaris van 3000, gaat er dus netto 50 euro gemiddeld over 24 maanden op vooruit. Koopkrachtverlies dus!!



En niet vergeten dat ze dit trucje voor volgende CAO weer gaan toepassen, dus je zit bijna 3 jaar weer opgescheept met een fooi.



Bas / Ambtenaar
De Haas is wat mij betreft een faalhaas. Wat een drama cao. Nooit meer lid van de vakbond. Schandalig!!!
Martin / Beleidsmedewerker
Van Dam heeft helemaal gelijk. Misschien kan hij/zij de volgende keer mee onderhandelen. Kom op Vakbonden, laat zien wat je nog waard bent in het Vitaliteitstraject. Haal wat terug van de 30 miljard die ze uit het ABP gestolen hebben.
Mandje / gemeente ambtenae
Ik zeg een schandalig bod. Per 1 oktober er pas iets bij. Van die €750,00 blijft netto ook niet veel over. Alle lasten gingen per 1 januari al omhoog en voor de collega's die huren stijgen de lasten met ingang van maandag nog verder. Na meer dan 30 jaar lid van het FNV zeg ik de bond op! Kan ik van die twee tientjes wat nuttigs gaan kopen.
B. Oomen
Wat een belediging en harde klap in het gezicht van 160.000: mensen. Dit s nog een 3% per jaar effectief. Is dit het resultaat en voordbeeld van de oproep va de heer Rutte? Hier kan je alleen maar tegen zijn.
Erik / Secretaris
Hier word ik diepdroevig van. Dit kan ik mijn mensen echt niet uitleggen. Sorry NG en FNV cs. Een leuk bod voor een éénjarige CAO, maar een belediging als dit voor twee jaar zou gaan gelden.
Marleen de Feijter / Beleidsmedewerker
Beledigend!
Els Dek / Medewerker RO
Dit kan niet waar zijn..... Ambetnaren worden miv 1 januari as gelijk gesteld aan “ gewone” medewerkers. Prima, maar dan ook financieel aub.
Jack / Voorman buitendienst
Mijn huur gaat vanaf maandag 4% omhoog. Kan iemand mij vd FNV ff uitleggen hoe ik dit cao voorstel van 3,25% dan als een loonsVERHOGING kan zien.....
Martin / Zzp-er
Ik ben bang dat de bonden zich nu ook met een kluitje in het riet laten sturen met het vitaliteitsbeleid wat gekoppeld gaat worden aan het pensioenakkoord. De bonden hebben gezegd vanaf 60 jaar, 60% werken 80% salaris 100% pensioen. Ik ben benieuwd of de bonden zich aan hun woord houden. De leeftijd van 60 jaar zullen ze waarschijnlijk ook al loslaten...wanneer worden zij is slagvaardig?
Ambtenaar
Verhoging pensioenpremie afgelopen jaar en komende jaren ook maar ff vergeten! Wat een droevenis dit zgn akkoord.
Arjan
We gaan er weer mooi op achteruit.
rob
Je gaat er gewoon met koopkracht op achteruit met deze CAO. Per 1 oktober pas een correctie met bijna de inflatie. En de verhoging in 2020 hobbelt daar achteraan. Vergeleken met de rijks- en provincieambtenaren is dit echt een lachertje. Ik ga er toch vanuit dat hier tegen gestemd gaat worden? Maar goed, wie in deze tijd is nog lid van de vakbond om in die positie te zitten? Het wordt echt tijd dat andere partijen gaan onderhandelen over de CAO.
Bas / Ambtenaar
Niet meer serieus te nemen, de vakbonden. Dus tot en met sept 2019 een fooi van bruto 750. En pas op 1 oktober 2020 de 3e procent erbij. Alsof de kosten in 2020 ook stapsgewijs oplopen. En dan hebben we het nog niet eens over de verhoging van de pensioenpremies.... Een schandalig onderhandelingsakkoord!
Nico / Medewerker
Aan allen die zeggen te zijn teleurgesteld in de vakbond, probeer je eens voor te stellen waar we zouden staan zonder de bonden........
rob
@nico. Dat is eenzelfde argument om te zeggen waar we zouden zijn als er bijvoorbeeld geen internet zou zijn. De vakbonden zijn er nu eenmaal en dit is geen marktconform akkoord in lijn met de andere overheden .
Jeroen / ambtenaar
Vakbond schaam je. Dit is een loonsverhoging van 2,9% per maand over 2019. Waar is de 5%. Ik zie het lidmaatschap bij de FNV niet meer van toegevoegde waarde. Bij deze opgezegd.
Tevreden ambtenaar / Applicatiebeheerrder
Wat een jankeballen reageren er toch weer allemaal. 3,25% is prima en zit aan de bovenkant in vergelijking met andere cao’s. Ter compensatie van de ingangsdatum 1oktober krijg je een éénmalige uitkering van 750 euro. Voor de één wat meer dan die 3,25% voor de ander iets minder. Een compensatie voor de ziektekosten nu voor iedereen en niet meer voor alleen bepaalde pakketten. Oké, de 3% in drie stappen had beter gekund maar het blijft geven en nemen. Compliment voor de vakbonden waarvan ik overigens geen lid ben.
Erik / Gemeente ambtenaar
@ Nico, niemand kan me uitleggen waarom Provincie en Rijk een veel betere cao hebben gekregen tov gemeente. Ook de ingang per 1-10-2019 gaat tegen alle logica in, de prijzen zijn per 1-1-2019 gestegen. Koopkracht verhogiing is er dus niet. Als je het werk doet, doe het dan goed vakbonden. Triest, heel triest.
criticus
Als de 750,- meegerekend wordt, blijkt dat in 2019 een loonsverhoging van 2,6% geldt voor ambtenaren die ca. 3500 bruto per maand verdienen. Oftewel de verwachte inflatie. Degenen die meer verdienen gaan erop achteruit. Voor 2020 komt het op een loonsverhoging van ca. 1, 7 %. Net boven de verwachte inflatie van 1,4%. Geen deal om heel enthousiast van te worden...
Christiaan Charite / Beleidsmedewerker mediation bezwaar en juridisch advies
Wat weer een negatieve reacties. Als jullie verandering of meer willen is langs de zijlijn roeptoeteren erg makkelijk. Bij de actie bij het VNG congres waren nog geen 100 mensen (waaronder ik). Waren degenen die nu klagen daar ook ? Als je verandering wil moet je eerst actief worden. Goed gedaan Bert de Haas !!
criticus
De vakbonden liepen in april weg, omdat de VNG slechts 4,9% bood over 2 jaar. De nu gesloten deal is met 6,25% hoger op lange termijn, maar voor de jaren 2019 en 2020 komt het slechts op 4 % neer. VNG wrijft opnieuw in zijn handjes...
Erik / Gemeente ambtenaar
Over 2019 is er koopkrachtverlies, zo simpel is het. Een slechte deal mag je best bekritiseren!
Hoekstra / Ambtenaar
Mijn ervaring is: hoe meer gegoochel met eenmail, ingangsdatum, stapjes hoe minder er overblijft van de loonsverhoging. Ook nu is er sprake van een Hans Kazan-Cao. Jongeren: blijf weg bij de gemeenten. Hoon en afkeuring is het hoofdbestanddeel van de beloning. Behalve als het je lukt om via detacheerders en andere constructies en dus buiten de Cao om ingehuurd te worden. Dan ben je spekkoper. Want daar geven de managers bij gemeenten zonder morren 10 tot 20% opslagen op de Cao's aan uit. Modern, flexibel, jong maar duur...
Erik / Gemeente ambtenaar
In 2020 is er ook koopkrachtverlies door het te laat in het jaar compenseren van de hogere kosten. Wie verzint zo'n akkoord ?
Erik / Gemeente ambtenaar
Over 2019 is er koopkrachtverlies, zo simpel is het. Een slechte deal mag je best bekritiseren!
rekenambtenaar / rekenaar
Rekent u even mee?

Ik zit in schaal 10a

Dan is die 750,00 omgerekend een loonsverhoging van 1.94 procent. dan 3,25 procent voor de laatste drie maanden van het jaar:

(9 x 1.94) + (3x3.25) / 12 = 2,27 procent loonsverhoging over heel 2019!



en over 2020

(1 x12) + (1x6) + (1*3) / 12 = een schamele 1.75% procent over heel 2020!!



Vakbonden, gaat u eens diep schamen voor dit loonbod ver onder de inflatie!!!
Erik / Gemeente ambtenaar
Over 2019 is er koopkrachtverlies, zo simpel is het. Een slechte deal mag je best bekritiseren!
Erik / Gemeente ambtenaar
Mijn bedrijfsplan was al klaar en goedgekeurd en heb voor het najaar al een contract getekend met een gemeente. Blij dat ik geen ambtenaar meer ben. Voor zzp-ers zorgen gemeenten veel beter dan voor het eigen personeel. Ik ga er heel veel procenten op vooruit, dank je wel VNG
Dirk / Teamleider
Wat een negatieve reacties tot op heden; als ik mijn salaris vergelijk met het bedrijfsleven (afgezet tegen 36 uur) incl. de komende verhoging, durf ik nooit meer te klagen. Genieten van je baan, tevreden zijn met je prima salaris of.... doen wat er in de reacties veel wordt geroepen; snel solliciteren!
Martin
De rekenaar heeft helemaal gelijk. Wakker blijven bonden, dit is veel te weinig! Is de 750 euro wel pensioendragend? Gewoon met terugwerkende kracht.
Ouwens / Adviseur in gemeentedienst
Het is zoals vele gemeenten zelf weer niet zoals het wordt voorgesteld. Wel zgn marktconform acteren maar bijbehorende beloning niet bespreekbaar. “Er zijn collegas die al 30 jaar hetzelfde verdienen” is het antwoord tijdens salarisbesprekingen.. Dit voorstel is dus NIET zoals het wordt gepresenteerd maar de zoveelste sigaar uit eigen doos.. Feit blijft wanneer onoverkomelijk dan maar andere job of laat je extern inhuren. Met collegiale groet??
Heide / Salarisadministrateur
Rekenaar: als je in schaal 10A zit, dan heb je een prachtig salaris. Doe ook een rekenrondje voor iemand in schaal 6 en dan is de verhoging aanzienlijk hoger. En terecht!

Ik ben gewoon blij met dit akkoord. Niet tevreden? De arbeidsmarkt was nog nooit zo mooi om te switchen - zelfs naar een vakgebied dat je nog niet kent zijn er mogelijkheden.
Frits
@Heide



Dus als je in 10A zit mág je niet constateren dat er slecht voor je is onderhandeld?



En waarom is het terecht dat er voor schaal 6 een beter resultaat wordt geboekt dan voor de andere schalen? Er wordt op alle fronten genivelleerd dus waarom óók nog een keer door een vakbond? Het toont alleen maar aan dat de vakbonden niet zijn mee ontwikkeld met het concept van 'de arbeider'. Vakbonden? Alleen voor bejaard en laaggeschoold.
Hoekstra / Ambtenaar
Die 750 werkt denivellerend. Dat staat als een paal boven water. Nivelleren of denivelleren is iets dat niet via de Cao geregeld moet worden. Dan krijg precies wat je niet moet hebben: tweespalt en verdeeldheid. Zie hieronder de bijdragen over iemand in schaal 10a. De FNV heeft er een handje van om voor de lagere schalen extraatjes binnen te halen. De achterban nietwaar. Maar bedenk wat de Amerikanen zeggen: defided we beg, united we negotiate.
Rekenambtenaar / rekenaar
Ok, voor schaal 6 komt het iets hoger uit in 2019 maar ook nog niet om naar huis te schrijven. En ook voor schaal 6 rest in 2020 slechts en schamele 1.75% procent. Bijzonder laag als je je bedenkt dat er momenteel een opwaartse inflatiedruk heerst. Dus ook voor de " arbeider" heeft de bond een slecht resultaat neergezet.
jantje van der hoven / de sjaak
zoals verwacht gaat de verhoging pas in op 1-10 en niet met terugwerkende kracht vanaf 1-1. Lekker gewerkt pik!

Wat een teleurstellend resultaat. De VNG is de grote winnaar, die eenmalige 750 bruto maakt dat verlies echt niet goed.
Jeroen / Gemeenteambtenaar
Ik lees weer een hoop negatieve reacties en misschien wel terecht, 6,25% over twee jaar is maar net boven de inflatie zeker als je bedenkt dat we nog een behoorlijke inhaalslag te maken hebben omdat we de 10 jaar hiervoor geconfronteerd werden met loonstijgingen onder de inflatie. Maar als al die reageerders samen met hun collega's nou eens lid zou worden van een vakbond of desnoods zelf een nieuwe vakbond zouden oprichten omdat ze zich niet thuis voelen bij het FNV of de CNV dan zouden we als medewerkers een stuk sterker staan bij de onderhandelingen en waarschijnlijk ook meer uit het (onderhandelings) vuur kunnen slepen.
jantje van der hoven / de sjaak
@Jeroen, dit is een beetje kip en ei verhaal.... Moeten we lid worden van een vakbond met deze resultaten?

Of als we massaal lid worden zal het dan beter gaan. Who knowes...
Tinus
Gematigd tevreden. Had beter gekund, maar ook veel slechter, zoals meermaals in voorgaande onderhandelingen is gebeurd. Ik denk dat de bonden er nooit eerder zoveel uit hebben gesleept en dat de recentelijke uitspraken van Rutte hiertoe zeker hebben bijgedragen.
andere kijk / ambtenaar
Indachtig het spreekwoord klagers hebben geen nood kun je uit de vele negatieve reacties toch wel vaststellen dat het allemaal best meevalt.
Advertentie