of 59821 LinkedIn

Principeakkoord cao gemeenteambtenaren

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de vakbonden hebben vrijdag een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren. In twee jaar tijd stijgen de lonen met 6,25 procent, aldus de bonden en de VNG.
64 reacties

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de vakbonden hebben vrijdag een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren. In twee jaar tijd stijgen de lonen met 6,25 procent, aldus de bonden en de VNG.

Lonen in vier stappen omhoog

De cao Gemeenten geldt voor 160.000 ambtenaren, van vuilnismannen tot kantoorpersoneel en heeft een looptijd van 1 januari 2019 tot 1 januari 2021. De lonen gaan in vier stappen omhoog: per 1 oktober 2019 met 3,25 procent, 1 procent per 1 januari 2020, 1 procent per 1 juli 2020 en 1 procent per 1 oktober dat jaar. Daarnaast krijgt iedereen die op 28 juni 2019 in dienst was, een eenmalige uitkering van 750 euro.

 

Weer om tafel

Het overleg tussen de partijen begon in december vorig jaar, maar liep in april vast omdat de partijen het niet eens konden worden, onder meer over een loonsverhoging. De afspraak om weer om de tafel te gaan, kwam begin deze maand tot stand op het jaarcongres van de VNG. Daar protesteerden de vakbonden FNV Overheid, CNV Overheid en CMHF tegen het in hun ogen te karige loonbod van de VNG.

 

Tegemoetkoming in ziektekosten

De bonden zijn niet alleen blij met de loonsverhoging, ze benadrukken dat ook een andere 'langgekoesterde wens' in vervulling gaat. De tegemoetkoming in de ziektekosten is voortaan op alle medewerkers van toepassing en niet meer alleen voor mensen met een bepaalde ziektekostenverzekering. Dit kan bijna 300 euro per jaar uitmaken.

 

Voorleggen

De gemaakte cao-afspraken worden nog voorgelegd aan de vakbondsleden. Als zij akkoord gaan, wordt de cao van kracht. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door A. Brouwer (fiscaal adviseur) op
De FNV faalt opnieuw:
- Lagere inflatiereparatie dan in andere overheidscao’s
- Inflatiereparatie gaat pas in het najaar in, de hogere prijzen al op 1 januari.
- Lagere loonschalen krijgen per saldo inflatiereparatie, vanaf schaal 7 is het beknibbelen.
- Geen extra uitkering voor de 20% vakbondsleden.

Het slechte akkoord is begrijpelijk, nu naar buiten kwam dat de FNV 3 miljoen euro voor zichzelf pakte. https://www.binnenlandsbestuur.nl/ambtenaar-en-c …
Door Gerben op
@Rekenaar
Voordeel van het aanhouden van het lidmaatschap is dat je (weer) NEE kan stemmen. Nadeel is dat een deel van de stemmers ogenschijnlijk enkel gaan voor het korte gewin (lees: het periodieke verlies).

Alle overheidslagen om ons heen tikken ruim de 7% aan over HEEL 2019 en 2020. Wij halen met de uitgestelde betaling en de schamele 6% alweer niet de koopkrachtgrens.
Door Rekenaar (medewerker) op
Wederom geen beste beurt voor de onderhandelaars van de vakbond omdat ze de VNG door deze overeenkomst weer allerlei bezuinigingen laten binnenhalen.
Zoals de opgeschoven datum van ingang van de nieuwe CAO - 9 maanden loonsverhogingen ingeboekt.
En de eenmalige uitkering van € 750,00 telt niet mee als structurele loonsverhoging - geen bijkomende verhoging van het IKB neem ik aan!.
Ook ik overweeg zwaar mijn vakbondslidmaatschap op te zeggen ook al realiseer ik me dat de onderhandelingspositie met iedere opzegging zwakker van wordt.
Heeft ook te maken met het zogenaamde pensioenakkoord waar we ondanks blije gezichten van de vakbond nog wel bittere pillen voor gaan slikken.
Verlaging AOW-leeftijd gaat echt niet gelijk op met de verlaging van de pensioenleeftijd!! Iedereen die nu blijmoedig denkt eerder te mogen stoppen met werken
met behoud van pensioen heeft het helemaal mis. De "gelukkigen" die nu door dit akkoord eerder hun AOW-leeftijd bereiken gaan dat grotendeels zelf betalen door een pensioenverlaging. Eerder stoppen met werken staat immers gelijk aan minder pensioenopbouw zo wordt nu al geredeneerd bij het ABP!!!
Door Gerrit op
Het Rijk heeft nog diverse uitdagende functies. Solliciteren zou ik zeggen.
Door Chantie (Ambtenaar ) op
Cazemier heeft makkelijk praten. Door zijn functie valt hij onder de CaO voor rijksoverheid. Die zag er aanzienlijk beter uit dan dit lachertje. Dat is wel makkelijk praten als het je zelf niet treft. Wat debiel trouwens loonsverhoging pas per 1 oktober in laten gaan....terwijl de oude afliep per januari. Wie verzint zoiets nu????
Door Klaas (Informatie-architect) op
Wat een waardeloos en nodeloos ingewikkeld Cao-akkoord. De slarisstijging is veel te laag om de inflatie te kunnen corrigeren. Ook de eenmalige uitkering van 750 compenseert de hoge kosten in januari tot en met september niet.
Door Erik-Jan (ex ABP-medewerker) op
Eenmalige uitkeringen in de loop van het jaar worden onder het pensioenreglement-ABP, altijd het volgende jaar pensioengevend, omdat het pensioengevend inkomen altijd in januari van enig jaar wordt vastgesteld. En in januari was dit akkoord nog niet bekend.
Dus wél pensioengevend, maar met enige vertraging. Hetzelfde geldt voor verhogingen die niet op 1 januari maar later ingaan in het jaar.
Door Frits op
@Nora:

Een eenvoudige excel-formule leert dat het omslagpunt rond de 2500 euro bruto per maand ligt. Was er puur voor inflatie gecorrigeerd vanaf 1 januari 2019 (zeg 2,6 % https://nl.inflation.eu/inflatiecijfers/nederlan … ) dan kom je met 3,25 % vanaf oktober 2019 en 750 bruto ongeveer uit (1000 euro extra per jaar aan extra kosten (gesteld dat de kosten voor inflatie ook gelijk opgaan met je inkomen) en 1000 euro bruto in 2019).

Maar zit je boven de 2500 euro bruto (ik vermoed zo'n 70% van de ambtenaren) dan heb je gewoon koopkrachtverlies in 2019. Daarnaast zal die 750 euro ook wel niet pensioendragend zijn waardoor het nog minder voorstelt...
Door de vries (ambtenaar) op
@nora: dat is dus het probleem: die 750 werkt voor ieder brutoloon anders uit. Het is 750 euro voor 9 maanden ofwel 83 euro per maand. Deel dat door je brutoloon en je hebt de stijging, vermenigvuldig dat met 9 en tel er 3 x 3,25 bij op. Dat totaal deel je door 12 je hebt de gemiddelde stijging in 2019. Hoe lager je loon, des te hoger de stijging in procenten. FNV contractje dus.
Door Simon (Beleidsadviseur) op
Blijkbaar zet het vng in de onderhandelingen met de bonden betere onderhandelaars in dan in de onderhandelingen met het Rijk over decentralisering. Ook hebben ze een prima marketingafdeling die dit verhaal weer mooi verkoopt.