Advertentie
carrière / Nieuws

Pensioenfonds ABP gaat praten met burgemeester Utrecht

ABP zet naar eigen zeggen al sterk in op groene investeringen en de overgang naar duurzame energie. Het fonds kiest echter bewust voor een een geleidelijk aanpassen van de beleggingsportefeuille. Nu acuut uit fossiele beleggingen stappen zou niet handig zijn, omdat de wereld de komende decennia nog niet zonder fossiele brandstoffen kan.

20 oktober 2016

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen heeft pensioenfonds ABP gevraagd te stoppen met investeren in bedrijven die handelen in fossiele brandstoffen. ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool gaat binnenkort daarom met hem om te tafel om het beleid van het fonds toe te lichten.

Geleidelijk aanpassen
ABP zet naar eigen zeggen al sterk in op groene investeringen en de overgang naar duurzame energie. Het fonds kiest echter bewust voor een een geleidelijk aanpassen van de beleggingsportefeuille. Nu acuut uit fossiele beleggingen stappen zou niet handig zijn, omdat de wereld de komende decennia nog niet zonder fossiele brandstoffen kan.

Aandelen minder waard

In juli kwam de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan met een vergelijkbaar verzoek. Met hem is het evenwel nog niet gelukt om een gesprek te plannen. Bij de bestuurders leeft de vrees dat de pensioenen van de deelnemers ernstig in gevaar komen als ABP zijn beleggingen in de fossiele industrie niet snel afbouwt. De gedachte daarachter is dat aandelen van olie-, kolen- en gasbedrijven straks plots een stuk minder waard kunnen worden als gevolg van klimaatbeschermende maatregelen. (ANP)

Reacties: 18

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bertus / Observant
Las op de site van het Abp dat er € 1 miljard in onderwijs wordt belegd. Voor de bestrijding van armoe. Dat heet branchevervaging! Ontwikkelingshulp hoort niet bij het Abp!!!
steven
beetje vreemd op titel van Burgemeester. Is de voorliggende voorziening hiervoor niet de werkgeversafvaardiging via de pensioenkamer en/of werkgeversdelegatie in het bestuur en/of verantwoordingsorgaan?



Op persoonlijke titel kan ik mij dit best voorstellen.
henk
Belachelijk zij de burgemeesters zich bemoeien met de belegging van mijn spaargeld. Wat een lef! Ik wil gewoon een goed rendement. Beter dan nu in elk geval. Nog me waanzinnig is dat mevr wortmann met haar vriendjes hierover gaat praten. Wat een misselijke kliek
Wim
Mijn pensioenfonds is geen beleidsinstrument, het is mijn oudedagsvoorziening! Het dekkingspercentage zou centraal moeten staan. Het ABP is niet van de politiek. Als politici aan het ABP komen, dan hebben ze geen recht meer op de loyaliteit van hun ambtenaren. Ambtenaren zijn immers door hen ingehuurd, niet gekocht. En wat die Jan van Zanen betreft: die moest de VVD maar uit de partij zetten wegens linkse hobbies met duurzame energie.
Criticus - NL
Ik verzoek het ABP te gaan voor het beste rendement.

Ik ben net als dhr Jan van Zanen een verplicht deelnemer aan dit pensioenfonds en zie niet in waarom er met hem om tafel wordt gezeten. Doen ze dit met iedere andere willekeurige deelnemer ook?
De zwijgende nederlander (ambtenaar) / Planeconoom
APB is één van de grootste beleggers. Hierdoor beïnvloeden ze zelf de beleggingsmarkt. Bijv. het APB wilde niet meer beleggen in de wapenindustrie. Deze aandelen heeft het ABP toen verkocht. Maar door de hoeveelheid die verkocht werd in vrij korte tijd daalde deze aandelen (flink) in waarde. Bij aankoop van aandelen meer duurzame bedrijven gebeurd het omgekeerde. Dit gaat ten kosten van het rendement en dus te koste van de dekkingsgraad. Aanpassing van beleggingsbeleid gaat daarom altijd ten koste van rendement. Daar communiceert het ABP nooit eerlijk over, maar wij als deelnemers betalen wel het gelag. Dat het ABP, nu gaat praten met en individuele deelnemer "toevallig" omdat hij burgemeester van Utrecht is tekent ook weer duidelijk dat ABP haar oren laat hangen naar bestuurders en geen enkel rekening houd met mensen op de werkvloer en hun belangen.
Bertus / Observant
Helemaal eens met voorgaande commentaren! Als ik in zeer goed renderende gevangenissen in de VS wil investeren, komt het ABP ook bij mij langs om te praten? Ik heb immers dezelfde rechten als dhr. van Zanen. Politici moeten van het ABP afblijven of kan ik rekenen op compensatie van dhr van Zanen als mijn pensioen gekort wordt. (brief naar het ABP gaat op de bus)
A. Wassenburg
ABP, ga maar praten met Europa. Dat steelt nog steeds met behulp van de kunstmatig lage rente de pensioenpotten leeg.
Hans
Prima actie. Een maatschappelijk betrokken gemeentebestuur en ook een burgemeester die ongetwijfeld daarvoor wat politieke rugdekking heeft, mogen dit soort signalen afgeven. Het ABP wordt ook geacht een maatschappelijk verantwoord ondernemer te zijn. Het ABP kan en moet meer kunnen betekenen dan de som van alle kleine activiteiten van haar deelnemers, die trouwens als ambtenaar ook geacht worden maatschappelijke betrokkenheid op het vlak van duurzaamheid aan de dag te leggen!
Nico Bootsma / Projectmanager
ik vind het heel goed dat ook het ABP ( en daarmee ik ook ) wordt gevraagd haar maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de langere termijn te nemen. Gebruik van fossiele brandstoffen is zwaar vervuilend. Liever schone lucht en waarschijnlijk ook beter voor de hoogte van het pensioen. Heb er in ieder geval langer plezier van
Hendrik
Ik word misselijk van termen als maatschappelijk betrokken, duurzaamheid, groene investeringen. Te pas en te onpas worden deze begrippen misbruikt.

We hebben te maken met een bestuur die weer miljoenen investeert in het wegennet in de randstad met als gevolg nog meer auto,s , heb ik geen enkele boodschap aan anderen die zich bemoeien met mijn spaargeld. Ik wil meer rendement en geen kortingen op mijn inleg!
t. faber / gepensioneerd
Wie is deze Van Zanen, dat hij meent zich met mijn pensioen te mogen bemoeien? Om onze premier te citeren: pleur op!!!
Hendrik
Eens met Faber en laat wortmann dan ook maar tegelijk mee oppleuren.
H. Wiersma / gepens.
Van Zanen en Van der Laan kunnen beter eens kennis nemen van het beleidsplan van het ABP, alvorens absurde eisen aan het pensioenfonds te stellen. De omslag van fossiele naar niet fossiele energie gaat niet van vandaag op morgen net als Rome en Napels ook niet op één dag zijn gebouwd. Zeker van burgemeesters van grote steden mag je meer kennis en verstand van zaken verwachten, net als van het Rijk dat nog niet zo lang geleden nog forse subsidies verleende in de bouw van kolencentrales.
pieter / wegkijker
Als de dominee gaat beleggen berg je dan maar.

Wat zijn we weer moralistisch.

Een goed rendement is wat ik wil.
Gerrit
Benieuwd hoe de OR van Utreg hiertegen aankijkt als ze de consequentie vernemen (dekkingsgraad onder de 85)



Laat hem focussen op zijn eigen werkveld dat is al lastig genoeg.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Schoenmaker hou je bij je leest !! Mevrouw Wortmann moet met de belanghebbenden in gesprek gaan en niet met die bobo's die zich graag belangrijk maken. Het gaat wel om ons geld.
Fritz
Hebben de, bij het ABP aangeslotenen, de heer Van Zanen of de heer Van der Laan aangesteld om namens hen met het ABP over het te voeren beleid te spreken? Nee? Dan kan een gesprek tussen mevr Wortmann en dhr Van Zanen ook gevoegelijk achterwege blijven. Of krijg ik mevrouw Wortmann binnenkort ook op de koffie?
Advertentie