of 64707 LinkedIn

'Politie gaat slecht om met interne kritiek'

De politieorganisatie gaat nog steeds niet goed om met interne kritiek, vinden de NPB en collega-politievakbond ACP. Politiemensen die zich kritisch uitlaten worden niet altijd serieus genomen, gepest of hun wordt het leven op een andere manier zuur gemaakt. Vooral de ACP ziet een structurele houding en wil daarover in gesprek met korpschef Erik Akerboom en eventueel minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie.
4 reacties

Bij de komst van de Nationale Politie, in 2013, is ontdekt dat er bijna 3000 agenten ziek thuis zitten die nauwelijks contact hebben met hun werkgever. Dat zei voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB) donderdag in EenVandaag. Het gaat vaak om mensen die kritiek hebben geuit. Volgens hem deelt het UWV jaarlijks boetes uit aan de Nationale Politie voor het niet goed omgaan met zieke werknemers.

Niet serieus 

De politieorganisatie gaat nog steeds niet goed om met interne kritiek, vinden de NPB en collega-politievakbond ACP. Politiemensen die zich kritisch uitlaten worden niet altijd serieus genomen, gepest of hun wordt het leven op een andere manier zuur gemaakt. Vooral de ACP ziet een structurele houding en wil daarover in gesprek met korpschef Erik Akerboom en eventueel minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie.

Arbeidsconflict
Volgens de bonden klopt de politie zich op de borst over de richtlijnen voor kritiek en klachten, maar gaat het er in de praktijk anders aan toe. Ze reageren op een situatie waarover het programma EenVandaag bericht: een agente krijgt na een kritisch geluid een arbeidsconflict waarna de politie haar op medische gronden zou willen ontslaan. Zowel de bonden als de politie willen niet op deze individuele zaak ingaan.

Wanpraktijken
De ACP ziet echter meer van deze wanpraktijken ‘waarbij kunstgrepen worden toegepast om iemand de organisatie uit te krijgen’. Oorzaken van het gedoe zijn volgens de bond de veranderingen door de reorganisatie, de druk op leidinggevenden en de toegenomen werkdruk.

Hiërarchische organisatie
Volgens de NPB is kritiek leveren binnen de politie nooit makkelijk geweest, omdat het een hiërarchische organisatie is. De bond constateert vooral problemen met mensen die (mentaal) ziek worden. De politie heeft daar weinig compassie mee en maakt het deze mensen nogal eens lastig, zegt een woordvoerder. ‘Helaas hebben alle politievakbonden hun handen vol om mensen goed te begeleiden die kritiek hebben binnen de politieorganisatie’, beaamt NPB-voorman Struijs.

Arbeidsconflicten onvermijdelijk
De politie laat weten dat arbeidsconflicten in elke organisatie onvermijdelijk zijn, maar dat de politie die probeert op te lossen met gesprekken, mediation, vertrouwenspersonen, een meldpunt voor misstanden en andere regelingen, onder meer voor klokkenluiders. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
@Steven op 11 september 2017 10:07 Mag hopen dat u niet bij de overheid werkt. Uit ervaring weet o.a. ik wat het betekent om kritiek te uiten omdat de eigen regels naar bevind van zaken gemanipuleerd worden. Zo zijn al veel mensen afgebrand. quote: De bond constateert vooral problemen met mensen die (mentaal) ziek worden. De politie heeft daar weinig compassie mee en maakt het deze mensen nogal eens lastig,unquote
Door Steven op
De (leiding van de) politie deinst er dus niet voor terug de boel te belazeren en te bedonderen. Buitengewoon ernstig voor een handhavingsinstantie bij wie integriteit juist voorop moet staan.
Maar dit is geen ncident. Neem bv. de Belastingdienst. Ook die bedondert de boel door met multinationals afspraken te maken over belastingafdrachten van bijna 0 euro.
De overheid die anderen graag de maat neemt (gidsland!) is zelf zo corrupt als wat.
Door Spijker (gepens.) op
Het wordt steeds gekker in de BV Nederland. 3000 agenten ziek op een personeelsbestand van pakweg 50.000 is natuurlijk veel te veel. Wie is hiervoor ook al weer aansprakelijk/verantwoordelijk en wie doet er wat aan?
Door Hans op
Het mooie is wel dat er voor de politie nog veel te winnen is in deze kwestie. Maar ook op andere gebieden. De burger wil daar best bij helpen. Maar dan moet de politie er ook voor open staan...

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers