of 63908 LinkedIn

Plasterk teleurgesteld over weigerambtenaren Tholen

Tholen heeft onlangs drie trouwambtenaren aangenomen die geen homoseksuele stellen willen trouwen. De ambtenaren zijn benoemd vlak voordat op 1 november een nieuwe wet in werking trad die juist verbiedt om weigerambtenaren aan te nemen.
18 reacties

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vindt het ‘niet fraai’ en ‘teleurstellend’ dat de gemeente Tholen onlangs drie trouwambtenaren heeft aangenomen die geen homoseksuele stellen willen trouwen. De ambtenaren zijn benoemd vlak voordat op 1 november een nieuwe wet in werking trad die juist verbiedt om weigerambtenaren aan te nemen.

Geest van de wet
D66 vindt dat de Zeeuwse gemeente hiermee tegen de geest van de wet heeft gehandeld, ook al was die nog niet van kracht. Plasterk is het met D66 eens, zei hij dinsdag in de Tweede Kamer. ‘Het gaat hier om het ontwijken van de wet, maar niet om het ontduiken.’ De minister heeft de kwestie inmiddels met de nieuwe burgemeester besproken, maar die had hier geen bemoeienis mee omdat ze pas per 15 november in dienst is gekomen.

Valreep
D66 suggereerde om de contracten van de drie nieuwe ambtenaren tijdelijk te maken. Maar volgens Plasterk is het aan het gemeentebestuur om eventueel in te grijpen. Hij weet niet of er nog andere gemeenten zijn die op de valreep ambtenaren in dienst hebben genomen die geen vrouwen- en mannenstellen willen trouwen.

Weigeren
De nieuwe wet is er gekomen op initiatief van D66. Onder de oude wet mochten trouwambtenaren nog wel weigeren homohuwelijken te sluiten. Gemeenten moesten dan wel regelen dat daarvoor een andere ambtenaar beschikbaar was. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Marinke (beleidsadviseur) op
@Je Te
De natuur is heel duidelijk over hoe voortplanting werkt. De natuur heeft geen instituten als het huwelijk ingesteld. Daar is de natuur dan ook niet duidelijk over. Het huwelijk is een instituut dat door mensen is ingesteld.
Mensen worden niet verplicht om homostellen in de echt te verbinden. Het is alleen wel een onderdeel van het takenpakket als trouwambtenaar. Als je dat niet wilt, moet je dat werk niet gaan doen.
Ik snap daar de ophef niet over. Er zijn immers meer banen die je misschien op grond van je principes niet wilt doen. Als je principieel tegen gokken bent, ga je ook niet in een casino werken. Dat is ieders vrije keus.
Door JeTe op
Het zijn mijn opvattingen over wat een huwelijk is en hoe de mensheid het beste beschermd blijft, @p.

Het argument dat de wet de wet is, is trouwens zeer hypocriet. De meeste voorstanders van de zuivering van weigerambtenaren hebben er geen enkele moeite mee als bijvoorbeeld een weigerburgemeester de asielzoekerswet van Fred Teeven frustreert en manipuleert. Het is maar waar je prioriteiten liggen en die liggen bij veel mensen bij een volstrekt ongevaarlijke minderheid, die niet zal bijten als ze worden aangevallen.
Door p op
@Jete Volgens mij verwar je nogal wat dingen. Mannetje en vrouwtje is vooral bevorderlijk voor de voortplanting. maar daar hoef je niet voor te trouwen-vraag maar aan Adam en Eva.

Het wettelijke huwelijk is niets anders dan een contract tussen twee mensen om een familie te vormen. Of die mensen dat doen omdat ze samen willen voortplanten of parachutespringen daar gaat de Nederlandse staat niet over (sterker nog, waarom zou dat via de gemeente moeten-een akte bij een notaris lijkt me voldoende...)
Door JeTe op
Tholen bakt de linkse dictatuur een mooie poets.

De motie van de PvdA en D66 over het homohuwelijk werd in 1996 met 81 tegen 60 stemmen aangenomen. Geen overweldigende meerderheid dus en nu is het uitgelopen op een heuse vervolging van de tegenstanders.
Niet alleen D66 en de linkse partijen maken zich hier schuldig aan, ook binnen de VVD is een akelig fanatieke linkse stroming, onder leiding van Hennis-Plasschaert. En zelfs de rechtse PVV schaarde zich achter de agressieve homolobby.
Door Criticus (Ambtenaar) op
Van mij mag een ambtenaar weigeren. Vrijheid van meningsuiting...
Maar een gemeente behoort de wet uit te voeren. Dus dient die er voor te zorgen, dat er altijd mensen zijn die het gewenste huwelijk kunnen sluiten. Geen probleem toch?
Door JeTe op
Er zijn overigens ook genoeg homofielen die vinden dat het homohuwelijk absurd is.
Door JeTe op
Het is vreselijk dat er in dit land niet meer gevonden mag worden dat het wettelijk huwelijk bestemd is voor 1 man en 1 vrouw. Als mannen met mannen willen leven, dan is daar alle ruimte voor in Nederland en altijd geweest, maar het huwelijk is toch echt iets tussen man en vrouw. Daar is de natuur nu eenmaal heel duidelijk in.

Een aan zichzelf overgelaten mens, die zich slechts laat drijven op gevoelens, kan tot de gekste dingen komen en bijvoorbeeld ook gaan vinden dat hij met zijn konijn moet kunnen trouwen. Nederland is er principeloos genoeg voor om ook daar in toe te stemmen.

Het zijn uiteindelijk niet de homo's die gediscrimineerd worden, maar de mensen met een eigen visie op bepaalde zaken, zonder dat ze de homo's als mensen haten en onverdraagzaam zijn.
Door Ra op
Ik zou geen d66 Stasi's willen trouwen, noem het een erkenbaar gewetensbezwaar in de geest van de Nederlandse democratie..

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers