Advertentie
carrière / Nieuws

Plasterk wil niet verder bezuinigen op wachtgeld politici

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wil niet verder bezuinigen op het wachtgeld van werkloze politici. Volgens de minister compenseert het wachtgeld dat de politici geen ontslagbescherming hebben.

27 november 2013

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vindt dat het wachtgeld voor politici die werkloos zijn geworden niet verder teruggeschroefd moeten worden. ,,Wachtgeld voor politieke ambtsdragers is impopulair, maar toch vind ik het niet goed daar elke keer verder op te beknibbelen'', zegt hij in een interview op de website van de Volkskrant.

Geen ontslagbescherming

,,Politici hebben geen ontslagbescherming'', aldus Plasterk. ,,Dat hoort bij de aard van de functie. Want als ze het ergens mee oneens zijn, wil je niet dat ze aan het pluche blijven plakken omdat ze anders hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Nee, je wilt dat ze consequenties trekken. Maar dat moet dan natuurlijk wel kunnen.''
 
Te snelle doorstroom 

De PvdA-minister vindt verder dat partijen politici te snel laten doorstromen. ,,Als je een tweede periode in de Tweede Kamer zit, ben je al een ouwe bok. Ik heb er zelf drie jaar gezeten, het is echt een vak. Het duurt een paar jaar voordat je dat hebt geleerd. Ik denk dat men zuiniger moet zijn op goed ingewerkte mensen.'' De Kamer bespreekt woensdag en donderdag de begroting van Plasterk.

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
Weet iemand het inkomen van mevrouw Kriens (VNG) ?
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Voor de normale werknemers zit er een duidelijke verslechtering aan te komen in de wachtgeldregeling. Niets is normaler dan ook de hand in eigen boezem te steken en de wachtgeldregeling voor politici navenant aan te passen. Dat lijkt me zeker te moeten gelden voor politici die misbruik maken binnen hun functie. Derhalve hoogste tijd voor actie in Den Haag.
gerrie
Ronald is binnenkort zelf aan de beurt. Toch lief van hem dat hij zijn eigen sociale voorzieningen in stand houdt, heeft zijn medemens er ook iets aan. Een echte diehard die Ronald.
Pierre
Als de vos de passie preekt....
En Plasterk heeft al eens een tijdje zonder job gezeten.

Als ik het met mijn baas niet eens ben moet ik ook aan mijn hypotheek denken, maar dat is dan qua ontslagrecht en arbeidsvoorwaarden toch weer anders, begrijp ik? Of als ambtenaren het met hun politieke baas niet eens zijn, omdat hij een ridicuul voorstel voor gemeenten in petto heeft?

Some are more equal than others...
PvdA geeft wel hele hypocriete signalen af.
Jan
Wat stelt die ontslagbescherming tegenwoordig nog voor bij gewone werknemers? Zeker als je werkgever failliet gaat of moet reorganiseren. Ik zou zeggen: politici dezelfde wachtgeldregeling geven als ambtenaren. Wat is trouwens de sanctie op niet solliciteren door wachtgeld genietende politici? Daarvoor je nooit over. Ik wil wedden dat het in de praktijk slechts een inspanningsverplichting is.
Saskia / directiesecretaresse
Als Plasterk "zijn" ambtenaren wil beschermen tegen uitkleden van het nog steeds fortuinlijke wachtgelden (overigens ons geld), dan moet de overheid ook stoppen met het uitkleden van de uitkeringen. Gelijke kappen, gelijke monniken, heet dat toch?
Monique
@Saskia

Het gaat hier niet over ambtenaren, maar over politici.
Geert van Soest / Griffier
Petje af minister Plasterk. Eindelijk laat een belangrijke bestuurder een helder geluid horen dat het -tegen het heersende volksgevoel in- opneemt voor onze volksvertegenwoordigers.
criticus
Op zich snpa ik dhr Plasterk wel, en heeft hij ook ene punt. Aan de andere kant zou het denk ik goed zijn om MISBRUIK van wachtgeld wél aan te pakken.

Wachtgeld is mijns inziens niet een regeling wara politici recht op hebben als ze moeten opstappen wegens fraude, liegen over CV of verleden, porno kijken onder werktijd, of vrijwillig vertrek omdat ze meer tijd met hun gezin willen doorbrengen.

genoemde zaken zijn vergelijkbaar met verwijtbaar ontslag, waar ook géén WW voor is.
Nellie / H.H.Medewerkster/interieurverzorgster/Fractiemedewerker
Ik ben het hier niet mee eens, want bij een gewone werknemer is het ontslagrecht versoepeld en de uitkering

gekort. En ze hoeven niet bang te zijn als ze voldoen met hun werkzaamheden dat hun baantje wordt ingepikt door een Pool of Roemeen.
Hans / afdelingsmanager
@ Griffier Geert van Soest. Ik krijg de indruk dat u het vooral opneemt voor uw bestuurlijke achterban. En hoe zit het dan met bestuurders die van misdrijven in hun functie beschuldigd worden c.q. veroordeeld worden ? Ook gewoon recht op wachtgeld ?
Geesje
En, vangt mevr. Kriens ook wachtgeld, nu ze een baantje heeft genomen bij de VNG dat minder betaald dan haar vroegere wethouderschap ?
Advertentie